Fond og sparing:

Fortsatt fondskjøp tross dyrtid

– Det er igjen flere rentefond på topplisten over mest kjøpte fond, sier Behnaz Ganji.

RENTER: – Rentefond er ikke en ensartet gruppe fond, de finnes fra lav til høy risiko, sier Behnaz Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 06. sep 2023
Artikkelen er flere år gammel

Til tross for dyrtid fortsetter DNBs privatkunder å investere i fond. Nivået på fondssparingen er lavere enn under koronapandemien, de fleste av oss må justere i budsjettene våre for å ta hensyn til høyere priser og dyrere lån.

– Det er igjen flere rentefond på topplistene våre, rentefond har høyere avkastningsmuligheter enn bankkonto, men også høyere risiko, sier Behnaz Ganji.

Hun er sparekspert i DNB og var tidligere rådgiver. Hun påpeker at rentefond med lav risiko gjerne er fond som passer for investorer som har litt kortere sparehorisont, eller som vil redusere risikoen sett sparingen som helhet.

Rentefond er ikke en ensartet gruppe fond, du finner alt fra de med lav til høy risiko, sier Ganji.

DNB Likviditet er et rentefond med relativt lav risiko, mens DNB High Yield har en risiko som kan nærme seg et aksjefonds risikonivå. Rentenivået i DNB Likviditet A var omtrent 5,7 prosent per 31.8.2023, de første 8 månedene steg rentefondet med 3,15 prosent, mens siste ti år har avkastningen vært 1,57 prosent per år. 

– Fond er noe som de fleste kan investere i. Du kan spare en 100-lapp i måneden, det er et par kopper kaffe ute, og det er gjort med noen få tastetrykk, sier Ganji.

Hun påpeker at det ikke finnes bindingstid, og at du når som helst kan selge fondene dine.

– Riktignok er det anbefalt minste investeringsperiode for fond, DNB Likviditet A har en anbefaling på minst ett år, mens DNB Global Indeks A har en anbefalt minste investeringsperiode på seks år, sier Ganji.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.