Skattemeldingen i siste liten?

Slik kommer du deg gjennom på 1-2-3. Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april.

SISTE FRIST: Finn frem relevante dokumenter, sjekk at alt stemmer og ikke glem fradragene..
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 23. apr. 2021
Artikkelen er flere år gammel

Har du utsatt å se gjennom skattemeldingen, kan det fort blir hektisk hvis noe ikke stemmer eller du er usikker på hvilke fradrag som gjelder deg.

Husk at selv om skattemeldingen kommer ferdig utfylt, er det ikke alt Skatteetaten vet om deg, påpeker Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Her er fradragene du bør få med deg

- Pass på at alt om din inntekt, gjeld og formue er med. Du er selv ansvarlig for å passe på at alt som står i skattemeldingen, er korrekt. Dersom det er feil som du kunne ha oppdaget, kan det medføre en tilleggsskatt. Du må også passe på at du får de fradragene du har krav på. Dropper du fradragene kan du gå glipp av flere tusen kroner av på skatten, sier hun.

IKKE STRESS: - Pust rolig og ta et steg om gangen, så kommer du i mål før du vet ordet av det, Sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Skattemeldingen på 1-2-3

Sandmæl forklarer hvordan du skal komme deg gjennom skattemeldingen før fristen.

  1. Finn fram relevante dokumenter: I løpet av januar skal du ha mottatt lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og andre som betalte deg lønn eller pensjon i fjor. I tillegg skal du ha fått årsoppgaver fra blant annet bank, forsikringsselskap og barnehage / SFO. Alt dette har du fått tilsendt, enten per post, i nettbanken din eller så vil du finne det på Altinn. Oppdager du feil må du kontakte de som sendte deg årsoppgaven.
  2. Sjekk at alt stemmer: Gå gjennom skattemeldingen og sjekk at alt stemmer overens med det som står i dokumentene du har funnet fram.
  3. Ikke gå glipp av fradragene: Bruk fradragsveilederen til å sjekke hvilke fradrag du har krav på. Hvis noe har endret seg i livssituasjonen din i fjor kan du ha krav på flere fradrag, eller du kan ha mistet retten.

Din fradrags-ABC:

Her finner du en liste med de vanligste fradragene fordelt på livssituasjon. Klikk på den som gjelder deg og finn ut av hva du kan ha krav på.

Foreldrefradraget

Fradragene for deg som ung

Lang reisevei til jobb?

Selvstendig næringsdrivende

Samboer