Kundeservice lån

par flytter
 

Spørsmål og svar om finansieringsbevis

Hvor finner jeg mitt Finansieringsbevis

Finansieringsbeviset finner du i nettbanken under "Mine lån og kredittkort".
I mobilbanken velger du fra menyen, "Lån" og "Boliglån".

Jeg vant budrunden. Hva gjør jeg?

Gratulerer med ny bolig!

Megler vil raskt sende deg et utkast av kjøpekontrakten. Det er viktig at du snarest sender kontrakten til rådgiveren i DNB som gav deg finansieringsbeviset. Da kan rådgiveren sende deg lånepapirene i god tid før overtagelse av boligen.

Hvor lang er behandlingtiden på lånesøknader?

Normalt blir du kontaktet av en rådgiver innen 2-3 virkedager fra du har sendt inn lånesøknad. 

Hvor mye egenkapital kreves?

Ifølge Finanstilsynets retningslinjer, trenger du 15 % av boligens kjøpesum i egenkapital.

Dersom du ikke har nok egenkapital er det likevel mulig å vurdere andre løsninger dersom du har tilleggsikkerhet i for eksempel foreldres bolig.

Hvor lenge er et finansieringsbevis gyldig?

Når du har fått innvilget finansiering, vil du få et finansieringsbevis av oss. Beviset garanterer at du har finansiering i orden, slik at du kan delta i en budrunde.

Finansieringsbeviset er gyldig i 3 måneder og kan fornyes.

Hvordan fornye et finansieringsbevis?

Finansieringsbeviset er gyldig i 3 måneder og du kan fornye det ved å ta kontakt med rådgiveren i DNB som behandlet finansieringsbeviset ditt.

Dersom du ikke får tak i rådgiveren kan du chatte eller ringe oss på 915 04800.

Hva betyr det å være medlåntaker

Som medlåntaker til et boliglån er du solidarisk ansvarlig for at hele lånet tilbakebetales. Det betyr at hver og en av låntakerne er ansvarlig for hele lånet.

Hva er realkausjonist?

En realkausjonist er en person som stiller sin bolig som tilleggsikkerhet for et lån. Dette kan for eksempel være foreldre.

Hva menes med sikkerhet i annen bolig?

Dersom du ikke har nok egenkapital kan vi vurdere tilleggsikkerhet i en annen bolig. Du trenger 15 % av boligens kjøpesum i egenkapital, ifølge Finanstilsynets retningslinjer.

Du kan låne inntil 100 % av kjøpesum med tilleggssikkerhet i for eksempel foreldres bolig.

Hva er fellesgjeld?

Fellesgjeld er gjeld som tilhører et borettslag, og alle som har borett eller andel i en leilighet i borettslaget, eier også en del av gjelden.

Gjelden er ofte tatt opp for å betale for arbeid i borettslaget som kommer alle leilighetene eller beboerne i borettslaget til gode, for eksempel rehabilitering av bad, bytting av vinduer, oppussing av fasade eller bygging av balkonger. Fellesgjelden nedbetaler du månedlig sammen med felleskostnadene. Høy fellesgjeld betyr høy husleie.

NB! Fellesgjeld teller med som din gjeld og har betydning for hva du får i lån av banken.

Hvilke personopplysninger benyttes i lånesøknaden?

Når du søker boliglån, benytter vi opplysninger om deg for å kunne gi deg et tilbud. Tilbudet er basert på en automatisert kredittvurdering og prissetting.

Vi benytter både opplysninger du oppgir og som du samtykker til at vi innhenter i lånesøknaden. I tillegg benytter vi informasjon om ditt kundeforhold og opplysninger fra offentlige registre.

Dette vil kunne avgjøre hvor mye du kan låne og hvilken rente vi kan tilby deg. Beslutningen baseres blant annet på opplysninger om din inntekt og gjeld, lånevolum, verdien på boligen din og eksisterende kundeforhold.

Gjeldsregisteret ble etablert sommeren 2019. Dette gir banker, utlånere og deg som kunde bedre oversikt over din usikrede gjeld.

Et avslag betyr at vi med vår kredittpraksis, og den informasjon vi har tilgjengelig, ikke kan gi deg ett tilbud på ønsket lånebeløp.

Du kan til enhver tid ta kontakt med oss på 915 04800 dersom du har spørsmål om søknaden/lånet ditt. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger om deg.

Spørsmål og svar om boliglån

Hvor finner jeg renten og andre vilkår på lånet?

I nettbanken under Dagligbank og lån - Lån og kredittkort finner du boliglånet. Fra snarveien til høyre for lånet velger du "Lånedetaljer".

Hvordan søker jeg om avdragsfrihet?

Du kan søke avdragsfrihet dersom boliglånet er innenfor 60 % av verdigrunnlaget på boligen.

I nettbanken under Dagligbank og lån - Mine lån og kredittkort finner du boliglånet ditt. Derfra velger du "Endre lån"  og «Søk  avdragsfrihet». 

Logg inn her »

Hvordan betaler jeg ned ekstra avdrag?

I nettbanken under Dagligbank og lån - Mine lån og kredittkort finner du boliglånet ditt. Derfra velger du "Ekstra avdrag".  

Du betaler inn som en vanlig regning, hvor lånenummer følger med som kontonummer.

Tips! Betaler du 4 dager eller nærmere terminforfall, vil betalingen også dekke det ordinære terminbeløpet.

Har du fastrentelån? Kontakt oss på 915 04800 før du betaler inn ekstra.

Hva skjer når jeg betaler inn ekstra på boliglånet?

Når du betaler inn ekstra på boliglånet vil månedlig terminbeløp bli lavere fremover. Nedbetalingstiden på boliglånet er den samme som tidligere. 

Om du ønsker, kan du søke om å endre løpetid på lånet.  Logg inn her »

Har du fastrentelån, bør du kontakte oss før du betaler inn ekstra.

Kan jeg endre løpetid/nedbetalingstid på mitt lån?

I nettbanken under Dagligbank og lån - Mine lån og kredittkort finner du boliglånet ditt. Derfra velger du "Endre lån"  og "Endre nedbetalingstid".  

Logg inn her »

Hvordan endrer jeg trekkonto på lånet?

I nettbanken under Dagligbank og lån - Mine lån og kredittkort finner du boliglånet ditt. Derfra velger du "Endre lån"  og legger inn ny trekkonto.  

Logg inn her »


Det er kun brukskonto eller regningskonto som kan benyttes. Trenger du en ny konto kan du åpne den selv i nettbanken under "Dagligbank og lån" og "Åpne ny konto".

Hvor stort er pantet knyttet til min bolig?

Vi må alltid ha sikkerhet for våre boliglån og vi må derfor tinglyse pant. Pantet på din bolig må minst være like stort som boliglånet.

Kontakt oss på 915 04800 dersom du trenger mer informasjon.

Hvor finner jeg nedbetalingsplanen til mitt boliglån?

Det finner du i nettbanken din. Under Dagligbank og lån - Mine lån og kredittkort ligger boliglånet. Fra snarveien til høyre for lånet ditt velger du "Lånedetaljer". Deretter velger du "Vis betalingsplan".

Hvordan endrer jeg forfallsdato (termindato) på lånet?

I nettbanken under Dagligbank og lån - Mine lån og kredittkort finner du boliglånet ditt. Derfra velger du "Endre lån"  og "Endre termindato".   Logg inn her »

Hva er forskjellen på et annuitetslån og serielån?

Annuitetslån innebærer at du betaler lånet i et like stort beløp hver måned, inntil lånet er nedbetalt. I begynnelsen er avdrags-/ nedbetalingsdelen liten, mens rentedelen er stor. Etterhvert som tiden går, øker avdragsdelen, og rentedelen blir mindre. Fordi du betaler det samme hver måned,gjør annuitetslån det enklere å ha oversikt over økonomien. Hvis renten endrer seg så endrer også månedsbeløpet seg, men slik er det med alle lån, med mindre du binder renten.

Serielån er et lån der summen du betaler ned på lånet, altså avdragsdelen, er det samme hver måned. Men fordi lånet blir mindre, vil rentedelen per måned bli lavere. Med et serielån betaler du altså mer i begynnelsen av låneperioden og mindre etterhvert.

Hvordan kan jeg overta boliglånet alene?

Er dere to som har boliglån sammen, og du ønsker å overta hele boliglånet selv? Da må du søke lån på nytt. Du kan benytte søknaden «Ny lånekunde» i nettbanken, og kommentere på slutten av søknaden at du ønsker å overta medlåntakers gjeld.
 
Par på visning

Prisliste lån

Her finner du veiledende priser for boliglån, billån og forbrukslån.

» Veiledende priser for lån
 

Spørsmål og svar om rammelån

Hva er et rammelån?

Det er egentlig et helt vanlig boliglån, men med mye større fleksibilitet for deg. Hvis du for eksempel har en bolig som er verdt 2 millioner kan du låne inntil 60 % av boligens verdi. Altså 1,2 millioner. Har du kun et lån på 1 million i dag, så betyr dette at du har 200.000 som du kan bruke til hva du vil. 

Når du har nedbetalt på rammelånet ditt, så kan du låne opptil rammen igjen uten å snakke med oss om det. Pengene innenfor rammen er til din disposisjon. Så trenger du plutselig å pusse opp badet eller kjøpe en seilbåt? Ja, da gjør du det. 

Kan både hovedlåntaker og medlåntaker overføre fra rammelån?

Dersom dere er flere som tar opp rammelån sammen, vil både hovedlåntaker og medlåntaker kunne se lånedetaljene og overføre fra rammelånet i hver sin nettbank.

Hvordan overfører jeg fra rammelån til kontoen min?

Logg inn i nettbanken og velg "Dagligbank og lån" øverst på siden.  Under "Mine lån og kredittkort" finner du rammelånet. 

Fra snarveien til høyre for lånet ditt velger du «Overfør til konto». Du har mulighet for inntil 10 overføringer pr. døgn og det er ingen minimumsuttak.

Av sikkerhetsgrunner er det lagt inn en generell øvre grense på kr 300 000 for overføringer i nettbanken. Denne gjelder for alle overføringer, både fra en konto og fra et rammelån, og gjelder for en kalendermåned. Du kan selv øke grensen til kr 5 000 000 under Innstillinger - Endre beløpsgrense i hovedmenyen.

Ønsker du en høyere grense kan du sende oss en melding fra postkassen i nettbanken, eller kontakte oss på chat. Du kan også ringe oss på 915 04800.

Hva skjer med nedbetalingsplanen når jeg overfører fra rammelån til kontoen min?

Løpetiden opprettholdes ved uttak og terminbeløpet vil da øke. Nedbetalingsplanen din ser du i nettbanken.

Under "Mine lån og kredittkort" finner du Rammelånet. Fra snarveien velger du "Lånedetaljer" og deretter "Vis betalingsplan".

Jeg skal overføre et større beløp fra rammelånet mitt, men får feilmelding

Av sikkerhetsgrunner er det en generell øvre grense på kr 300 000 for overføringer i nettbanken. Denne gjelder for alle overføringer, både fra en konto og fra et rammelån, og gjelder for en kalendermåned. 

Du kan selv øke grensen til kr 5 000 000 under Innstillinger - Endre beløpsgrense i hovedmenyen. Ønsker du en høyere grense kan du sende oss en melding fra postkassen i nettbanken, eller kontakte oss på chat. Du kan også ringe oss på 915 04800.

Hvordan betaler jeg ekstra avdrag på rammelån?

Det gjør du raskt og enkelt i nettbanken:
  1. Logg inn i nettbanken
  2. Gå til «Dagligbank og lån»
  3. Trykk på «Mine lån og kredittkort»
Fra snarveiene til høyre for lånet ditt velger du  «Ekstra avdrag». Du betaler det inn som en vanlig regning, hvor lånenummer følger med som kontonummer.  
NB! Betaler du 4 dager før eller nærmere terminforfall, vil det du betaler også være med på å dekke det vanlige terminbeløpet.

Hva skjer med nedbetalingsplanen når jeg betaler ekstra avdrag på rammelån?

Løpetiden opprettholdes ved ekstra innbetalinger og terminbeløpet vil da bli redusert. Nedbetalingsplanen din ser du i nettbanken:
  1. Logg inn i nettbanken
  2. Gå til « Dagligbank og lån» 
  3. Trykk på «Mine lån og kredittkort»
Fra snarveiene til høyre for lånet ditt velger du «Lånedetaljer». Deretter klikker du på «Vis betalingsplan».  
NB! Innbetaler du 4 dager eller nærmere terminforfall, vil det du betaler også være med på å dekke det vanlige terminbeløpet.

Koster det noe å overføre fra rammelån til kontoen min?

Nei, det er gebyrfritt.

Kan jeg ha fastrente på rammelån?

Nei, det er kun flytende rente på rammelån. Dersom du ønsker å binde renten på lånet, må vi først endre det til et vanlig nedbetalingslån.
 

Spørsmål og svar om fastrentelån

Hvordan bytter jeg fra flytende rente til fastrente?

Ønsker du å binde renten på lånet ditt kan du chatte med oss eller kontakte oss på 915 04800. Vi sjekker om lånet kan ha fast rente, og sender deg en avtale.

Når vi mottar signert avtale fra deg, registrerer vi den nye renten og hvor lang bindingstid du ønsker. Vi sender deg en bekreftelse på de nye betingelsene.

Når vi registrerer fastrenteavtalen på lånet ditt, vil vi bruke prisen som gjelder for fastrentelån den dagen. Som trygghet for deg vil vi kontakte deg dersom prisen har steget 0,10 prosentpoeng eller mer i forhold til det som står i avtalen. Du får da mulighet til å avgjøre om du likevel ønsker å binde renten. Hvis prisen vår er lavere enn det som står i avtalen du sendte inn, får du selvsagt den lavere prisen.

Hvordan bytter jeg fra fastrente til flytende rente?

På et fastrentelån er renten bundet frem til en bestemt utløpsdato (3, 5 eller 10 år frem i tid). Når fastrenteavtalen utløper går lånet automatisk over til flytende rente, hvis du ikke har valgt å binde renten på nytt.

Vurderer du å bytte fra fastrente til flytende rente før utløpsdatoen, kan det medføre ekstra kostnader for deg, hvis det oppstår overkurs. Kontakt oss, så ser vi på lånet ditt sammen.

Kan jeg søke avdragsfrihet på fastrentelånet mitt?

Du kan søke om avdragsfrihet på fastrentelån som er innenfor 60 % av boligverdien. Du kan søke om avdragsfrihet både i nettbanken og i mobilbanken. En slik endring kan medføre at det oppstår over- eller underkurs på lånet. Dersom vi ser at endringen vil medføre kostnader for deg, kontakter vi deg før vi gjør endringen.

   Logg inn i nettbanken.
   Gå til "Dagligbank og lån"
   Trykk på "Mine lån og kredittkort"
   Fra snarveien ved lånet ditt velger du "Endring lån" 

   Logg inn i mobilbanken.
   Gå til Lån, velg Boliglån og Endre på boliglån

Hva skjer hvis jeg betaler inn ekstra på fastrentelånet?

Vil du nedbetale ekstra på fastrentelån i avtaleperioden bør du kontakte oss først, for å sjekke om det er over- eller underkurs på lånet.

Hva er overkurs og underkurs?

Overkurs og underkurs kan oppstå dersom du gjør endringer på lånet - innfrir lånet, gjør en ekstraordinær innbetaling, får avdragsfrihet eller forlenger/forkorter nedbetalingstiden - før rentebindingsperioden er ferdig.

Overkurs (rentetap): Dersom renten på nye fastrentelån er lavere enn renten på ditt fastrentelån, utgjør differansen et tap for banken. I sammenligningen ser vi på nye fastrentelån med rentebindingstid som tilsvarer den gjenværende bindingstiden du har på lånet ditt. Bryter du fastrenteavtalen før rentebindingstiden er over, må du betale rentetapet. Det samme gjelder dersom du nedbetaler ekstra på fastrentelånet, eller gjør endringer i nedbetalingsplanen.

Underkurs (rentegevinst):
Dersom renten på nye fastrentelån er høyere enn renten på ditt fastrentelån, utgjør differansen en rentegevinst. I sammenligningen ser vi på nye fastrentelån med rentebindingstid som tilsvarer den gjenværende bindingstiden du har på lånet ditt. Hovedregelen er at du får utbetalt rentegevinst dersom det er mer enn ett år siden du bandt renten.

Du kan trekke rentetap/overkurs fra på selvangivelsen, mens rentegevinst/underkurs er skattepliktig.

Hva skjer når rentebindingen på et fastrentelån er ferdig?

Omtrent 6 uker før utløpsdatoen får du en påminnelse i nettbanken, med en indikasjon på våre priser på ny fastrente og på flytende rente.

3 uker før utløpsdatoen får du så et bindende tilbud fra oss. Vi sender dette til deg både i posten, og til nettbanken. Tilbudet har en svarfrist. Du må svare oss innen fristen hvis du ønsker ny fastrente til den prisen som står i tilbudet. Gjør du ingenting, går lånet over til flytende rente på utløpsdatoen. Du kan selvsagt binde renten når som helst senere.

Når utløpsdatoen er passert sender vi deg en bekreftelse på de nye betingelsene.

Kan jeg beholde fastrentelånet hvis jeg bytter bolig?

Ja, det er det mulig å ta med fastrentelånet hvis du bytter bolig. Du trenger dermed ikke innfri lånet.

Kan jeg beholde fastrentelånet hvis jeg selger boligen?

Dersom du selger boligen uten å kjøpe en ny, må du innfri fastrentelånet. Kontakt oss slik at du får oversikt over om dette i så fall vil medføre ekstra kostnader for deg.

Er det smart å binde renten på boliglånet nå?

Det er en del ting du bør tenke gjennom når du skal vurdere om du skal velge fast eller flytende rente på boliglånet. Du kan også velge å kombinere fast og flytende rente.
 

Spørsmål og svar om billån

Hva er et bil finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis eller lånebevis, er en bekreftelse fra banken på ønsket lånebehov så du raskt kan slå til når du finner bilen du ønsker å kjøpe. Lånebeviset har gyldighet i 3 måneder.


Et lånebevis er greit å ha dersom du er usikker på hvilken bil du skal kjøpe, men vil vite om du får lån.

Kan et finansieringsbevis gjøres om til lån?

Ja, dette gjør du i nettbanken din. Gå til "Mine lån og kredittkort" -> "Billån" -> "Søk om billån". Her finner du "Mine søknader".

Husk å legg inn riktige opplysninger om bilen før finansieringsbeviset endres til "Søknad om lån". Send inn på nytt.

Det er heftelser i bilen jeg skal kjøpe. Hva gjør jeg?

Vi innfrir alltid heftelsen og utbetaler eventuelt restbeløp til selger. Er heftelsen større enn lånet, må selger først innbetale beløpet som overstiger lånet og sende en bekreftelse til oss. Deretter innfrir vi restgjeld.

Selger av bilen vil ikke omregistrere bilen før han har fått oppgjør. Hvordan løser vi dette?

Når DNB Finans har mottatt alle dokumenter i signert stand sammen med kopi av signert kjøpekontrakt og rett kopi av bekreftet legitimasjon, vil lånet bli utbetalt til selger forutsatt at bilen er fri for heftelser. 

Bekreftelse til selger ligger sammen med lånedokumentene. 

Lånet blir overført til selger når bilen er omregistrert på ny eier. Billån Etablering kan være behjelpelig ved å bekrefte dette for selger

Kan jeg låne mer enn bilen koster?

Nei, det finansieres maksimalt 100 % av salgspris som fremgår av kjøpekontrakt.

Kan jeg søke om lån til andre gjenstander enn bil?

Ja, for eksempel båt og motorsykkel. Pantet må kunne registreres i Brønnøysundregisteret eller Skipsregisteret hvis båten er over syv meter. 

Kontakt oss ved lån til andre gjenstander som for eksempel lastebil, traktor og gravemaskin.
 

Spørsmål og svar om forbrukslån

Hvordan søker jeg om forbrukslån?

Du søker enklest om forbrukslån ved å benytte BankID. Du også søke  uten å ha BankID.

Hvor mye koster forbrukslån i DNB?

Forbrukslån har en nedbetalingstid på 5 år. Kortere nedbetalingstid kan avtales.

Kan jeg søke om forbrukslån sammen med noen?

Forbrukslån er et personlig lån. Du kan derfor ikke ha en medlåntaker.

Hvilken dokumentasjon trenger jeg til søknaden?

Det er i utgangspunktet ikke nødvendig med dokumentasjon. Dersom vi behøver dokumentasjon for å behandle din søknad vil vi spørre deg om dette.

Hvor mye må jeg betale pr. mnd?

Lånet følger en avtalt nedbetalingsplan. Se eksempel på nedbetalingsplaner her.

Hvordan går jeg frem for å øke kredittrammen min?

Ring oss på 915 04800!

Hvor finner jeg opplysninger om forbrukslånet mitt?

Logg inn i nettbanken og gå til «Dagligbank og lån» og «Mine lån og kredittkort». Klikk på tannhjulet til høyre for å få opplysninger om ditt forbrukslån.

Dersom du har fått et forbrukslån via agenter kan du få tilgang til opplysninger via kontofon på tlf: 815 00 805.

Jeg har betalingsproblemer. Hva gjør jeg?

Ubetalte regninger blir fort dyrt. Har du problemer med å betale lån eller kredittkortregninger i DNB, er det viktig at du tar kontakt med oss på telefon 915 04800. Jo tidligere du tar kontakt, jo enklere kan det være å finne en løsning.

» Les mer om betalingsproblemer her
 

Les mer om kreditt og rente

Rammekreditt (pdf)
Fast og flytende rente (pdf)
Byggekreditt (pdf)