• Chatbot
 • Hjelp og veiledning
 • Finn ditt DNB-kontor
 • Avtal møte
 • Hjem
 • Forbilder
 • Investering
 • Akademiet
 • Rådgivning
 • Gründer
 • Tester
 • Arrangementer
 • Faktaoversikt
Huninvesterer barn i dress

Fem viktige tips til deg som vil bli gründer

Veien til gründersuksess kan virke lang og kronglete. Slik setter du ideen din ut i livet.

1. Test forretningsideen

Før du setter ordentlig i gang, bør du stille deg noen viktige spørsmål. Tenk godt igjennom hvilke problem du skal løse. Finnes det et marked for ideen din? Er det noen kunder som er villig til å betale for produktet eller tjenesten? Hvilke behov i markedet skal du dekke? La ideen gå gjennom noen syretester før arbeidet begynner, og ikke vær redd for kritiske og utfordrende spørsmål. Oppsøk markedet og sjekk om du har konkurrenter. Presenter ideen for en god venn, medgründer eller fagperson, og prøv ut ulike testmetoder. Det kan være spørreundersøkelser, testkunder, pop-up butikk eller kampanjer.

2. Finn de rette folka

Mange tenker at det er både hyggelig og mindre risikabelt å starte opp sammen med noen. Bedrifter som starter opp med flere enn en person, har i gjennomsnitt lenger levetid og vokser raskere enn de som starter opp alene. Skal du ansette folk eller samarbeide med noen, finn de som er bedre og har mer erfaring enn deg selv. Bygg et team bestående av folk med ulik kompetanse. Flere hoder tenker som regel bedre enn.

3. Lag et budsjett

Enhver bedrift må ha et budsjett for å vite hvor mye penger som trengs. Lag en realistisk oversikt over det du trenger for å komme i gang, med alt fra utstyr og kontorlokaler, til forsikringer og internett. Husk å legge inn en god buffer for varierte og uforutsette kostnader. Med et solid budsjett kan du starte arbeidet med å hente inn kapital. Det kan være lurt å få hjelp til å sette opp budsjettet. Vår erfaring er at mange som starter for seg selv synes budsjett er vanskelig og kanskje ikke så veldig gøy? Ta kontakt med våre oppstartsrådgivere dersom du vil ha veiledning og hjelp til hvordan man setter opp et budsjett.

4. Få inn kapital

Du vil trenge kapital for å realisere ideen din. Kapitalbehovet vil variere, avhengig av hvilken virksomhet du starter. Det første store spørsmålet er hvordan du skal finansiere oppstartkapitalen. For mange innebærer dette å bruke hardt oppsparte midler, ta opp lån eller få med investorer som tror på prosjektet. Det finnes også andre muligheter for å hente inn kapital, og vi anbefaler deg å sjekke kommunale næringsfond og stipendpenger i fylkene. Andre alternativer er legathåndboken, Innovasjon Norge, crowdfunding, lån til oppstartsbedrifter eller offentlige tilskudd.

5. Søk råd og bistand

Vær nysgjerrig og søk råd og støtte i omgivelsene rundt deg. Oppsøk gründermiljøer, eksperter og bygg et godt nettverk. Det er mye å lære av andres både feil og suksesshistorier. Undersøk mulighetene for bistand du kan få i prosessen. Det er mye hjelp og støtte å hente på veien, både fra norske myndigheter og tiltak som våre oppstartsrådgivere. Vær i forkant og ta kontakt med folk tidlig i prosessen.

Oppstartslos

Prøv #huninvesterer-akademiet

Lær masse nyttig

Bli kontaktet av en rådgiver

Få mer kunnskap om oppstart
huninvesterer portrett av barn i dress

Slik finansierer du gründerdrømmen

Les mer

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB