Starte Aksjeselskap (AS)

dame med lyspre
Over halvparten av alle nye selskaper er et aksjeselskap. På denne siden hjelper vi deg med å starte aksjeselskap trinn for trinn.

Slik starter du aksjeselskap:

1. Stift selskapet

Når du skal opprette et aksjeselskap er det krav om å lage et stiftelsesdokument med vedtekter. Stiftelsesdokumentene sier noe om hvem stifterne av selskapet er, fordelingen av aksjer og hvor mye aksjene er verdt. Vedtektene er selskapets interne spilleregler. Dette kan du utarbeide selv, eller du kan få hjelp av revisor, regnskapsfører eller advokat.

Vi anbefaler at du gjør dette via Altinn. Her fyller du ut de lovpålagte kravene til dokumentene på en enkel måte. Når dette er gjort signerer alle stifterne av selskapet dokumentene elektronisk via Altinn.


» Gå til Altinn her

2. Åpne konto

Når stiftelsesdokumentet er laget er du klar til åpne konto og bestille banktjenester. Du følger stegene i kundeetablaeringen og vedlegger stiftelsesdokumentet. Ettersom du ikke har mottatt organisasjonsnummer vil du få et midlertidig kundeforhold som «AS under etablering».

» Åpne konto og bestill banktjenster

3. Innbetal aksjekapital

Når banken har opprettet en konto overfører du aksjekapitalen, minimum 30 000 kroner. Banken sender deg bekreftelse på innbetalt aksjekapital så lenge beløpet ikke overstiger 1 million kroner. For beløp over 1 million kroner behøver du bekreftelse fra autorisert regnskapsfører, revisor eller advokat. Når du har fått bekreftelsen er du klar til å registrere selskapet.

4. Registrer selskapet på Altinn

Gå til Altinn-tjenesten Samordnet registermelding og start registreringen. Her skal du også laste opp stiftelsesdokumentet med vedtekter og bekreftelsen på innbetalt aksjekapital, som vedlegg. Du vil også bli bedt om å legge inn organisasjonsnummeret til den som skal signere for at bekreftelsen er riktig. Her skal du legge inn organisasjonsnummeret til DNB Bank ASA, nr 984 851 006.

5. Prosess hos Brønnøysundregisteret

Etter registrering via altinn.no tar det normalt fra noen dager til et par uker før selskapet er registrert og organisasjonsnummeret er klart.

6. Send organisasjonsnummer til banken

Når du mottar organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene og dette er søkbart via www.brreg.no, sender du org.nummeret til nybedriftskunde@dnb.no I emnefeltet skriver du: «AS under etablering – nytt org.nummer». Banken vil nå klargjøre konto, kort og nettbank og sende deg det du trenger i posten.

7. Selskapet er registert

Gratulerer - selskapet ditt er nå registert! Vi har laget et digitalt univers om det å starte bedrift. Besøk sidene for gode råd og tips å veien.

» Oppstart

Bli bedriftskunde

tommel opp
Hos oss får alt du trenger for å ha kontroll på bedriftsøkonomien din og mye mer. Vi er her for at du skal være i forkant!

» Les mer og bli kunde

Få Oppstartslosens beste råd!

oppstartslos.no O for Oppstart
Skal du starte for deg selv? Vi har samlet oppstartslosens beste råd for å lykkes i Oppstartsboken.
Se også: DNB Puls, Starte og drive bedrift, Bedriftspakke