Fond og sparing:

Fondstegningen fortsatte, tross lavere fart i aksjemarkedet

– April ble nok en god måned for nytegning i fond, selv om et globalt indeksfond falt en prosent i norske kroner, sier Behnaz Ganj

DRIV: – Det er fortsatt godt driv i fondssparingen til personkundene til DNB, til tross for høyere rente, sier Behnaz Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 13. mai 2024
Artikkelen er flere år gammel

Svak utvikling på børsen i USA bidro til at et globalt indeksfond falt med omtrent en prosent i april. Kronen fortsetter å svekke seg, avkastningen i dollar var drøyt minus tre prosent. I motsatt ende steg vekstmarkedene målt i norske kroner med omtrent 3,5 prosent og norske aksjer med ca. 3,2 prosent.

– Det er fortsatt godt driv i fondssparingen til personkundene til DNB, til tross for høyere rente, sier Behnaz Ganji.

Hun fortsetter: 

– Jeg håper det betyr at kundene har valgt en god strategi for sparingen sin, og kanskje er vi over den verste kneika etter de raske rentehevingene.

Høyere rente gir som kjent både høyere kostnader til lån, men også muligheter til å få høyere avkastning i rentemarkedet.

– Likevel ser vi at det er aksjefond de fleste velger å spare i. Og har du en lang tidshorisont er det fremdeles aksjemarkedet og aksjefond vi tror gir deg beste avkastningen, sier Ganji.

I april gikk 95 prosent av nettotegningen inn i aksjefond, og nesten 82 prosent av all nettotegning skjedde i indeksfond. 

Stabilt god nettotegning

Det har vært en flere måneder på rad med stabilt god nettotegning.

– Gode aksjemarkeder over relativt lang tid bidrar selvfølgelig, samtidig er det bemerkelsesverdig stabile tall for nytegning i fond, sier Ganji.

Hun peker på at med gode markeder også er noe som til syvende og sist merkes godt.

– Personkundene våre fikk en avkastning på 29 milliarder kroner i fond i fjor, muligheten for god avkastning er tross alt grunnen til at du velger å investere i fond, sier Ganji.

Hun minner oss på at, spesielt sparing i aksjefond, er langsiktig sparing. Det er en fordel å spare jevnt og trutt uavhengig av hva som skjer i aksjemarkedet.

Les også: Da bør du selge fondene.

Topp ti mest nettosolgte fond

DNB Miljøinvest A

DNB Norge A

DNB Aktiv 100 A*

DNB Aktiv 50 A

DNB High Yield A*

DNB Aktiv 80 A*

DNB Aktiv 30 A

DNB Norden A

DNB Grønt Skifte Norden A

DNB SMB A

* Nye fond på listen sammenlignet med mars-tallene.

Merk, tallene inkluderer ikke fondstegning gjennom Sbanken, et konsept fra DNB. 

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.