• Chatbot
 • Hjelp og veiledning
 • Finn ditt DNB-kontor
 • Avtal møte

Tips til oppussing av bolig

Oppussing av bolig kan fort bli dyrere enn forventet. Derfor er det lurt med en økonomisk oppussingsplan.

Oppussing av bolig

Ønsker du å gi boligen din en oppgradering? Uansett om du vil forbedre boligens funksjon, oppdatere interiøret, endre planløsning eller på en eller annen måte øke eiendommens verdi, har vi noen nyttige tips til deg.

Her har vi samlet noen av de viktigste økonomiske aspektene du bør tenke på når du planlegger oppussing av bolig.

Hvor mye koster det å pusse opp?

Oppussing av bolig kan variere mye i pris. Ofte er kostnaden knyttet til hva du skal pusse opp, fordi ulike rom har ulike behov; enten det er bad, kjøkken, stue, soverom, planløsning eller utbygging.

Før du begynner med oppussingen, er det viktig å få en realistisk oversikt over kostnadene. En god start er å kartlegge omfanget av oppussingen: Klarer du å gjøre det selv eller trenger du profesjonell hjelp? Skal du leie inn hjelp er det lurt å kontakte flere entreprenører for å be om et anbud. Ved å sammenligne pristilbudene får du en idé om gjennomsnittlige kostnader for arbeidet du ønsker å utføre. Deretter kan du avgjøre om dette er noe du har råd til eller ikke.

Budsjett for oppussing

Det er viktig å sette opp et budsjett for oppussingen for å ha kontroll på utgiftene og at du ikke går over dine økonomiske grenser. Desto større oppussingsprosjekt, desto mer detaljert og oversiktlig bør budsjett være.

Noe av det du bør huske på å inkludere i budsjettet for å ikke havne i økonomiske vanskeligheter er blant annet:

 • Hva skal gjøres?
  Lag en liste over alt du ønsker å gjøre under oppussingsprosjektet. Ranger dem etter viktighetsgrad, slik at du på den måten kan fokusere på de mest nødvendige oppgraderingene først og utsette mindre viktige ting til senere.
 • Planlegg arbeidet som skal gjøres – skal du gjøre noe selv?
  Hvilken del av oppussingen kan du gjøre selv for å spare penger og hva må du eventuelt sette bort til profesjonelle håndverkere eller entreprenører? Sammenlign gjerne disse prisene og velg de som passer best innenfor ditt budsjett.
 • Ta en prissjekk av materialer og gjenbruk.
  Du kan spare mye penger på å utforske forskjellige materialer, samt prisene på disse. Du kan ha mulighet til å kjøpe brukt eller få rester av materialer fra noen andre som nylig har pusset opp. Mange selger for eksempel brukte kjøkken rimelig. På denne måten kan du gjøre noen gode funn og frigjøre mer av midlene til resten av budsjettet. 
 • Husk å inkludere uforutsette utgifter.
  Det er ikke uvanlig at det kan skje uforutsette hendelser under oppussing eller at noe blir dyrere enn forventet. Husk derfor å sette av en buffer for uforutsette utgifter i budsjettet ditt.
DNB Nyheter · 5 min lesetid
DNB Nyheter articles
Illustrasjon som viser en person som leser avisen

Har du pengene eller trenger du lån til oppussingen?

Når du har funnet ut hva du ønsker å pusse opp, hva dette vil koste og satt opp et budsjett, er neste steg å sørge for finansiering. Koster det mer enn du har råd til? Da bør du revurdere eller gjøre endringer i hva du ønsker å pusse opp – eller vurdere flere alternativer for å finansiere prosjektet.

Låne ekstra på boliglånet

Hvis du har et boliglån kan du ha muligheten til å øke totalbeløpet på lånet ved å refinansiere det. Dette kan lønne seg sammenliknet med andre lånetyper, fordi boliglån vanligvis har en lavere rente og tilbakebetalingen kan spres over en lang periode.

Ta opp et gunstig Miljølån

Et miljølån kan være aktuelt hvis oppussingen er energieffektiviserende tiltak, som for eksempel installasjon av lavenergivinduer, varmepumpe, solceller eller vannbåren varme. Lånet har gode vilkår og kan gi deg rimelige betingelser og fleksibilitet til å finansiere oppussingen din.

Vurder byggelån til omfattende renovering

Et byggelån dekker løpende kostnader i byggeperioden, og utbetalingene følger fremdriften på renoveringen din. Når du er ferdig blir lånet omgjort til et boliglån. Vi har egne byggelånsrådgivere følger deg i hele prosessen og gir økonomiske råd​.

Bruk av kredittkort eller forbrukslån

For mindre oppussingsprosjekter kan bruk av kredittkort eller forbrukslån være et alternativ. Dette er en rask og enkel måte å skape finansiering, men vær oppmerksom på potensielt høye rentesatser og gebyrer. Disse alternativene kan være nyttige hvis du kan betale tilbake lånet raskt og unngår høye renteutgifter.

Bruk av oppsparte midler

Hvis du planlegger å pusse opp, bør du sette av penger til dette. Hvis du allerede har spart opp en sum penger, kan du vurdere å bruke disse midlene til oppussingen din. Ved å bruke dine egne midler unngår du gjeld, renteutgifter og dermed ekstra utgifter. I tillegg er det lurt å spare opp en økonomisk buffer for uforutsette utgifter til oppussingen.

Par velger farger

Følg med på oppussingen

Når du har begynt på oppussing av boligen din, er det viktig å ha kontroll over økonomien. Sørg for å følge budsjettet og velg en finansieringsmetode som passer din økonomiske situasjon og som du er trygg med. Søk gjerne råd fra en finansiell rådgiver for veiledning og vurdering av dine muligheter. Ved å være nøye med planlegging og økonomisk bevissthet, kan du gjennomføre oppussingen på en økonomisk forsvarlig og smart måte.

Øke boligens verdi med oppussing

Har du gjort omfattende oppussing av boligen, kan det lønne seg å foreta seg en ny verdivurdering. Er boligen din verdt mye mer enn tidligere, vil du i noen tilfeller kunne få lavere rente på boliglånet, fordi du kan stille større sikkerhet til banken ved at gjeldsgraden din har sunket.

Hva bør jeg pusse opp for å øke boligens verdi?

Det er ikke alltid de største oppussingsgrepene som skal til for å potensielt øke verdien på boligen din. Skal du for eksempel pusse opp før du selger boligen, er det ikke nødvendigvis hensiktsmessig å gå løs på de største prosjektene. I stedet kan du prioritere "småjobbene", som et nytt strøk maling, bytting av kjøkkenfronter, skifte gammel fugemasse, reparere stygge lister og skavanker og liknende. Førsteinntrykk har mye å si for potensielle kjøpere.

Har du et renoveringsprosjekt kommer du selvfølgelig ikke unna de store arbeidene som kjøkken, bad og planløsning for å øke boligens verdi. Husk at du likevel kan gjøre en del selv for å redusere kostnadene og sitte igjen med større verdi selv. Dette kan være å stå for riving og bæring av avfall selv, mens entreprenør tar seg av selve oppgraderingen.

I mange tilfeller vil det også lønne seg å lage flere soverom for å øke verdien på boligen, eller en egen utleiedel hvis du har mulighet til det.

Tips for verdiøkning

Velg materialer og løsninger som passer din bolig

Det kan for eksempel lønne seg å beholde noe "eldre sjarm".

Undersøk tilskuddsordninger for energieffektivisering

Et energieffektivt hjem er bra når strømmen er dyr.

Sørg for å gjennomføre oppussingen fullstendig

Ikke gi deg med oppussingen før du er helt ferdig.

Kan du lage flere soverom?

Flere soverom kan gjøre en bolig aktuell for flere kjøpere.

Er det mulig med utleiedel i boligen?

Å leie ut rom eller hybel sikrer inntekt.

Har du en kjeller eller et loft som kan gi merverdi?

Utnytt arealet i boligen din.

Bruk nøytrale farger og løsninger hvis målet er å selge

Mange vil uansett sette et eget personlig preg på en bolig.

Installering av peis

Peis vil mange ha, og varmer rimelig når strømmen er dyr.

Bygge balkong

Omfattende, men kan være lønnsomt på sikt.

Velstelt hage

En hage som gir nytteverdi og et godt førsteinntrykk.


Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB