• Chatbot
 • Hjelp og veiledning
 • Finn ditt DNB-kontor
 • Avtal møte

Råd for et trygt og godt hjem

Vi har samlet våre råd til deg for hva du bør tenke på for å få det best mulig hjemme - enten du skal flytte eller få det bedre der du allerede bor.

Kjøpe bolig

Selge bolig

Sjekkliste visning

Flytte

Flytte sammen

Bli gjeldfri og spare til drømmene dine samtidig?

Ja, takk, begge deler! Med noen enkle grep kan du høste fordelene ved å kombinere nedbetaling av gjeld og sparing.

Lurer du på om du bør betale ned på gjelden din eller spare? Vi nordmenn har en tendens til å ta opp maksimalt lån når vi kjøper bolig og ligger i verdenstoppen i privat gjeld generelt. Du er ikke alene om å tenke at du ikke har råd til å spare så lenge du må betjene renter og avdrag på lån. Men i virkeligheten trenger det ikke nødvendigvis å være et valg mellom det ene eller det andre – det smarteste er å gjøre begge deler samtidig.

Hvorfor betale ned på gjelden?

Når du betaler ned på gjeld får du garantert, risikofri avkastning i form av lavere gjeld. Økonomien din blir mindre sårbar for rentesvingninger i fremtiden – gevinsten er en mer forutsigbar og mer robust økonomi på sikt. Og selvfølgelig er det en god følelse at dagen da du slipper å betale avdrag og renter rykker nærmere.

Bli kvitt den dyreste gjelden først

For å starte reisen mot plussiden, bør du først prioritere å betale ned dyre forbruks- og kredittkortlån. Om du har flere, er det en god idé å refinansiere og samle dem i ett lån med bedre betingelser. Da får du oversikt og trolig lavere kostnader totalt. Nå som vi har et historisk lavt rentenivå, kan du også tenke på å benytte de lavere månedlige rentekostnadene til å betale ned ekstra på boliglånet.

Hvorfor spare?

Selv om det er viktig å betale ned på gjelden, er det viktig å sette i gang med sparing. Ikke bare gir det økonomisk trygghet og frihet. Et nedbetalt lån gir heller ikke automatisk midler til å leve det livet du ønsker deg og oppfylle drømmene dine for fremtiden, som for eksempel en etterlengtet ferietur utenlands eller å gå til anskaffelse av fritidsbolig på fjellet eller ved sjøen.

Benytt deg av mulighetene

Har du boliglån og belåningsgrad på 60 % eller mindre, kan du vurdere å be om avdragsfrihet for å få spillerom til å spare, for eksempel i fond. Et annet alternativ er å benytte differansen som oppstår som følge av dagens historisk lave rentenivå til sparing. Regn ut hvor mye du sparer i måneden på dagens lave renter og sett overskuddet inn i en spareordning, for eksempel et månedelig trekk tilsvarende differansen til fondssparing eller en annen spareform som passer deg.

Buffer for å unngå dyre lån

Et viktig sparemål for alle som ønsker en solid privatøkonomi er å spare til uforutsette hendelser og plutselige utgifter på en bufferkonto. Ved å spare opp en buffer får du penger som kan være raskt tilgjengelig om du trenger dem, og er smart for å kunne unngå å ta opp dyre lån i fremtiden. For å bygge opp en buffer eller starte kortsiktig sparing til noe du ønsker deg, kan du sette opp månedlige trekk til sparekonto direkte fra lønnskontoen på lønningsdagen. Skal du spare mer langsiktig og har en tidsramme på minst 5-10 år, er det smart å vurdere å spare i fond.

Ungt par med flyttesker. Foto.

Eie eller leie?

Tenk blant annet på hvor lenge du har planer om å bo på et sted. Vi har samlet noen punkter om fordelene med å eie og leie. Se hva som passer best for deg.

6 grunner til å eie

 1. Du er med i boligmarkedet og kan oppnå verdiøkning, men kan også risikere prisnedgang
 2. Nedbetaling av boliglån er en form for sparing
 3. Bosituasjonen blir mer forutsigbar. Du bestemmer selv når du vil flytte ut gitt at du betjener lånet og felleskostnader
 4. Du får mulighet til å løfte boligens verdi ved å oppgradere, pusse opp eller bygge på
 5. Som boligeier kan du leie ut hele eller deler av boligen og redusere boutgiftene
 6. Har du boliglån får du skattefradrag på renteutgiftene

6 grunner til å leie

 1. Du slipper å være eksponert for eventuelt fallende boligpriser
 2. Dine økonomiske forpliktelser er kun knyttet til perioden du leier boligen
 3. Månedlig leiebeløp knyttet til å bo er ofte lavere enn om du lånefinansierer boligen
 4. Det er enklere å flytte fra leiet bolig og du har lavere flyttekostnader enn om du skal selge bolig
 5. Refusjon av depositumsbeløpet etter endt leieforhold kan sees på som oppsparte midler
 6. Du slipper ansvaret knyttet til vedlikehold, forsikring, utbedringer og lignende

Relevante produkter

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech Blog

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.noJobb hos oss

© DNB