Byggelån
For å dekke løpende kostnader i byggeperioden.
Rente
Hva er byggelån?
Hvis du planlegger å bygge hus eller renovere kan et byggelån være tingen for deg. Et byggelån dekker løpende kostnader i byggeperioden, og utbetalingene følger fremdriften på boligen. Når boligen har ferdigattest blir byggelånet omgjort til et boliglån.
Slik hjelper vi deg med byggelån
- Vi har tilgang på eiendomsmeglere som kan gjøre verdivurdering på din nåværende bolig
- Vi etablerer byggelånskonto
- Du vil få forslag om dyktig takstmann
- Vi lager et finanseringsbevis du kan ha med til entreprenør
- Veiledning om nødvendige garantier i henhold til bustadsoppføringslova
- Vi kan tilby forsikringer av bygg under oppføring
Spørsmål og svar
Byggelån passer når du enten skal bygge et hus eller fritidsbolig/hytte. Byggelån kan også passe når du skal utføre omfattende renovering av boligen. Kontakt oss for råd til din situasjon.
Sjekk med kommunen hva som ligger i reguleringsplanen. Husk å tenke på kostnader til grunnarbeid og sprengning.
Når du søker om byggelån krever banken å få inn dokumenter i forbindelse med byggingen. Dette vil være byggetegninger, byggetillatelse, finansieringsplan, dokumentasjon på betjeningsevne og liknende.
Når banken har godkjent søknaden, og fått alle nødvendige papirer i retur fra deg med korrekte underskrifter, stilles byggelånet til disposisjon.
Disposisjon av byggelånet skjer nå du mottar faktura i forbindelse med byggingen, godkjenner den og så sender den til banken for betaling.
Ofte kreves det at det tilsettes en takstmann som gjennomgår byggeregnskaper, kontrollerer fakturaer og ser til at det er samsvar mellom de verdier som legges ned i bygget og trekket på byggelånskonto. Byggelånet må bare belastes for kostnader som har direkte med byggearbeidene å gjøre. Det vil være kontraktsbrudd om andre kostnader finansieres via byggelånet.
Den avtalte kredittrammen må ikke overskrides. Dersom du ønsker å endre planene slik at prosjektet blir dyrere, eller det oppstår uforutsette hendelser, må du ta det opp med banken så snart situasjonen inntreffer. Hold derfor banken løpende orientert om alle endringer i byggeplanene, som for eksempel framdrift, kostnader, større endring i byggeplaner og endring i tegninger.
I de fleste tilfeller vil du kunne angre på kredittavtalen innen 14 dager. Du må betale renter for den tiden du har utnyttet kreditten. Tinglysingsgebyr vil du ikke få tilbakebetalt.
Du kan når som helst velge å si opp avtalen om byggelån og nedbetale lånesaldoen. Også dette er en form for ”angrerett”. Ved slik tilbakebetaling betaler du renter for den kreditten du har utnyttet fram til du har tilbakebetalt den. Du får imidlertid ikke tilbake bankens gebyrer eller andre omkostninger.
Ta kontakt med banken snarest mulig dersom du ikke klarer å betale terminene på byggelånet. Sammen finner vi en løsning som hjelper deg i din situasjon.
Dersom du misligholder lånet, vil banken beregne forsinkelsesrente av terminen etter forfallsdag. Forsinkelsesrenten er fastsatt i offentlig forskrift, og er i praksis høyere enn den avtalte renten du har på Byggelånet. Dersom misligholdet er vesentlig, for eksempel at flere terminer ikke betales, har banken rett til å si opp Byggelånet. Da vil forsinkelsesrenten regnes av trukket beløp på Byggelånet. I tillegg til forsinkelsesrente kommer gebyrer etter inkassolovens regler.
Ved mislighold av Byggelånet risikerer du at banken krever salg av eventuelt pant du eller andre har stillet som sikkerhet. Du vil som låntaker/medlåntaker være ansvarlig for lånet frem til hele Byggelånet er innfridd.
I spesielle tilfeller har banken rett til å kreve at kreditten tilbakebetales i sin helhet etter 14 dagers varsel. Dette gjelder f eks dersom du misligholder kredittavtalen vesentlig, du går konkurs eller du skulle falle fra. Banken vil da varsle låntaker, eventuelt arvinger, med en frist for å rette på forholdet.
Banken kan i visse tilfeller kreve at kreditten tilbakebetales fullt ut etter et kort varsel. Banken kan sperre kreditten for videre trekk, og kreve at ting bringes i orden før den åpnes igjen
Du betaler rente av den kreditten du har benyttet til enhver tid. I tillegg til renten betaler du en provisjon hvert kvartal. Provisjonen regnes av hele kredittrammen.
Kreditten løper normalt i ett år, og bankens kostnader til innlån kan endre seg. Derfor har banken rett etter avtalen til å endre lånerenten din. Da vil banken kunne endre renten til enhver tid, både opp og ned. Går renten opp får du varsel seks uker før renten endres. Det samme gjelder satsene for provisjon og løpende omkostninger.
Byggereisen - tips og råd
Kontakt banken og sammen med rådgiver kan du se på hvilken økonomisk ramme du har i forhold til dine planer. I den forbindelse bør du ha tenkt gjennom følgende:
Skal du ha arkitekttegnet hus eller fra en ferdighus-produsent?
Hvor stort areal i huset har du bruk for nå og om 10 år?Skal du ha utleiedel i huset?
Har du bolig som skal selges så er det fint om du har en verdivurdering klar
Ta høyde for både planlagte endringer og uforutsette ting som medfører økte kostnader i byggeperioden.
Neste steg
Her er noen tips for å gjøre et godt valg:
Sjekk med bekjente og søk på nett om informasjon om håndverkere og firmaer du ønsker å benytte
Sjekk på Brønnøysundregistrene se hvor lenge firma har vært registrert og om det er oppført merknader
Innhent tilbud med referanser på flere av de mest aktuelle boligleverandørene
Sjekk at firma har sentral godkjenning, er tilsluttet bransjeorganisasjon og at håndverkere har fagbrev og er sertifisert
Bruk norsk standard kontrakt
Få kostnadsoverslag, og be om primært fast pris
Ikke signer før du har gått igjennom kontrakten med banken!
Bruk standard byggeblankett iht. Bustadoppføringslova.
Få med ferdigstillelsesdato og avtal dagmulkt ved forsinkelse.
Få med det totale vederlag du skal betale til entreprenøren.
Avtal på hvilken måte oppgjøret skal finne sted. Gjelder avtalen ny bolig med tomt, kan det bare kreves hel eller delvis forskuddsbetaling etter at eiendomsretten er overført til deg, eller at din betaling er sikret gjennom garanti fra en bank.
Entreprenøren skal stille sikkerhet for oppfyllelsen av avtalen og eventuelle krav som oppstår de fem første årene etter overtakelsen. Slik sikkerhetsstillelse er særlig viktig dersom entreprenøren skulle gå konkurs.
Husk å få med alle spesifikke krav/ønsker du har i boligen
Benytt takstmann/byggekontrollør for gjennomgang av kontrakten.
Vurder dette i forhold til den økonomiske rammen sammen med rådgiver i banken.
Avtal tilleggsarbeid og egenarbeid og detaljert beskrivelse av arbeidet.
Få med krav om forsikring.
Byggelånsaken sluttbehandles i banken. Byggekontrakt kan deretter signeres.
Har du valgt boligleverandør så vil normalt de ta seg av søknadsprosessen. Skal du ha arkitekttegnet bolig så må byggherren ivareta nødvendige tillatelser. Det kan være lurt å be om forhåndskonferanse med kommunen.
Når byggetillatelsen er klar kan du sette opp betalingsplan og fremdriftsplan for prosjektet.
Byggetid og fremdriftskontroll varierer i forhold til din hustype og entreprenørvalg.
Byggherre og entreprenør må rapportere fremdrift slik at byggelånet blir belastet for reelt tilførte verdier på bygget.
Banken informeres i forhold til hvor mye arbeid som er utført og hva som gjenstår
Vanligvis er det behov for 3-4 byggekontroller i byggeperioden.
Det er viktig at huset er forsikret under byggetiden.
Våtrom og lufttetthett må kontrolleres av takstmann/byggekontrollør
Entreprenør vil foreta en sluttbefaring før selve overleveringen.
Det skal skrives overtakelsesprotokoll.
Boligen skal ha en ferdigattest (midlertidig brukstillatelse).
Du må skaffe en ferdigtakst.
Byggelånet kan deretter gjøres om til et boliglån.
Priseksempel byggelån
Nom. rente 5,50 %, eff. rente fra 7,31 %, 2.000.000 kroner over 1 år. Kostnad 142.400 kroner. Totalt 2.142.400 kroner.