• Chatbot
 • Hjelp og veiledning
 • Finn ditt DNB-kontor
 • Avtal møte

Personlig økonomi

Ingen økonomier er like. Men alle er viktige. Finn ditt økonomiske DNA, og få unike råd til din økonomiske personlighet.

Mann med PC på sjøhytte

Personligheten påvirker ikke bare sosiale relasjoner, men også forholdet ditt til penger. Lær å kjenne styrkene og svakhetene dine – og ta styring.

Oppdag din økonomiske personlighet

– Folk har en grunnleggende personlighet, og i likhet med det meste annet påvirker det selvfølgelig hvordan man håndterer økonomi, sier klinisk psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren.

Ulike råd for ulike personligheter

Din økonomi er unik, og de økonomiske rådene du får, bør derfor tilpasses deg og ditt liv. En fin start er å ta testen «Finn ditt økonomiske DNA». I testen svarer du på spørsmål både om din økonomi og din personlighet. Lindgren har lang erfaring med personlighetstester, blant annet fra programmer som «Sånn er du» på NRK P2 og «Det er lov å være blid med Else» på TV2. Han har bidratt til å tilrettelegge testens spørsmål og svar om personlighet. Disse bygger på den internasjonalt anerkjente «Femfaktormodellen» for personlighetstrekk, også kjent som «Big 5». Denne baserer seg på en psykologisk teori om at individers personlighet kan både forstås og beskrives ved å undersøke fem overordnete personlighetstrekk, eller egenskaper som får en til å handle på en viss måte over tid. Kort sagt: hvordan du i de fleste situasjoner kan antas å oppføre deg.

– Når man snakker om personlighet fra et psykologisk ståsted, så er ikke dette noe du kan endre. Men du kan endre hvordan du bruker personligheten din, sier Lindgren.

– Det samme ser man med måten man forholder seg til sparing, investering, risiko, trygghet og så videre.

Finn ditt økonomiske DNA

Ryddig eller rotete?

Noen av oss har kommet inn i et arbeidsliv i vekst. Andre har kanskje landet drømmejobben ved å være på rett sted til rett tid, eller hatt et godt utgangspunkt med midler fra foreldre og gode vaner innprentet fra barndommen. Men selv om mye handler om flaks, er det store forskjeller i hvordan vi som individer spiller ut kortene vi har fått på hånden.

– Planmessighet og IQ er de to faktorene som har mest å si. Hvis du scorer høyt på intelligenstester og er en ryddig person, har du ganske gode forutsetninger for å i det minste ha en stabil og trygg økonomi, sier Lindgren.

Når han snakker om planmessighet, viser Lindgren til en av de fem personlighetsfaktorene som undersøkes i personlighetsdelen av Ditt økonomiske DNA-testen.

Planmessighet handler om egenskaper som punktlighet, evne til å planlegge og forutsigbarhet.

– Man har alltid snakket om ryddige og rotete mennesker. Det er ikke noe nytt at vi varierer der. Men det som er nytt i forskningen, er at dette er en stor del av personligheten – og at det er relativt enkelt å måle, sier forklarer han.

I tillegg til personlighetstrekkene våre er også vanene vi har med hjemmefra med på å påvirke hvordan vi håndterer penger.

– Hvis du ikke har et spesielt «ryddig» DNA, og heller ikke har vokst opp i en ryddig kultur, kan det i noen tilfeller bli en sirkel som må brytes. Det å score lavt på planmessighet betyr ikke at du er dømt til å være rotete, men det betyr at du må anstrenge deg litt ekstra, sier Lindgren.

Dame som slapper av

Små seire – varig endring

– De sier at det tar tre uker å etablere en ny vane. Det kan være litt av en jobb å få til det. Tenk bare på hvor vanskelig det er å slanke seg, sier han.

I en verden som legger opp til stort forbruk, kan det være utfordrende å utøve selvkontroll – men ikke umulig.

– Jeg liker ikke å moralisere. Det å ta seg sammen er vanskelig. Hvis man har en tilbøyelighet til å være impulsiv og handle med kredittkort, for eksempel, er den beste medisinen å skaffe seg en venn man kan diskutere økonomi med, sier Lindgren.

Sosiale forpliktelser er nemlig et av de sterkeste virkemidlene i verktøykassa, mener psykologen.

– Å bryte et løfte mot seg selv er ikke så vanskelig. Å bryte et løfte mot noen andre er mye vanskeligere.

Og da gjelder det å ha mennesker rundt seg som påvirker deg i riktig retning. Miljøet du er en del av er med på å bestemme adferden din. Og miljø er ikke bare sosiale relasjoner, det handler også om hvor tilgjengelige fristelsene er. Å legge vekk kredittkortet er en god start.

Det viktigste for å lykkes med endring er å legge til rette for den gode følelsen man får av å oppnå små, men viktige seiere i hverdagen. Det er nemlig slik man gradvis bygger varig positiv endring.

– Målene man setter seg, skal være realistiske og oppnåelige. Så store at de må tas seriøst, men så små at de kan oppnås, sier Lindgren.

Personlighetstesten Big 5

Kilde: «Hvem er du? Hvordan forstå deg selv og andre», Rolf Marvin Bøe Lindgren og Petter Schjerven (Vigmostad & Bjørke, 2020).

Slik tar du bedre økonomiske hverdagsvalg

Følger du oftest magefølelsen, eller tar du godt overveide beslutninger? Ville du for eksempel impulshoppet en genser fordi den hadde så fin farge? Eller ville du sjekket hvilke gensere som allerede ligger i skapet ditt, og sammenlignet priser hos flere butikker før du kjøpte den?

Svaret avhenger av din beslutningsstil. Bli kjent med din beslutningsstil – og få tips til hvordan du kan ta bedre økonomiske valg.

Rasjonell eller intuitiv?

Beslutningsstil handler grovt sett om hvordan vi tar valg, og hva vi legger vekt på. Har du en rasjonell stil, trenger du mye informasjon og veier gjerne ulike alternativer opp mot hverandre. Har du en intuitiv stil, drives du mer av magefølelse.

I testen «Ditt økonomiske DNA» får du ikke bare en oversikt over din økonomiske personlighet, men også hvor intuitiv og rasjonell beslutningsstilen din er. Dette kan være lurt å ha et bevisst forhold til. For måten vi tar beslutninger på, henger nemlig tett sammen med hverdagsøkonomien vår.

Ta høyde for beslutningsstilen din

Det finnes ikke noen dårlig beslutningsstil, men det kan likevel være smart å være klar over tilbøyelighetene du har som forbruker. Ingen er imidlertid helt rasjonell eller helt intuitiv i måten vi tar beslutninger på – de fleste av oss ligger et sted midt på skalaen.

I likhet med personligheten din er beslutningsstilen din ganske stabil, og et resultat av både gener, oppvekst og erfaringer. Men du kan likevel lære måter å handle på. Og når du skal ta store beslutninger – for eksempel om sparing, huskjøp eller investeringer – kan det være lurt å korrigere litt for beslutningsstilen din.

Tips til deg med en intuitiv stil

Generelt sett er det bra for økonomien å gi seg selv litt tid til å ta veloverveide valg. Det er ikke uten grunn at økonomiske rådgivere ofte oppfordrer folk til å «sove på det». Så la oss si at testen viser at du er litt over gjennomsnittlig glad i å følge magefølelsen. Hvordan kan du bruke den kunnskapen til å ta bedre valg i hverdagen?

Jenter med sykkel

Intuitiv beslutningsstil? Følg disse rådene:

 • Minn deg selv på at du er en type som har en tendens til å reagere ganske impulsivt. Når du skal bestemme deg for noe som du vet du ofte gjør litt forhastet, kan du legge til rette for å bruke mer tid på det – og spørre andre om hjelp.
 • Du er litt forskjellige utgaver av deg selv hele tiden. Når du er sliten og kommer hjem fra jobb, er du en litt annen utgave av deg selv enn når du har sovet godt og har masse overskudd. Husk at de fleste versjonene av deg selv bør kunne ta en beslutning hvis du skal kunne leve med den.
 • Tenk på alternativkostnader. Det er alltid noe annet du kunne brukt pengene på. Ved boligkjøp kan det være lurt å tenke gjennom forskjellige scenarier. Det er fort gjort å forelske seg i én spesielt fin del av en bolig, for eksempel et kjøkken. Prøv å omformulere situasjonen ved å flytte fokuset mot andre ting, for eksempel ved å tenke over hvordan en dag ville ha sett ut hvis du hadde bodd der. Du ville vært på jobb, stresset til butikken, kanskje dratt på trening – kanskje ville du ikke vært innom kjøkkenet i det hele tatt? Å se valget sitt fra ulike vinkler er nyttig.

Tips til deg med en rasjonell stil

Dersom du har høy score på rasjonell stil og tilsvarende lav på intuitiv, tar du oftere veloverveide valg. Til gjengjeld kan det være en utfordring at du gjerne bruker for mye tid når du skal bestemme deg for noe.

Da kan det være nyttig å minne deg selv på at det nesten ikke er mulig å få full oversikt over alle muligheter, fordeler og ulemper rundt et valg. Det er grenser for hvor mye informasjon du kan innhente.

Decision Styles Scale (DSS)

 • Spørsmålene som handler om beslutningsstil i «Ditt økonomiske DNA», bygger på Decision Style Scale (DSS).
 • DSS er utviklet av Katherine Hamilton ved Penn State University.
 • Består av 10 spørsmål og gir scorer på to beslutningsstiler: rasjonell stil og intuitiv stil.
 • Den rasjonelle stilen kjennetegnes av systematisk søken etter informasjon og handlingsalternativer, og avveiing av alternativene.
 • Den intuitive stilen kjennetegnes av vektlegging av følelser, fornemmelser og antakelser.
 • Nesten alle beslutninger inneholder elementer av begge stiler, og de kan ses som to separate, men relaterte, prosesser.
 • DSS er oversatt til norsk av psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg

Kilder: Jan-Ole Hesselberg, psykologspesialist og doktorgradsstipendiat i beslutningspsykologi ved Universitetet i Oslo, The Development and Validation of the Rational and Intuitive Decision Styles Scale av Hamilton et al 2016 og The predictive validity of the decision styles scale: An evaluation across task types av Hamilton et al 2017.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech Blog

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.noJobb hos oss

© DNB