Fond og sparing:

Flokker til disse fondene

– Vi fortsetter å kjøpe og selge fondene i samme spor som tidligere i år, sier Behnaz Ganji.

TOPP: – DNB Global Indeks A ligger igjen soleklart på topp og står alene for omtrent halve nettotegningen, sier Behnaz Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 10. jun 2024
Artikkelen er flere år gammel

Til tross for at globale aksjer har falt litt tilbake i både april og mai, fortsatte personkundene til DNB å spare i fond. Et globalt indeksfond falt nesten en prosent i mai, og rett over en prosent i april. Den norske kronen tok igjen noe av fallet mot dollar fra april, noe som gjorde at et globalt indeksfond steg omtrent 4,5 prosent målt i dollar. Kronen styrket seg fra 11 til 10,5 kroner per dollar i mai.

DNB Global Indeks A ligger igjen soleklart på topp og står alene for omtrent halve nettotegningen i mai, mens DNB Teknologi A sto for en fjerdedel, sier Behnaz Ganji.

Ganji er autorisert rådgiver og spareekspert i DNB. Mens globale aksjer har tatt en liten pust i bakken de siste par månedene, har norske aksjer steget med omtrent 3,2 prosent i april og 5 prosent i mai. 

Du må forvente litt turbulens underveis

– Det har ikke gått upåaktet hen, DNB Norge Indeks og DNB Europa Indeks har klatret seg opp på topplisten. Om det er et bevisst valg er vanskelig å si, men en portefølje som består av norsk indeks, eller eventuelt en europeisk indeks, i tillegg til global indeks kan gi deg en fin fordeling. Det gir deg jo på en eksponering mot markedet som er oss nærmest, sier eksperten.

Valget i India har også fått oppmerksomhet. Denne uken ble det ganske turbulent etter at resultatene kom inn litt annerledes enn ventet. Dette aksjemarkedet har også steget betydelig i år, men møtte litt motstand i mai. Høy avkastning i det indiske markedet hittil i år er nok en viktig bidragsyter til at DNB Fund India dukker opp på topplisten over mest nettokjøpte fond for mai.

– Når du investerer i fond må du forvente litt turbulens underveis, spesielt hvis du investerer i fond som investerer i en snever del av markedet, sier Ganji.

Hun peker på at det er lurt at fond med en smal innretning utgjør en fornuftig andel av fondssparingen.

– Noen investerer som hobby og da er det fint å ha en pott hvor du tester ut både fond og annet, men det bør ikke gå på tvers av dine langsiktige planer og ønsker, sier Ganji.

Hun peker på at i en aksjesparekonto kan du bytte mellom aksjer og aksjefond uten at det får umiddelbar skattemessig konsekvens, mens utenfor ASK kan den løpende skatteregningen bli relativt høy dersom du oppnår det du ønsker.

Det er alltid en viss fare for å bomme, spesielt dersom du ønsker å være aktiv med kjøp og salg av fond for å treffe riktig del av markedet.

– Det kan være smart å ikke være for aktiv med hele porteføljen, men å dele opp i ”aktive penger” og penger som er langsiktige og robuste og som du ikke skal røre, sier Ganji.

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.