Fond og sparing:
– Vi opplevde litt høyere aktivitet under børsuroen, men august endte med god positiv nettotegning, sier Behnaz Ganji.
Børsuro kommer fra tid til annen, det er en normal del av det å være investert i aksjefond. Det er normalt at børsen til tider faller både 10 og 20 prosent.
– Vi har lenge forsøkt å få sparerne til å være forberedt på svingninger i markedet, endelig ser det ut som at sparerne er forberedt på dette, sier Behnaz Ganji, sparekspert i DNB.
Hun minner oss om at vi har hatt bak oss et forrykende aksjeår i 2024, hvor verdensindeksen har steget med 21,7 prosent ved utgangen av august.
– Det viktigste du kan gjøre for å forberede deg er å sørge for at du har noen klare tanker om når du skal bruke av sparepengene, og investere deretter. Det å velge spareform etter gitt tidshorisont og din evne til å ta risiko, betyr ikke bare å ta for høy risiko, det kan også bety at det kan være dumt å ta for lav risiko. Da sier du ifra deg potensiell avkastning som du kan få glede og nytte av, sier Ganji.
Fond, både aksje-, rente- og kombinasjonsfond, er ikke beregnet for å være kortsiktige plasseringer. Du investerer alltid til en framtidig ukjent fondskurs og det tar litt tid før hele kjøpsprosessen er fullført. Det er derimot ingen som hindrer deg, du kan kjøpe og selge når det passer deg. (#) Det betyr at du bør, etter beste evne, forsøke å spare på en måte som du kan stå i fram til du når målene dine.
– Hvis du vil dra nytte av muligheter som oppstår her og nå, da er det bedre å bruke børsnoterte fond, da vet du nøyaktig hvilken kurs du får og du kan handle fondene gjennom dagen, sier Ganji.
Det er ikke til å stikke under stol at markedsforholdene påvirker hvordan du og jeg kjøper fond. Det er lenge siden vi har hatt en seig og langstrakt nedtur slik som under finanskrisen. Det har vært flere kriser siden: eurokrisen, oljekrisen, koronapandemien og inflasjonsnedturen i 2022.
– Det virker som fondssparerne lærer litt ved hver nedtur, så selv om aktiviteten øker under markedsuro har den også kommet tilbake til normalen relativt fort, sier Ganji.
– Det er perioder hvor det kan være lurt å gjøre endringer selv om det er markedsuro, for eksempel dersom det kommer en overraskelse som gjør at du trenger pengene med en gang, sier Ganji.
Du bør helst ikke komme i en situasjon hvor du må selge når det stormer som verst, derfor er det viktig å planlegge når du skal ta ut pengene av aksjefond og helst gradvis flytte pengene over til sikrere sparing slik at du slipper å oppleve børsuro akkurat når du skal ta ut pengene.
– Husk at du ikke trenger å gjøre alt eller ingenting, når det kommer til sparing kan du gjøre litt av begge deler, avslutter Ganji.
* Nye fond på enten topp- eller bunnlisten siden forrige måned.
(#) Det er noen få unntak. Ved svært vanskelige markedsforhold, eller dersom det skjer en force majeure, så kan handelen bli midlertidig suspendert.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.