• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Avtal møte

Råd for et trygt arbeidslivet

Jobb og økonomi går hånd i hånd. Få råd om ulike situasjoner som kan oppstå i arbeidslivet.

Langtidssykdom og arbeidsufør

Hva skjer med økonomien om du skulle bli ufør? Å bli syk og miste arbeidsevnen kan skje alle, og det kan være mye nytt å sette seg inn i.

Du kan få uføretrygd som en følge av å bli ufør. Dette er en kompensasjon du får fra Nav for tapt inntekt. Du må ikke være 100% ufør for å kunne motta uføretrygden. Uføretrygden blir utbetalt til personer mellom 18 og 67 år, med minimum 50% nedsatt arbeidsevne.

Har du uføreforsikring privat eller gjennom din arbeidsgiver, kan du ha rettigheter ved sykdom eller skade. Du kan også ha rettigheter dersom du har dekning for kritisk sykdom, og får en av de alvorlige sykdommene forsikringen dekker.

Hva du må gjøre som ufør

Hva betyr det?

Har du blitt arbeidsufør?

Se hva du bør gjøre og hvor du bør melde i fra dersom du er blitt ufør.

Se hvordan det rammer deg
Person som er blitt ufør

Få kontroll på skattemeldingen din

Skattemeldingen er en oversikt over din økonomi. Dette inkluderer alle dine inntekter, fradrag, formue og gjeld. Du kan bruke skattemeldingen til å sjekke hvor mye du betaler i skatt, og beregne om du betaler for mye eller for lite. Det gjør du ved å kontrollere om alle opplysninger i skattemeldingen er riktige.

Skatteetaten vet ikke alltid alt om deg, og det er derfor lurt og se nøye gjennom skattemeldingen. Har du trukket fra alle skattefradragene? Er riktig lønn oppført? Har du sørget for å registrere all gjeld, og størrelsen på denne?

Ta kontrollen over din økonomi og sørg for at du får riktig tall i skattemeldingen

Ta kontroll over skattemeldingen

Hvilke skattefratrekk kan du ta?

Det finnes en haug med fradrag, og sannsynligheten er stor for at noen eller flere gjelder deg.

Få med disse skattefratrekkene
Silje Sandmæl gir deg tips til skattefratrekk

Er du arbeidsledig eller permittert?

Tenk om du plutselig må klare deg med lavere inntekt. Å miste jobben eller bli permittert fører til mange endringer i hverdagen – ikke minst når det kommer til økonomi.

Det å bli arbeidsledig eller permittert kan dessverre skje når som helst og med alle. Dette er ikke en enkel situasjon, og hvis du ikke er forberedt kan det komme om et sjokk.

Det er ulike regler og krav som gjelder for permittering, også hvis du blir sagt opp. Sett deg godt inn i din situasjon, hva som gjelder deg og hvilke økonomiske grep du kan ta.

Hva betyr det?

Hva bør du gjøre hvis du er arbeidsledig eller permittert?

Det første du bør gjøre er å få oversikt over eget forbruk og tilpasse det til den nye situasjonen. Hva du bruker penger på sjekker du enkelt i mobil- og nettbanken. Gå gjennom hvor mye du bruker på dagligvarer, restaurant, reise og andre ting, før du bestemmer hva du skal kutte ned på.

Tar du kontakt med din rådgiver i banken vil det være mulig å komme med gode løsninger, som for eksempel refinansiering eller en periode med avdragsfrihet på lån.

Hvordan påvirker permittering inntekten din?

Vi har samlet gode råd for deg som er eller er bekymret for å bli permittert.

Se hva du bør gjøre
Mann som er blitt permittert

Råd til studenter

Kanskje har du studert tidligere og ønsker å gjøre det igjen, for å utforske en ny yrkesvei. Eller kanskje du studerer eller skal studere for første gang. Det er mye å tenke på som student, også når det gjelder forberedelser til arbeidslivet.

Det er ikke alltid like lett å ha jobb når du er student, og økonomien kan føles trang. Finner du ikke deltidsjobb, kan internship være en god mulighet for å få erfaring innen arbeidslivet. Det er derfor lurt å sette seg inn i mulighetene du har, og gjøre gode økonomiske grep som student.

Lær mer om studentøkonomi

Hva er?

Skal du velge arbeid eller studier

Det å velge mellom arbeidslivet eller studielivet er ikke alltid like lett. Er du ung, er ofte utdanning en naturlig retning å gå. Men du bør tenke deg om. Hva ønsker du å oppnå med studiet? Hvilken utdanning gir deg den kompetansen du trenger for å få jobben du vil ha? Mange studier er ofte brede, og du rekker kanskje ikke å gå i dybden i faget. Vil du få nok kunnskap til å få jobben du ønsker? Avhengig av yrke og bransje kan det noen ganger lønne seg å gå rett ut i jobb og få erfaring. I andre yrker vil det være større krav til kunnskap fra studier.

Det kan hende du er voksen og har vært i arbeidslivet i flere år allerede. Du er godt vant til fast inntekt, men arbeidsoppgavene er ikke lengre spennende og du ønsker kanskje å teste noe nytt? Da kan det være skummelt å begynne og studere. Også her er det viktig å tenke på hvorfor du studerer, og hva du ønsker å oppnå. Mange har tilrettelagt for at flere skal kunne studere ved siden av jobb, så kanskje bør du vurdere om deltidsstudier er noe for deg.

Det er ingen fasit på om du bør prioritere arbeidslivet eller studier. Den økonomiske situasjonen kommer til å være ulik, og skal du studere kan det være lurt å ta noen grep. Kan du kvalifisere deg for stipend? Bør du spare opp en buffer? Hva er semesteravgiften på skolen du skal studere?
Finn ut hvor mye et studielån kan påvirke deg.

Skal du studere i utlandet?

Drømmer du om å studere i utlandet? Dette kan være lure tips å tenke på.

Følg utenlandsdrømmen
Jente studerer i utlandet

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech Blog

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.noJobb hos oss

© DNB