• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Avtal møte

Lånekalkulatorer

Vi har verktøyene som hjelper deg å ta gode valg for økonomien din.

  • Finn din låneevne

  • Regn på kostnad før du søker lån

Hva koster et boliglån?

Regn ut hvor mye boliglånet vil koste i måneden.

  • Boliglånskalkulator

Hvor mye kan jeg låne til bolig?

Sjekk hvor mye i boliglån din økonomi tåler.

Fast eller flytende rente?

Se effektene av å binde renten på hele eller deler av lånet ditt.

Hva koster et forbrukslån?

Regn ut hvor mye forbrukslånet vil koste i måneden.

Hva koster et billån?

Regn ut hvor mye billånet vil koste i måneden. Juster for egenkapital og nedbetalingstid.

Disse lånene kan du velge mellom

De aller fleste må på ett eller flere tidspunkt i livet få hjelp til å betale for et kjøp. Det kan være store investeringer, som bolig eller utdanning – eller uforutsette utgifter, som en bilreparasjon eller en tannlegeregning.

Det finnes en rekke ulike typer lån å velge mellom, til ulike situasjoner. Her får du en enkel oversikt over de vanligste begrepene.

Boliglån

For å ta opp lån til bolig må du som regel ha minimum 15 prosent egenkapital, og lånebeløpet kan ikke være mer enn fem ganger egen inntekt. Det finnes ekstra gunstige boliglån for deg som er ung, og for deg som skal kjøpe en energieffektiv bolig.

Les mer om boliglån

Rammelån

Et rammelån er også en type boliglån, men med mye større fleksibilitet. Det kalles også for fleksilån eller boligkreditt.

Rammelånet gir deg mulighet til å låne opptil 60 prosent av boligens markedsverdi. Denne summen er rammen på lånet ditt. Rammelånet disponerer du selv i nettbanken, og når du har betalt ned på lånet, kan du låne opptil denne rammen igjen når du selv ønsker. Har du for eksempel betalt ned et lån på 1,2 millioner kroner til 1 million, har du 200 000 kroner du kan bruke til det du vil – enten det er oppussing, ny bil eller noe helt annet.

Les mer om rammelån

Fastrentelån

Med et fastrentelån binder du renten på lånet ditt i en periode på tre, fem eller ti år. I løpet av denne perioden kan ikke banken endre renten på lånet ditt, og slik får du en svært forutsigbar økonomi. Det har historisk sett ikke lønt seg å binde renten – men det kan ses på som en forsikring mot høyere renter. Du kan velge fastrente på deler av boliglånet ditt, men du kan ikke binde renten på mer enn 75 prosent av boligens verdi.

Les mer om fastrentelån

Forbrukslån

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at banken ikke får en forsikring i eiendelene dine dersom lånet ikke betales ned som avtalt. Prisen for denne friheten er høyere rente enn andre lån. Du bør derfor prioritere å nedbetale forbrukslån raskt. Jo raskere lånet blir tilbakebetalt, jo billigere blir lånet. Vi anbefaler også at du bare bruker forbrukslån til helt nødvendige utgifter.

Begrepet smålån brukes ofte om forbrukslån opp til 50 000 kroner. Har du flere smålån eller kredittkortgjeld, kan du spare mye på å samle og refinansiere gjelden til ett forbrukslån. Da får du også langt bedre oversikt.

Kredittkortgjeld

Et kredittkort gir, som navnet tilsier, mulighet til å betale på kreditt – altså med lånte penger. Bruker du det på riktig måte, har det mange fordeler, som gratis reiseforsikring og betalingsutsettelse, noe som gir en trygghet ved for eksempel netthandel. I tillegg får du en rekke rabatt- og bonusordninger.

Betaler du imidlertid ikke tilbake i løpet av den rentefrie kredittperioden – som er på inntil 45 dager med Mastercard fra DNB – begynner rentene å løpe. Derfor bør du alltid betale tilbake så raskt du klarer det du skylder på kredittkortet.

Lån til kjøretøy

Det finnes egne låneprodukter for deg som skal kjøpe bil, motorsykkel, båt, bobil eller campingvogn. De ulike lånetypene har noe ulike krav til egenkapital, og ulikt rentenivå.

Er du under 34 år, har DNB ekstra gode betingelser på billån. Det samme gjelder dersom du skal kjøpe et nullutslippskjøretøy.

Les mer om lån til bil

Studielån

De aller fleste studenter i Norge har studielån fra Lånekassen – noe som skiller seg fra banklån, fordi deler av lånet gjøres om til stipend når du består utdanningen. Lånet er rentefritt mens du tar utdanning, og er det lånet med lavest rente også etter endt utdanning. Du kan i tillegg få betalingsutsettelse, og få slettet renter eller gjeld i visse situasjoner. Det gjør at du bør prioritere å nedbetale andre lån før studielånet.

Hvordan betale ned lånet?

Velg lånet du trenger

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB EiendomHun InvestererDNB UngDNB Nyheter

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB