• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Avtal møte

18 år og myndig

Har du snart en 18-åring i hus? Vi har noen nyttige tips til deg som forelder.

DNB UNG Skikk og bank Parken 09 02609

Snart myndig

Overgangen til å bli myndig bringer med seg store endringer. Dette markerer starten på voksenlivet, med økt ansvar og selvstendighet. 18-åringen vil nå få ansvar for å betale egne regninger, søke om lån og bestille kredittkort. Når man blir myndig får man også stemmerett, man kan ta lappen og kan kjøpe alkohol. Her er noen verdifulle råd både for foreldre og unge, slik at dere er godt forberedt når 18-årsdagen plutselig er her.

Legitimering

Når barnet ditt fyller 18 år, er det viktig at de legitimerer seg og oppdaterer sin kundeinformasjon hos oss. Dette trenger vi for at de skal kunne fortsette å være kunde hos oss. 18-åringen kan enkelt gjøre dette via nettbanken eller mobilbanken. Les mer om legitimering her.

Sparing i barnets navn

Du bør tenke gjennom hvorvidt du vil spare til barna i eget navn eller i barnas navn. Sparing i barnets navn betyr at pengene står til barnets disposisjon ved fylte 18 år. Det kan være greit å tenke over, og ha en prat om, før 18-årsdagen.

Mange foreldre ønsker ikke at ungdommen skal få full tilgang til alle kontoer på 18-årsdagen. Noen foreldre ønsker å beholde kontrollen over pengene, å velger derfor å overføre dem fra barnets navn, tilbake til sitt eget, før barnet fyller 18. Dette kan gjøres i mobilbanken eller nettbanken.

Bestill DNB Ung kundeprogram

Når barnet ditt har fylt 18 år, er det på tide å bytte fra DNB Intro til DNB Ung kundeprogram. Som Ung-kunde får man blant annet ekstra gode betingelser på boliglån, samt fordeler og rabatter hos kjente aktører. For å få tilgang til Ung-kundeprogram må man bestille et bankkort. 18-åringen kan også bestille et Mastercard hvis det er ønskelig. Les mer om DNB Ung kundeprogram her.

Forsikringer

En annen viktig overgang er knyttet til forsikringer. Ikke alle foreldre er klar over hvor lenge barna vil bli dekket av deres forsikringsavtaler. For eksempel er barna dekket av foreldrenes reiseforsikring frem til barnet fyller 21 år. For foreldre som har barneforsikring, vil dette opphøre når barnet fyller 26 år.

Hvis din 18-åring har flyttet hjemmefra, vil ikke barnet lenger være dekket av foreldrenes forsikringer. Vi tilbyr Ungpakken, en pakke som gir unge mellom 18 og 34 år en kombinert innbo- og reiseforsikring. Da får de alt i én pakke, til kun 161 kroner per måned.

Mobilbanken

Ungdommen får tilgang til alle tjenester i nettbanken og mobilbanken når de fyller 18 år. Be 18-åringen laste ned mobilbanken hvis det ikke allerede er gjort. Dette er et verdifullt verktøy som gjør det lettere å betale regninger, overføre mellom kontoer og holde oversikt over økonomien.

DNB UNG Skikk og bank Jente i parken

Snakk med barna om økonomi

Det er viktig å få ungdommen til å forstå verdien av å spare og investere før tiden er inne for å flytte hjemmefra. Dette kan hjelpe dem med å unngå økonomiske problemer og få dem til å ta kloke økonomiske valg tidlig i voksenlivet. Sparing vil gi dem muligheten til å bygge en økonomisk buffer for uforutsette hendelser eller muligheten til å oppnå fremtidige mål eller drømmer. Tips ungdommen om at det er lurt å begynne å spare til for eksempel utdanning, reiser eller boligkjøp, så tidlig som mulig.

Budsjett

Det å plutselig skulle håndtere egen økonomi kan virke overveldende og vanskelig i begynnelsen. Et budsjett kan bidra til å få bedre oversikt og kontroll over sin økonomi. Når ungdommen blir myndig, og skal begynne å studere eller jobbe, kan et budsjett være et viktig verktøy. Snakk med ungdommen om hvordan man setter opp et budsjett.

Sparing i BSU

De fleste 18-åringer tenker kanskje ikke på boligkjøp allerede nå. Likevel vil de nok være takknemlige for å ha startet sparingen tidlig når tiden er inne for å kjøpe sin første bolig.

Med mange fordeler og bankens beste rente, er Boligsparing for ungdom (BSU) et supert alternativ for de som sparer til sin første bolig. I DNB har vi to ulike BSU-kontoer: ordinær BSU og BSU Ekstra.

For unge med skattbar inntekt anbefaler vi å benytte en vanlig BSU-konto. BSU-ordningen gir mulighet til å spare inntil 27.500 kroner i året og totalt 300.000 kroner til god rente. I tillegg kan man trekke fra 10 prosent av det årlige sparebeløpet på skatten, det vil si inntil 2.750 kroner.

BSU Ekstra egner seg godt som tilleggssparing til bolig, enten for de som allerede har fylt opp den vanlige BSU-kontoen med 300 000 kroner, eller for de som ønsker å starte sparing for barn.

Ung singel closed

Tips til 18-åringen

DNB Ung passer for deg mellom 18-28 år, og gir deg mange fordeler.

  • DNB Ung
  • Forsikring
  • Mobilbank
DNB Nyheter · 5 min lesetid
DNB Nyheter articles
Illustrasjon som viser en person som leser avisen
DNB Nyheter · 5 min lesetid
DNB Nyheter articles
Illustrasjon som viser en person som leser avisen
DNB Nyheter · 5 min lesetid
DNB Nyheter articles
Illustrasjon som viser en person som leser avisen

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB