Derfor bør du like at aksjer svinger i pris

spire
  • Aksjekurser svinger mer enn fundamentale verdier
  • Ikke la kortsiktig, uklok atferd redusere avkastningen din
  • Modne markeder mindre påvirket av individuelle aktører
  • Vi kan lære mye av langsiktige markedsaktører
Globale aksjekurser har falt like brått og hurtig som nyttårsrakettene. Oslo Børs har falt rundt ti prosent, mens verdensindeksen er ned i overkant av seks prosent. Vi har med andre ord vært igjennom den svakeste starten på et børsår noensinne.

Psykologi og følelser påvirker markedsaktørene. Vi er tross alt mennesker. Resultatet er at aksjekursene svinger mye mer enn det underliggende, fundamentale verdier skulle tilsi.

Uavhengig av om det er vekstfrykt i Kina, eurokrise, naturkatastrofer eller geopolitisk uro som påvirker stemningen i markedet, er det de samme underliggende mekanismene som slår inn blant markedsaktørene hver gang. Grådighet avløses av usikkerhet, og til slutt blir frykten så stor at det fører til kapitulasjon. Optimismen kommer først tilbake når markedet har hentet seg inn igjen.

Atferd betyr mer for avkastningen enn vi tror. Det er ikke uten grunn at atferd har fått mer plass i finanslitteratur de siste tiårene. Du kan for eksempel spørre deg selv hvorfor det er slik at vi kjøper ulike typer forsikringer (risikodempende), samtidig som vi deltar i lotterier (risikosøkende). På grunn av transaksjonskostnader er forventet gevinst i sum negativ. Som mennesker vektlegger vi derfor gevinst og tap på ulik måte. Denne type skjevheter forekommer også når vi foretar investeringer, som gjør at vi ikke alltid opptrer like rasjonelt som vi tror. Blant annet støtter vi oss ofte til analyser som bekrefter eget syn, vi føler ubehag å ta posisjoner som går mot flertallet, og selger heller aksjer med gevinst enn å realisere posisjoner med tap. Med stadig bedre og detaljrike markedsdata kan uklok atferd dokumenteres ytterligere.
Figur 1: DNB Stemningsbarometer. Siste måling -2,17
DNB Stemningsbarometer. Siste mling -2,17
DNB Stemningsbarometer er basert på spørreundersøkelser blant aksjestrateger, forvaltere og investeringsrådgivere i USA. Barometret indikerer i hvilken grad aktørene er positive eller negative til aksjer. Standardiserte tall.
Vi i DNB dokumenterer også at atferd teller. Ved å observere resultater fra spørreundersøkelser blant markedsaktører får vi et godt bilde av hvorvidt det er pessimisme eller optimisme som rår i markedet. Kobler vi denne målingen mot markedsavkastningen overrasker konklusjonen mange. Nær hele aksjemarkedets avkastning har kommet i perioder hvor sentimentet, eller stemningen, i markedet har vært på den pessimistiske siden.

Erfaringer fra verdens andre største aksjemarked er et relevant eksempel på at atferd spiller inn. Til forskjell fra mer modne aksjemarkeder, er det kinesiske markedet i langt høyere grad påvirket av individuelle investorer. Ikke bare falt børsen i Shanghai over 40 prosent i fjor sommer, men daglige kurssvingninger er jevnt over betydelig høyere i dette markedet. Slik blir det når ikke-profesjonelle aktørene tenderer å bevege seg i samme retning, akkurat slik som flokkdyr.

I mer modne markeder er en større del av kapitalen profesjonelt forvaltet gjennom for eksempel offentlige og private pensjonsfond og andre langsiktige institusjonelle porteføljer. Slik kapital er i mindre grad påvirket av hyppige skift i markedssentimentet og virkes således som et stabiliserende ledd. OECD anslår at medlemslandenes pensjonsfond har rundt 25 billioner dollar til forvaltning. Med en gjennomsnittlig aksjeandel i underkant av 25 prosent betyr dette en aksjeforvaltning rundt 6 billioner. Til sammenlikning er størrelsen på Bloombergs brede verdensindeks på rundt 48 billioner dollar.

I stedet for å forsøke å time markedet og la seg påvirke at kortsiktig støy, høster disse aktørene den langsiktige risikopremien aksjemarkedet gir. Uten prissvingninger eller konkursrisiko hadde ikke risikopremien eksistert. I tillegg til å høste risikopremien kan kontrære posisjoner basert på kortsiktig sentiment i markedet gi deg litt ekstra på toppen. Et eksempel på dette er en enkel form for rebalansering, hvor du opprettholder fordelingen mellom to aktiva ved å selge det som har blitt dyrere og kjøpe det som har blitt billigere. Det er av disse grunnene du bør være glad for å ha svingninger i din langsiktige portefølje. Du skal bli kompensert for den risiko du påtar deg. Glem likevel ikke at aksjonærene alltid kommer sist i køen når kravene til konkursboet skal fordeles.

Forbehold

Denne presentasjonen er utarbeidet til internt bruk for klientene i Wealth Management, et forretningsområde i DNB-konsernet. Wealth Management består av fondsforvaltningsselskapet DNB Asset Management AS og øvrige selskaper i kapitalforvaltningsområdet i DNB-konsernet samt divisjonene Salg Pensjon og sparing og Private Banking i DNB Bank ASA. Presentasjonen er utarbeidet til internt bruk for våre klienter. Innholdet er ikke produsert for offentlig publikasjon. Informasjonen kan derfor ikke gjengis uten samtykke.

Presentasjonen baserer seg på offentlig tilgjengelig informasjon og det garanteres ikke at informasjonen i presentasjonen er presis, korrekt eller fullstendig. Uttalelsene i presentasjonen reflekterer vår oppfatning på det tidspunkt presentasjonen ble utarbeidet, og vi forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Det skriftlige materiale som utdeles må ses i sammenheng med hva som sies muntlig under presentasjonen. Selskapene i Wealth Management påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelsen av og/eller bruken av denne presentasjonen.

Denne presentasjonen er ikke et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Det gjøres oppmerksom på at det presenterte produktet innebærer investeringsrisiko, som inkluderer muligheten for tap av hele eller deler av det investerte beløp. Tidligere avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

DNB Bank ASA og/eller andre selskaper i DNB-konsernet eller ansatte og/eller tillitsvalgte i konsernet kan handle med eller ha posisjoner i omtalte eller beslektede instrumenter, eller yte finansielle råd og banktjenester i denne forbindelse. Regler om konfidensialitet og andre interne regler begrenser utvekslingen av informasjon mellom ulike enheter i DNB. Ansatte i Forretningsområdet Wealth Management som har utarbeidet denne presentasjon, kan derfor være forhindret fra å bruke og/ eller være kjent med slik informasjon som måtte finnes i andre selskaper i DNB-konsernet og som kan være relevante for denne presentasjonen.

Last ned som pdf

Fokustema

Redaksjon

Torkild Varran
Adm. dir

Per-Erling Mikkelsen
Direktør

Torje Gundersen

Porteføljeforvalter

Anders Petter Wik
Seksjonsleder

Thomas Lie

Senior investeringsanalytiker

Erling Frøysa
Investeringsanalytiker

Redaksjonen avsluttet:
14. januar 2015