Svakere krone - men hva om det snur?

Det er nå en måned igjen av kvartalet og status for kronen er 6,2 prosent svekkelse mot USD og 8,1 prosent mot EUR så langt.

Oljepris og rentedifferanse er viktige drivere

Det er nå en måned igjen av kvartalet og status for kronen er 6,2 prosent svekkelse mot USD og 8,1 prosent mot EUR så langt. Kvartalsresultatene og konkurranseevnen til norske eksportselskaper vil således etter alle solemerker påvirkes av kronesvekkelsen i tredje kvartal, men hvordan kronen vil utvikle seg i fjerde kvartal 2015 er naturligvis usikkert. Isolert sett vil et eventuelt rentekutt fra Norges Bank svekke kronen, men samtidig avhenger valutakursen (den relative prisen) av renteutviklingen hos Fed og andre sentralbanker.

 

De to viktigste driverne for kronen er oljeprisen på lang sikt og rentedifferansen (mot Europa) på kortere sikt.

1. Hvis DNB Markets får rett i sitt hovedsyn med hensyn til oljeprisen skal oljeprisen, og dermed kronen, styrke seg betydelig fremover.

estimater av fremtidig oljepris

På kort sikt er tilbudsveksten i oljemarkedet for stor i forhold til etterspørselsveksten og en snarlig oljeprisoppgang synes derfor ikke veldig sannsynlig, men det betyr ikke at oljeprisen ikke kan stige på kort sikt.

2. Tiden vil vise hvordan rentedifferansen (invertert i grafen nedenfor) vil utvikle seg, med mulig renteøkning i USA i september og nylige rentekutt i land som Kina.

rentedifferanse eur/nok og to rs swap

Så til poenget: Den norske kronen svekket seg i tredje kvartal, men hvis den styrker seg i fjerde kvartal – hva skal en da være investert i?

 

Valutaeffekten for norske børsnoterte selskaper (med norske kroner som funksjonell valuta) er to-delt ved kronestyrkelse:

  1. Konkurranseevne – svekkes, eksportbedriftene med høyest andel hjemmeproduksjon får størst negativ resultateffekt
  2. Translasjonseffekt - utenlandske inntekter blir mindre verdt

I tillegg vil selskaper med mye gjeld i utenlandsk valuta ha finansiell fordel av styrket norsk krone. Varierende bruk av valutasikring påvirker de finansielle effektene for enkeltselskaper. Valutaeffekten er med andre selskapsspesifikk. Noter at mange norske oljeserviceselskaper nå rapporterer i USD, mens aksjekursen er i NOK.

 

Generelt gir sterkere krone lavere lønnsomhet og lavere topplinje for eksportselskaper, jo høyere hjemmeproduksjon desto svakere lønnsomhet. Tabellen nedenfor oppsummerer effektene for utvalgte sektorer:

Kronestyrkelse

Bedret konkurranseevne

Positiv translasjonseffekt

Materialer

Nei

Nei

Fisk

Nei

Nei

IT

Ja / Moderat

Nei

Telekom


Nei

Oljeservice

Ja / Moderat

Nei

Shipping

Ja

Nei

Kilde: DNB Asset Management

 

I utgangspunktet vil styrket krone være positivt for detaljhandelen (for eksempel XXL), særlig hvis prisene på importvarene ikke reduseres, men effekten er gjerne kortvarig på grunn av sterk konkurranse om forbrukerne. Effekten for Norwegian Air Shuttle er avhengig av om kronestyrkelsen er oljedrevet. Styrket krone er positivt for driften i Norwegian, men høyere oljepris motvirker. Nettoeffekten av dette for Norwegian er ifølge analytikere på den negative siden.

 

Hvis det er lenge siden resultatestimatene (konsensus) er oppdatert er det viktig å være klar over valutautviklingen i det kvartalet man er i.

 

Vi minner også om at sterkere krone fører til at fond i utenlandsk valuta blir mindre verdt. Sterkere krone er med andre ord isolert sett et argument for økt andel i norske aksjer, hvis man ikke er valutasikret.

 

Oppsummert må investorer være klar over at den sterke kronesvekkelsen vi nylig har opplevd kan (delvis) reverseres i 2016, og hvilke muligheter det gir.

Kontakt oss
+352 45 49 45 1
Åpningstider
mandag–fredag
kl. 08.30–17.30

Postadresse
P.O. Box 867
L-2018 Luxembourg

Besøksadresse
13, rue Goethe
L-1637 Luxembourg

Organisasjonsnummer
Private Banking:
R.C.Luxembourg B22.374
Asset Management:
R.C.Luxembourg B34.518

Les mer

Oppsummert markedssyn

Hele markedssynet

Analyser og rapporter fra Markets