Forslag til store endringer i skattesystemet fremlagt

grafer
Det såkalte Scheel-utvalget fremla 2. desember sin rapport med forslag til endringer i skattesystemet hvor hovedforslaget er reduksjon skatt på alminnelig inntekt fra dagens 27% til 20%. Selv om det var ventet store forslag til endringer, overrasket utvalget med å foreslå økt skatt på bolig og fjerning av flere fradragsposter.
Hovedforslaget fra utvalget er en reduksjon av skatten på alminnelig inntekt fra 27% til 20%. I all hovedsak foreslås dagens skattesystem opprettholdt som system, dvs aksjonærmodell og fritaksmodell foreslås oppretthold, men det foreslås betydelige endringer på enkeltområder i forhold til dagens regler. Mange av disse forslagene har klar sammenheng med å søke inndekning for de provenytapet det innebærer å redusere skatten på alminnelig inntekt fra 27% til 20%. Nedenfor følger en kort omtale av de vesentligste endringsforslagene.

Formuesskatt og skatt på fast eiendom

Utvalget foreslår en likestilling av formuesverdsettelsen av fast eiendom slik at din bolig, sekundærboliger og næringseiendom verdsettes til 80% av anslått markedsverdi. For fritidsboliger foreslås ligningsverdien fastsatt til en dobling av dagens ligningsverdi i påvente av at en nytt og bedre system er på plass. Tilsvarende foreslås alle andre eiendeler som i dag verdsettes til 100% av markedsverdien, f eks bankinnskudd og aksjer verdsatt til 80% av dagens verdi. Tilsvarende foreslås å gjelde for gjeldsposter slik at disse også kun teller med 80% av gjelden. Bunnfradraget foreslås økt til 2.130.000 kr mens skattesatsen er foreslått satt til 0,8%.

Når det gjelder øvrig skatt på bolig, foreslås det innført skatt på leieinntekter der det i dag fritak for skatt på leieinntekter fordi det leies ut mindre enn 50% av boligen regnet etter utleieverdi. Det foreslås at det i tilfelle innføres sjablonmessig fradrag for kostnadene knyttet utleievirksomheten. Forslaget innebærer i praksis at det ikke lenger vil være anledning til å leie ut fast bolig skattefritt.

Skatt på eierinntekter

Det foreslås innført et eget skattegrunnlag for såkalte eierinntekter som foreslås skattlagt med en sats på 41% (alternativt 37% i alternativt forslag med skattelettelser). Med eierinntekter er ment aksjeutbytte, utdelinger, gevinster og tap ved salg av aksjer og andeler i f eks ANS. Det vil fortsatt være sånn at utdeling og gevinst innenfor oppnådd skjermingsfradrag er skattefritt. Med dette øker skatten på aksjeutbytte og aksjegevinster fra dagens 27% til inntil 41%. Bakgrunnen for forslaget er å søke å hindre at lønnsinntekter «kamufleres» som aksjeinntekter og en ønsker dermed å oppnå en marginalskattesats på eierinntekt inkludert selskapsskatt (52,8%) som skal tilsvare marginalskatt på lønn inklusiv arbeidsgiveravgift.

I tillegg foreslås det innført utbytteskatt på lån fra eget selskap. Bakgrunnen er å hindre at aksjonær tar opp lån fra eget selskap i stedet for å ta ut utbytte som belastes med de nye høye skattesatsene.

Omlegging av toppskatten

Dagens modell med toppskatt i to trinn med skattesatser på henholdsvis 9% og maks 12% foreslås erstattet av en ny modell for bruttobeskatning. Forslaget er 3% skatt over 140.000 kr, 6% over 206.000 kr, 15% over 544.800 kr og 18% over 885.600 kr. Som alternativ i forslaget om skattelettelser foreslås noe lavere satser hvor makssatsen på høyeste intervall forslås satt til 15%. Forslagene er fremsatt for å kunne dekke inn en del av provenytapet ved reduksjonen i skatten på alminnelig inntekt til 20% og må ses i sammenheng med dette.

Fjerning av en rekke fradrag

Som en del av inndekningen av satsreduksjonen på alminnelig inntekt foreslås en rekke fradrag fjernet:
  • BSU
  • Skatteklasse 2
  • Sjømanns- og fiskerfradraget
  • Fradrag for gave til frivillige organisasjoner
  • Fradrag for fagforeningskontingent
  • Pendlerutgifter og dagsreiser til og fra jobb
  • Foreldrefradraget
  • Særreglene for Nord-Troms og Finnmark både på fradragssiden og satssiden

Økning av merverdiavgift

Dagens nullsats foreslås økt til 15%. Dette gjelder eksempelvis bøker og aviser. Det foreslås en økning av lav sats med 8% til 15% for blant annet persontransport, kino og kringkastingsavgiften. I tillegg foreslås innført en merverdiavgift på finansielle tjenester som ytes mot konkret vederlag ved gebyrer og provisjon, og i tillegg innføre en særlig avgift på margininntekter. Slike inntekter er ikke moms-pliktige i dag. Det er ikke foreslått noen konkret merverdiavgiftssats for slike inntekter enda.

Andre forslag

Av andre forslag som ikke omtales nærmere her er endringer (reduksjon) i avskrivningssats for enkelte eiendeler (skip, hotell, personbil), kildeskatt på renter og royalty, begrensningen til å fradragsføre gjeldsrenter for selskaper utvides til også å gjelde eksterne lån og det innføres endrede rammer for begrensningen.