Gå til hovedinnholdTil DNB.no

Slik tar du bedre økonomiske hverdagsvalg

Følger du oftest magefølelsen, eller tar du godt overveide beslutninger? Bli kjent med din beslutningsstil – og få tips til hvordan du kan ta bedre økonomiske valg.

Ville du impulshoppet en genser fordi den hadde så fin farge? Eller ville du sjekket hvilke gensere som allerede ligger i skapet ditt, og sammenlignet priser hos flere butikker før du kjøpte den? Svaret avhenger av din beslutningsstil.

Rasjonell eller intuitiv?

Beslutningsstil handler grovt sett om hvordan vi tar valg, og hva vi legger vekt på. Har du en rasjonell stil, trenger du mye informasjon og veier gjerne ulike alternativer opp mot hverandre. Har du en intuitiv stil, drives du mer av magefølelse.

I testen «Ditt økonomiske DNA» får du ikke bare en oversikt over din økonomiske personlighet, men også hvor intuitiv og rasjonell beslutningsstilen din er. Dette kan være lurt å ha et bevisst forhold til. For måten vi tar beslutninger på, henger nemlig tett sammen med hverdagsøkonomien vår.

Finn ditt økonomiske DNA her

Ta høyde for beslutningsstilen din

Det finnes ikke noen dårlig beslutningsstil, men det kan likevel være smart å være klar over tilbøyelighetene du har som forbruker. Ingen er imidlertid helt rasjonell eller helt intuitiv i måten vi tar beslutninger på – de fleste av oss ligger et sted midt på skalaen.

I likhet med personligheten din er beslutningsstilen din ganske stabil, og et resultat av både gener, oppvekst og erfaringer. Men du kan likevel lære måter å handle på. Og når du skal ta store beslutninger – for eksempel om sparing, huskjøp eller investeringer – kan det være lurt å korrigere litt for beslutningsstilen din.

Tips til deg med en intuitiv stil

Generelt sett er det bra for økonomien å gi seg selv litt tid til å ta veloverveide valg. Det er ikke uten grunn at økonomiske rådgivere ofte oppfordrer folk til å «sove på det». Så la oss si at testen viser at du er litt over gjennomsnittlig glad i å følge magefølelsen. Hvordan kan du bruke den kunnskapen til å ta bedre valg i hverdagen?

Her er noen råd:

  • Minn deg selv på at du er en type som har en tendens til å reagere ganske impulsivt. Når du skal bestemme deg for noe som du vet du ofte gjør litt forhastet, kan du legge til rette for å bruke mer tid på det – og spørre andre om hjelp.
  • Du er litt forskjellige utgaver av deg selv hele tiden. Når du er sliten og kommer hjem fra jobb, er du en litt annen utgave av deg selv enn når du har sovet godt og har masse overskudd. Husk at de fleste versjonene av deg selv bør kunne ta en beslutning hvis du skal kunne leve med den.
  • Tenk på alternativkostnader. Det er alltid noe annet du kunne brukt pengene på. Ved boligkjøp kan det være lurt å tenke gjennom forskjellige scenarier. Det er fort gjort å forelske seg i én spesielt fin del av en bolig, for eksempel et kjøkken. Prøv å omformulere situasjonen ved å flytte fokuset mot andre ting, for eksempel ved å tenke over hvordan en dag ville ha sett ut hvis du hadde bodd der. Du ville vært på jobb, stresset til butikken, kanskje dratt på trening – kanskje ville du ikke vært innom kjøkkenet i det hele tatt? Å se valget sitt fra ulike vinkler er nyttig.

Tips til deg med en rasjonell stil

Dersom du har høy score på rasjonell stil og tilsvarende lav på intuitiv, tar du oftere veloverveide valg. Til gjengjeld kan det være en utfordring at du gjerne bruker for mye tid når du skal bestemme deg for noe.

Da kan det være nyttig å minne deg selv på at det nesten ikke er mulig å få full oversikt over alle muligheter, fordeler og ulemper rundt et valg. Det er grenser for hvor mye informasjon du kan innhente.

Decision Styles Scale (DSS)

  • Spørsmålene som handler om beslutningsstil i «Ditt økonomiske DNA», bygger på Decision Style Scale (DSS).
  • DSS er utviklet av Katherine Hamilton ved Penn State University.
  • Består av 10 spørsmål og gir scorer på to beslutningsstiler: rasjonell stil og intuitiv stil.
  • Den rasjonelle stilen kjennetegnes av systematisk søken etter informasjon og handlingsalternativer, og avveiing av alternativene.
  • Den intuitive stilen kjennetegnes av vektlegging av følelser, fornemmelser og antakelser.
  • Nesten alle beslutninger inneholder elementer av begge stiler, og de kan ses som to separate, men relaterte, prosesser.
  • DSS er oversatt til norsk av psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg.

Kilder: Jan-Ole Hesselberg, psykologspesialist og doktorgradsstipendiat i beslutningspsykologi ved Universitetet i Oslo, The Development and Validation of the Rational and Intuitive Decision Styles Scale av Hamilton et al 2016 og The predictive validity of the decision styles scale: An evaluation across task types av Hamilton et al 2017

Vet du ikke hva du trenger hjelp til?

La oss snakke sammen!

Kontakt rådgiver

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

Sosiale medier

FacebookYouTube

© DNB

English