• Chatbot
 • Hjelp og veiledning
 • Finn ditt DNB-kontor
 • Avtal møte
 • Hjem
 • Forbilder
 • Investering
 • Akademiet
 • Rådgivning
 • Gründer
 • Tester
 • Arrangementer
 • Faktaoversikt

Modul 7 – Hva er et fond?

Fond passer for deg som skal spare en stund. Her finner du mer om hva fond er og hvordan du bør gå frem.

huninvesterer portrett av barn

Hva er et fond?

Et fond gjør investeringer på dine vegne. Det er som en slags «spareklubb» der mange går sammen med sparepengene sine. En profesjonell fondsforvalter investerer så disse pengene i aksjer som han eller hun mener vil stige i verdi.​

Det finnes mange ulike typer fond, inkludert aksjefond som investerer i aksjer, rentefond som investerer i rentebærende papirer som obligasjoner, og kombinasjonsfond som inneholder både aksjer og rentepapirer.

Hvordan går jeg frem for å kjøpe et fond?

Det er enkelt å kjøpe fond og det er mange muligheter for deg å komme i gang med fondssparingen. Det finnes mange ulike plattformer, og det tar ikke lang tid å kjøpe ditt første fond.

1. Du kan enkelt kjøpe fond ved å logge inn i nettbanken eller i Spare-appen.

2. Finn et eller flere fond du ønsker å investerer i, og avgjør beløpet du ønsker å kjøpet. Du kan starte handle fond for så lite som 100 kr.

3. Velg riktig investeringskonto som du ønsker å kjøpe fondet med, deretter velger du beløp og om det skal være en fast spareavtale eller et engangsbeløp.

Last ned Spare-appen
huninvesterer Gruppebilde barn

Hvilke fond anbefales typisk for nybegynnere?

For nybegynnere anbefales ofte globale indeksfond eller kombinasjonsfond. Disse fondene gir en bred eksponering mot ulike markeder og sektorer, og sprer risikoen over mange forskjellige investeringer.​ Dinepenger.no gir terningkast på fond, se hvilke fond som har fått terningkast seks.

Finn andre spareformer

Sett enkelt opp spareavtaler

Spare til barnas fremtid

Aksjefond

Et aksjefond er et fond der minst 80 prosent av pengene er plassert i aksjer. Et aksjefond har eierandeler i mange bedrifter, som gjør at risikoen spres.

Ved å investere i et aksjefond får du delta i aksjemarkedet, uten å måtte velge enkeltaksjene selv. Verdien på et aksjefond vil svinge, så derfor anbefaler vi en spareperiode på minst seks år.

Aksjefond passer for deg som ønsker å investerer i aksjer, med potensielt høyere risiko og avkastning.

Rentefond

Et rentefond er et fond som investerer i obligasjoner og rentepapirer. Et rentefond består av enten obligasjonsfond eller likviditetsfond.

Likviditetsfond er et fond med lav risiko og er beregnet for sparing med kort horisont inntil 1 år, og gir en sikker og ofte lav avkastning.

Obligasjonsfond er et font med litt høyere risiko som investerer i rentepapirer med løpetid over 1 år. Her er pengene bundet, men med større potensialet for høyere avkastning.

Rentefond passer for deg som ønsker en sikker investering og som ikke ønsker å ta for stor risiko.

Kombinasjonsfond

Et kombinasjonsfond er en et fond som inneholdet en kombinasjon av aksjefond og rentefond. Du kan velge den fordelingen av aksjer og renter som passer best for deg.

Hvor mye aksjer og renter det er i kombinasjonsfondene varierer fra fond til fond. Mer aksjer betyr mer svingninger, men også en høyrere forventet avkastning.

Kombinasjonsfond passer for deg som ikke ønsker like store verdisvingninger som du kan få i et rent aksjefond.

huninvesterer portrett av barn

Bærekraftige fond

Til deg som er opptatt av bærekraft har vi noen utvalgte fond med fokus på klima, miljø og havet. Da kan du la sparepengene få mulighet til å vokse i fond som har ekstra fokus på bærekraft for mennesker og miljø.

Myter om fondssparing

Pengene er låst

Nei, pengene dine er ikke låst i et fond. Du kan kjøpe og selge fondsandeler når du vil. Men husk at fondssparing generelt er mest lønnsomt over tid.​

Jeg er for gammel

Alder er ingen hindring for å investere i fond! Fond kan være en god måte å spare på, uansett alder.​

Fond har høy risiko

Risikoen i fond varierer avhengig av hva fondet investerer i. Aksjefond har generelt høyere risiko, men også potensial for høyere avkastning, mens rentefond har lavere risiko og potensielt lavere avkastning.​

Kom i gang med fondssparing

Fordelen med å investere i fond ligger i muligheten for potensielt høyere avkastning på sparepengene dine. Ved å velge å spare i fond gir du pengene dine en sjanse til å vokse i verdi.

Når du skal investere i fond, er det enklest å opprette en månedlig spareavtale. Men før du går i gang, må du ta beslutningen om hvilket fond som passer best for deg. For langsiktig sparing velger de fleste ofte aksjefond eller indeksfond.

Før du tar en beslutning, er det fornuftig å nøye vurdere hvilket marked du vil investere i, og hvilken sektor du har mest tro på. Hvis du for eksempel har en sterk interesse for teknologi eller helse, kan det være lurt å vurdere å investere i disse områdene.

Kundeservicemedarbeider

Ta kontakt med oss hvis du trenger hjelp.

Vi har rådgivere som kan hjelpe deg med å planlegge økonomien din.

Bli kontaktet av en rådgiver

Lyst til å investere i aksjer?

Prøv modul 8

*Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB