Fem ting du bør tenke på som bedriftseier
Å starte egen bedrift byr på mange spennende utfordringer, men hverdagen kan oppleves hektisk, uoversiktlig og til tider fylt av kaos. Gjennom kontakt og dialog med våre bedriftskunder erfarer vi flere ting som oppstartsselskaper lykkes godt med, men også områder der mange møter problemer.
Ifølge SSB overlever kun 27,6% av norske selskaper etter fem år, og en viktig årsak til at gründere mislykkes er mangel på styring og kontroll. Regnskap er ikke nødvendigvis den mest spennende delen av oppstartstilværelsen, men det er et fagområde og profesjon som er en livsnerve for selskaper. Mange gründere har lite eller ingen erfaring med regnskap, og bommer du på dette kan det fort koste deg dyrt og bety avvikling.
Vi i DNB heier på hverdagsgründere, og ønsker at du skal ha større sjanse for å lykkes med oss som bank.
Vi snakker med tusenvis av bedriftskunder hver eneste dag, og her er fem ting du bør huske på når du skal realisere gründerdrømmen.
1) Ta betalt for jobben du gjør
Når du driver for deg selv er du helt avhengig av kontantstrømmen din. Alt for mange venter for lenge før tar seg betalt. Utestående fakturaer med forfall langt frem i tid er ikke mye verdt akkurat i dag. Få betalt med en gang, gjennom terminal, Vipps eller faktura. Og husk: sett korte forfall på fakturaen, det gir penger i kassa.
2) Kom i gang med regnskapet
Det er så enkelt, og det er så vanskelig. Veldig mange kommer aldri i gang med regnskapet, og med det minker sjansen din for å lykkes betraktelig. Start med regnskapet fra dag en, og jobb kontinuerlig med fakturering, bokføring og dokumentasjon. Halvparten av selskapene som mislykkes har ikke regnskapet i orden, og jo lenger du går uten et regnskapssystem, jo verre blir det.
3) Få hjelp
Regnskapsføring er en egen profesjonsutdannelse, med stadig endringer i lover, rutiner og regler. De fleste gründere er gode på produkt og verdiskaping, og ikke nødvendigvis regnskap. Det kan koste deg dyrt. Hvis du ikke har mye erfaring med regnskap fra før bør du få hjelpe av en dyktig regnskapsfører. Det kan være den beste investeringen du gjør, og mange av våre kunder velger en kombinasjon der de deler jobben med regnskapsfører. Velg derfor et regnskapssystem hvor du kan invitere regnskapsfører, og dere kan splitte oppgavene mellom dere.
4) Ikke glem skatt-, mva- og andre betalingsfrister
Alle selskaper i Norge må betale skatt av inntekten de tjener. Det er selskapsformen din som avgjør om det er du som privatperson eller selskapet som skal betale skatten. I tillegg er det merverdiavgift (MVA) på varer og tjenester. Mange glemmer dette, og ender opp med å bli tvangsavviklet.
5) Lag en plan og sett opp budsjett
Å drive bedrift tar mer tid enn det du skulle tro. Samtidig koster det å være næringsdrivende. Veien til å lykkes med din bedrift starter med en god plan og et realistisk budsjett. God planlegging gjør at du hele tiden leverer i henhold til det du har planlagt både på inntekts- og kostnadssiden.
Regnskap er et «must» og du er helt avhengig av kontroll i bøkene dine for å lykkes. Mange opplever regnskap som et onde, og det skal ikke ta for alt for mye tid bort fra de verdiskapende aktivitetene dine. DNB Regnskap sørger for en smidig hverdag for deg som bedriftseier. Banken kommer rett inn i regnskapssystemet, du får god hjelp av vår flinke support-avdeling og sparer tid med smarte løsninger.