Pensjon for deg som er arbeidsgiver
Du som arbeidsgiver er lovpålagt å spare pensjon for dine ansatte, og pensjonssparing er et viktig ansattgode. Her har vi samlet nyttig informasjon for deg.
Obligatorisk tjenestepensjon (OTP)
Lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) sier at bedriften skal ha en innskuddspensjonsordning for sine ansatte.
Din bedriften må ha innskuddspensjonsordning hvis:
- To ansatte som hver har minst 75% stilling.
- En ansatt uten eierinteresse som har minst 75% stilling.
- Du har ansatte som hver har minst 20 % stilling, og som til sammen utgjør to årsverk eller mer.
- For Selvstendig næringsdrivende gjelder egne regler. Les mer her
Lovpålagte minstekrav til pensjonssparing:
- Du må spare minst 2 % av den ansattes lønn opp til 12G.
- Avtalen må inneholde alderspensjon og innskuddsfritak ved uførhet, innskuddsfritak sikrer at pensjonssparingen fortsetter selv om den ansatte blir ufør.
Grunnbeløpet (G)
Per 1. mai 2022 er 1G kr 111 477.
Nytt lovverk for innskuddspensjon - Pensjon fra første krone
Informasjon om nytt regelverk
- Pensjonssparingen må gjelde fra første krone
- Alle ansatte må meldes inn fra fylte 13 år
- Alle ansatte må meldes inn uansett stillingsprosent
- Sesongarbeidere må meldes inn fra første arbeidsdag
Det nye lovverket ble iverksatt 1. januar 2022.
Alle bedrifter har frist til 1. juli 2022 med å tilpasse pensjonsordningen til det nye regelverket. Det vil skje automatisk , men det er mulig til å tilpasse avtalen tidligere.
Det kan du gjøre ved å ringe oss på 915 04800
Hovedregel for lønnsmottakere er at årslønn inklusive feriepenger skal danne grunnlaget for innrapportering til pensjonsordningen. Overtidslønn, bonuser og andre ytelser skal som hovedregel holdes utenfor lønnsgrunnlaget. Det som gjelder i din bedrift er beskrevet i pensjonsavtalen.
For ansatte med timelønn beregnes årslønn ved å gange timelønn med det antall timer et årsverk i bedriften tilsvarer. Feriepenger skal inkluderes.
Timelønnede meldes inn på vanlig måte med en antatt årslønn/stillingsprosent. Denne kan korrigeres tilbake i tid når du vet hva årslønn og stillingsprosent utgjør.
Dersom bedriften rapporterer inn månedlig endring via lønnsfil, vil dette automatisk bli ivaretatt.
Endringene gjelder fra den dagen bedriften har tilpasset seg de nye reglene i pensjonsordningen.
Ansatte som har jobbet mindre enn 20 prosent i lang tid og/eller ansatte som er yngre enn 20 år, vil få beregnet innskudd fra den dagen bedriften endrer til nytt regelverk og innmelding er foretatt.
Hvem skal meldes inn i pensjonsordningen?
Alle ansatte som har fylt 13 år, skal meldes inn fra første dag. Det gjelder også ansatte som er utenlandske statsborgere så lenge de er medlem av norsk folketrygd, også de med D-nummer.
Nyansatte over 75 år kan holdes utenfor avtalen. Dette må i så fall spesifiseres i den juridiske avtalen for pensjonsordningen.
Alle vikarer skal meldes inn, uavhengig av stillingsprosent.
Sommervikarer meldes inn som over og lønn/stillingsprosent korrigeres rett før utmelding foretas.
Lærlinger som har inngått lærekontrakt med bedriften, omfattes av pensjonsordningen på lik linje med øvrige ansatte.
Alle sesongarbeidere skal meldes inn, uavhengig av stillingsprosent.
DNB forklarer rapportering via a-melding
Webinar fra 06.09.21 (Min 17.36)
Automatisk rapportering via a-melding
Stortinget har vedtatt at pensjonsleverandørene kan bruke data fra a-meldingen til å oppdatere informasjon om ansatte i pensjonsordninger.
DNB tar sikte på at de første kundene er over på a-melding i løpet av sommeren 2022. Din bedrift vil få skriftlig beskjed i god tid før din bedrift skal over på a-melding.
Målsetning:
- Forenkling av bedriftenes hverdag med henhold til rapportering
- Sikre at de ansatte får riktigere pensjonssparing
Før overgangen:
I første omgang er det viktig at du sjekker at bedriften din har registrert DNB som pensjonsleverandør i bedriftens lønnssystem. En slik registrering kan foretas allerede nå. Da gir dere oss automatisk tilgang til å hente alle data.
Organisasjonsnummer for registrering:
914 782 007 - DNB Livsforsikring
Etter overgangen:
Bedriften din vil fortsatt ha ansvar for at pensjonsavtalen er riktig oppdatert. DNB kan etterspørre nødvendig informasjon, eller be bedriften din om å bekrefte informasjonen DNB har oppdatert.
Vi kan hente de samme opplysningene på de ansatte som din bedrift gir oss i dag dag via kjøring av lønnsfil eller manuell oppdatering
- Ansettelse dato
- Sluttdato med sluttårsaker
- Lønn som er relevant for pensjonsgrunnlaget
- Stillingsprosent og /eller timer
- Om den ansatte er i permisjon eller permittert
DNB vil få opplysninger fra Skatteetaten/NAV dersom en ansatt får utbetalt sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller uførepensjon fra NAV. Hvis bedriften utbetaler sykepenger selv, forholder vi oss til det bedriften rapporterer.
Det er besluttet en ny bransjenorm for hvilken type inntekt som skal være pensjonsgivende og hvilke som er valgfrie for bedriften. Den nye bransjenormen for a-melding finner dere her:
Bransjenorm - beregning av pensjonsgrunnlag (PDF)
Når det gjelder inntekter som er valgfrie, vil pensjonsgrunnlag bli beregnet i henhold til det bedriften bestemmer.
For ansatte som har fast stilling, vil stillingsprosenten som er oppgitt i a-meldingen bli benyttet.
For ansatte som har timelønn, beregnes stillingsprosenten ut fra det antall timer oppgitt i a-meldingen.
Vi anbefaler at bedriften ajourfører avtalen i portalen så fort som mulig, slik at de ansattes opplysninger er a-jour ved innføring av a-melding. Endringer i portalen kan foretas tilbake i tid.
Ved overgang til a-melding vil det være begrenset hvor mye ajourhold som vil være mulig å gjøre tilbake i tid.
Utmelding foretas når vi får beskjed om dette via a-melding. I veiledningen for utfylling av a-melding vil det være beskrevet hvilke koder som skal benyttes som sluttårsak. Det er viktig at bedriften setter seg inn i dette og bruker riktig kode
Gode investeringsløsninger er viktige for å levere god pensjon til den ansatte
Min pensjonsprofil er utviklet av forvaltere med solid kompetanse hos en av Norges største og eldste kapitalforvaltere. Pensjonsprofilene har en bred sammensetning av investeringer for å sikre god avkastning i forhold til risiko.
I DNB er vi opptatt av å være ansvarlige og bærekraftige
Vi investerer ikke i virksomheter som driver med tobakksproduksjon, pornografi, kontroversielle våpen, selskaper med vesentlig virksomhet innen kull og oljesand eller selskaper som er i brudd med internasjonale standarder og normer.
Vi integrerer også faktorer innen miljø, sosiale forhold og eierstyring (ESG) i investeringsbeslutningene. Vi tar rollen som en aktiv eier. Det vil si at DNB engasjerer seg gjennom dialog med selskaper og ved stemmegivning.
Bakgrunnen for dialogen kan være spesifikke problemstillinger knyttet til ESG, men kan også handle om å heve selskapenes generelle nivå innen bærekraft.
Målet med dialogen er å påvirke selskapene i en positiv retning. Som hjelpemiddel til å definere mål og beste praksis har vi publisert flere forventningsdokumenter.
Pensjon for dine ansatte
Som pensjonskunde hos oss vil vi hjelpe deg med å ta vare på dine ansatte. Derfor har vi utviklet en kommunikasjonspakke.
Slik kan vi hjelpe deg som er arbeidsgiver
DNBs pensjonseksperter er tilgjengelige for å svare på dine spørsmål.
Du kan treffe dem på telefon 915 04800,
mandag til torsdag 08.00 til 17.00.
fredag fra klokken 08.00 til 16.00.
Du kan også sende oss e-post
Hvert år arrangerer vi seminarer og webinarer med aktuelle temaer. Disse retter seg mot de som har ansvaret for pensjonsordningen i bedriften.
Vi sender også ut nyhetsbrev på e-post flere ganger i året. Disse inneholder nyttig informasjon om pensjon, og hvilke grep man burde ta.
Vi samarbeider med noen av verdens ledende selskaper om kostnadseffektive pensjon- og forsikringsløsninger. Noen av samarbeidspartnerne våre er SwissLife, Allianz og Generali Employee Benefits Network (GEB).
Vi tilbyr:
- multinasjonal pooling, en metode for å håndtere risiko og spare kostnader knyttet til ansattes pensjonsordninger.
- reassuranse captive, der bedriften selv står risiko for sine ansattdekninger.
- rådgivning og formidling av kontakt mellom bedriften og pensjon- og forsikringsleverandør i de landene bedriften har virksomhet.
Våre internasjonale tjenester passer for bedrifter som er datterselskap av et utenlandsk selskap, har datterselskap i utlandet eller som ønsker å etablere datterselskap i utlandet.