Renteendring
Her finner du svar på spørsmål om renteendringer
Flytende rente
De pengene bankene låner ut til boliglån og andre formål, må de finansiere. De har i hovedsak tre kilder for slik finansiering (innlån):
- penger som kunder har satt inn i banken
- penger som banken låner i det internasjonale og norske pengemarkedet
- egenkapital
Norges Banks rente kalles styringsrenten fordi den er et uttrykk for hvordan sentralbanken ønsker at rentenivået i markedet skal endre seg. Økes styringsrenten, er det fordi man ønsker at rentenivået i Norge skal øke. Bankene har hver dag innskudd i Norges Bank, og styringsrenten er renten de får på disse innskuddene. Når styringsrenten endres, påvirker det rentenivået i resten av pengemarkedet.
Men i perioder kan styringsrenten og rentene i pengemarkedet utvikle seg forskjellig, med store svingninger på kort tid. I tider med usikre markeder, vil bankenes långivere også kreve å få betalt for denne usikkerheten. Dette øker bankenes innlånskostnader selv om styringsrenten er uendret.
Når du søker om boliglån hos oss, vurderer vi din søknad individuelt. Hvilken pris du får baseres blant annet på betjeningsevne, sikkerhet og risiko (hvilken belåningsgrad du har, altså hvor mye boligen din er verd sammenlignet med lånets størrelse). Andre forhold kan også påvirke renten: Hvor stort boliglånet ditt er, om boligen er energieffektiv, din alder, om du er medlem av en forening banken har avtale med. Renten din kan derfor være ulik den renten andre kunder har.
Våre boliglånsrenter er, og skal fortsatt være, konkurransedyktige over tid.
Du kan lese mer om hvordan bankene setter boliglånsrenten på Finans Norges hjemmesider.
Du vil få informasjon om renteendringer i Postkassen i nettbanken i god tid før renten endres. Hvis du har reservert deg mot digital kommunikasjon eller ikke har nettbank, vil du få brev i posten.
Alle låntakere på boliglån får varsel om renteendring.
Tips! Du kan få tilsendt et ekstra varsel når du få melding om renteendring på lån. Logg inn i nettbanken, velg Innstillinger i menyen øverst. Under Varslinger velger du «Mottatte meldinger i nettbanken». Varsel på epost er gratis, SMS-varsler koster kr 2 pr melding.
Når vi endrer renten på boliglån og innskudd har vi vanligvis en varslingsfrist på 2 måneder. Dette betyr at fra datoen vi varsler en renteendring, går det normalt 2 måneder før ny rente trer i kraft på lånet ditt eller kontoen din.
Prislisten på dnb.no oppdateres så snart som mulig etter en renteendring.
Følg med i postkassen i nettbanken - her vil du få varsel om hvilken endring som gjelder for ditt lån og dine kontoer.
Nedbetalingslån med svært lav saldo, eller med svært kort gjenværende løpetid, får ikke renteendring.
Rammelån får renteendring selv om saldo er null.
I nett- og mobilbanken finner du den nye renten fra den dagen den har trådt i kraft.
Under Lånedetaljer ser du nominell og effektiv rente. Der finner du også oversikter over dine transaksjoner og nedbetalingsplan for lånet.
Dersom du ikke har nett- eller mobilbank, kan du sjekke det nyeste brevet du har fått om renteendring. Der oppgir vi ny rente og hvilken dag den gjelder fra.
I nett- og mobilbanken finner du den nye renten fra den dagen den har trådt i kraft. Dersom du ikke har nett- eller mobilbank, kan du sjekke det nyeste brevet du har fått om renteendring. Der oppgir vi ny rente og hvilken dag den gjelder fra.
Effektiv rente på boliglån er den nominelle renten, i tillegg til andre kostnader på lånet som omkostninger og gebyrer. Den nominelle renten er på den andre siden kun renten på lånet, uten andre kostnader med i regnestykket.
Effektiv rente og kostnader for ditt lån påvirkes blant annet av lånebeløp, gjenværende nedbetalingstid, eventuell avdragsfrihet, omkostninger og nominell rente. Dersom lånebeløpet er lavt eller det er kort tid igjen av løpetiden, kan den beregnede effektive renten bli høy, fordi terminomkostningene utgjør en større andel av de månedlige terminbeløpene.
Effektiv rente gjør det enkelt å sammenligne tilbud fra ulike banker. Men det er viktig at alle bankene har lagt til grunn de samme forutsetningene om nedbetalingstid, avdragsfrihet osv.
Dette er nye regler som gjelder for endring av avtaler – blant annet renteøkninger på lån – fra 1. juli 2023.
Når du mottar varsel om renteendring, kan du akseptere endringen ved passivt samtykke, dvs. at du ikke foretar deg noe.
Dersom du er uenig i en varslet renteøkning, kan du si opp lånet når som helst det måtte passe seg. Men vi vil gjerne at du tar kontakt med oss først.
Finansavtaleloven gir deg også rett til å avvise en varslet renteøkning. Dersom du velger å sende inn en formell avvisning av bankens varsel om forhøyelse av renter, gebyrer eller omkostninger, har banken rett til å si opp lånet med to måneders varsel, og denne retten vil vi benytte. Dette innebærer at du må betale tilbake hele lånet innen to måneder. Klarer du ikke det, kan det medføre kostnader og - i verste fall - betalingsanmerkning for deg og medlåntaker. Avvisning kan kun skje ved at du kontakter oss på 915 04800.
Vi anbefaler derfor at du ikke avviser endringer, men at kontakter oss på vanlig måte på 915 04800 dersom du har spørsmål, slik at vi kan finne en løsning sammen.
Bankene beregner effektiv rente på lån, i tråd med lovverket. Den effektive renten vi beregner ved renteendringer, tar hensyn til
- lånebeløp/restgjeld
- den nominelle renten (som er til-renten/den fremtidige renten i rentebrevet ditt)
- andre kostnader for lånet som for eksempel terminomkostninger
- eventuell avdragsfrihet
- gjenværende løpetid/nedbetalingstid
Dersom lånebeløpet er lavt, kan det bli stor forskjell mellom den nominelle og den effektive renten, fordi terminomkostningene utgjør en større andel av de månedlige terminbeløpene. Dette gjelder for eksempel rammelån med lav saldo/restgjeld. Hvis du kikker på nedbetalingsplanen på baksiden av brevet, ser du hvor mange kroner du kommer til å betale i renter de neste månedene – det er sannsynligvis relativt lavt i slike tilfeller. Har du et rammelån med lav restgjeld/saldo, vil du se at forskjellen mellom nominell og effektiv rente vil bli mindre hvis du trekker opp/tar ut penger fra lånet.
Effektiv rente gjør det enkelt å sammenligne tilbud fra ulike banker. Men det er viktig at alle bankene har lagt til grunn de samme forutsetningene om nedbetalingstid, avdragsfrihet osv.
Har du spørsmål rundt fastrentelån kan du finne ofte stilte spørsmål og svar her