Gå til hovedinnhold
Til DNB.no

Oppstart

Verktøykasse for veien videre

Du har etablert bedriften din, men hvordan sikrer du fortsatt stø kurs mot forretningsmålene?

Den første, kaotiske oppstartsfasen som gründer er tilbakelagt. Hverdagen venter, og nå gjelder det å stabilisere driften, sikre videre vekst og sørge for at pilene fortsetter å peke mot det overordnede målet ditt.

Tall fra SSB viser at over halvparten av oppstartsbedrifter må legge inn årene allerede etter 12 måneder. Likevel holder over 28 prosent stand etter fem år i drift. Det gjelder for firmaet ditt å vise at det har livets rett og en fruktbar fremtid i vente. Hva gjør du nå?

Profesjonaliser og tilpass driften

Samtidig som at gründertilværelsen begynner å falle på plass, kommer det kanskje nye krav og behov, og flere avtaler og forpliktelser kan skape en hektisk hverdag. Det kan fort bli nødvendig med en mer systematisk utvikling av struktur og prosesser innad i bedriften. Du vil vinne på å optimalisere ressursene og tilpasse driften etter endringer som skjer på veien fra oppstart til etablert firma. Kan forretningsmodellen justeres, eller kan det være at produksjon, distribusjon eller markedsføring kan effektiviseres ut fra de erfaringene du gjør nå som firmaet er etablert?

Benytt smarte verktøy

Høyt på agendaen når du skal sikre stabil kurs mot målet, står det å holde god kontroll over økonomien. Du sparer tid og krefter på å ta i bruk noen gode verktøy som er spesialutviklet for gründerbedrifter.

DNB Regnskap gir total oversikt over regnskapet – og kan vokse med bedriftens behov. Nettbank og regnskapsprogram er smeltet sammen og forenkler økonomistyringen i bedriften.

Med mobilbanken DNB Bedrift får du enkelt oversikt over økonomien til bedriften. Her kan du se oppdaterte tall i sanntid fra regnskapssystem og kassesystem. Du vil få personaliserte råd for din bedrift, kan godkjenne betalinger og saldoprognosen gir oversikt fremover. Les mer om DNB Puls her.

Ambisiøs vekst eller forutsigbar hverdag?

Når du har oppnådd at bedriften holder stabil kurs fremover, kan det være at du vil stå overfor et valg om veien videre. Ønsker du at bedriften skal vokse, eller vil du fortsatt sitte med all kontroll selv? Noen gründere ønsker at bedriften skal nå sitt fulle potensial og vokse «inn i himmelen», kanskje bli børsnotert eller gå internasjonalt. Andre velger å fortsette å holde hardt i tømmene selv, for å ha full kontroll over «babyen» sin. Uansett kan være tungt å være gründer alene, holde i alt og leve nærmest fra hånd til munn på alle bauger og kanter. Teamet har kanskje vokst, mens bedriften beveget seg fra oppstart til stabil drift. Spørsmålet melder seg om du bør delegere flere oppgaver og ansvar til andre i teamet? Eller kan det være en idé å ta et skritt tilbake i en annen rolle for å kunne fokusere på det du er best på, mens en ny leder kommer inn for å administrere selskapet?

Bygg kultur og styrk «troen»

Utvikling av bedriftskultur er et naturlig skritt videre når bedriften er etablert og skal vokse videre – enten det er med store ambisjoner eller ønske om stabil, forutsigbar drift. Det kan være smart å gjøre hele teamet bevisst på hvem dere er, og hva dere står for – hva er bedriftens DNA? Det er viktig å minne teamet om hvorfor dere tror på idéen og jobber så hardt for å realisere den. Din oppgave er kanskje å få folkene i bedriften din til å brenne for din visjon – og la den bli til vedtatt sannhet i bedriftskulturen. Det vil bidra til å skape en gjenkjennelig merkevare utad mot kunden og markedet, og sikre deg som leder et team fylt av pågangsmot som vil bli viktig den dagen motbakken kommer. For dét gjør den.

Kilder: SSB: Nyetablerte virksomheters overlevelse og vekst
Innvasjon Norge: Delrapport Drømmeløftet

Visste du at...

  • En halv million nordmenn drømmer om å starte noe eget
  • Annenhver gründer lykkes ikke på grunn av at forretningsmodellen ikke er bærekraftig og lønnsom nok
  • Hver tredje gründer får det ikke til fordi de ikke har nok kapital eller et riktig team

(Kilde: Rapport om Drømmeløftet/ Innovasjon Norge)

Få tips til oppstartstips

Tips

Bør du delegere flere oppgaver og ansvar til andre i teamet, og heller fokusere på det du er best på?

Finn ditt økonomiske DNA

Mobilbanken DNB Bedrift

Mobilbanken DNB Bedrift er appen for deg som driver en liten eller mellomstor bedrift. Få oversikt og kontroll med alt samlet på ett sted.

Last ned Mobilbanken DNB Bedrift

Trenger du noen å snakke med om økonomi?

Book et møte med en av våre rådgivere og få gode råd tilpasset deg.

Snakk med en rådgiver

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

Sosiale medier

FacebookYouTube

© DNB

English