• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Avtal møte

Ekteskap

Å inngå et ekteskap er en juridisk avtale og det er mye du bør sette deg inn i. Få en oversikt over det viktigste du trenger å vite om ekteskap i Norge.

Hva vil det si å være i et ekteskap

Et ekteskap betyr å inngå en juridisk forpliktelse med en annen person. Ekteskap inkluderer blant annet gjensidige plikter som å dele økonomiske ressurser, støtte hverandre, ta felles beslutninger og jobbe mot felles mål for deres økonomiske fremtid. For å kunne offisielt være i et ekteskap kreves det en ekteskapsattest mellom partene. Dette er et formelt dokument som du bestiller hos skatteetaten minimum 3 måneder før ekteskapet, og er det som bekrefter den juridiske bindingen mellom partene. Ekteskapsattest er nødvendig for å bevise ekteskapet i ulke offisielle sammenhenger.

For at et ekteskap skal være gyldig i Norge, må det oppfylles visse krav. Blant annet at begge parter er myndig, at ingen av partene allerede er gift eller separert, og at ekteskapet er inngått frivillig, uten press.

Ungt par nyter biltur om sommeren

Hva betyr

Vurder om dere ønsker en ektepakt

En ektepakt er en avtale mellom ektefeller som regulerer økonomiske forhold i ekteskapet. Hvis dere ikke oppretter en ektepakt, vil norsk lov automatisk gjelde for fordelingen av formue og gjeld ved en eventuell skilsmisse eller død. Det anbefales sterkt å opprette en ektepakt for å sikre at deres individuelle og felles økonomiske interesser blir ivaretatt.

Innholdet i en ektepakt kan variere avhengig av ekteparets økonomiske situasjon og preferanser. Vanligvis bør en typisk ektepakt inneholde formuesordninger, fordeling ved skilsmisse, rettigheter til arv, samt eventuelt særeie på fordeling av eiendeler.

Dokumenter og navnendring til skatteetaten

Ved inngåelse av ekteskap må det sendes inn en prøvingsattest som er et dokument som viser at dere oppfyller kravene for ekteskap i Norge. Hvis det blir godkjent kan du videre i denne prosessen også søke om endring av navn. Husk at dersom du tidligere har vært gift etter utenlandsk rett trenger du også en erklæring om skifte av ekteskap.

Ved inngåelse av ekteskap har ektefeller rett til å endre sitt etternavn til ektefellens etternavn eller til en kombinasjon av begge ektefellers etternavn. Dette må gjøres ved å fylle ut et eget skjema og sende det til Folkeregisteret.

Hvor mye koster det å gifte seg?

Se tips og råd

Økonomiske fordeler ved å gifte seg

Ved å inngå et ekteskap er det flere økonomiske fordeler, blant annet rett til arv, pensjon til ektefellen, samt gunstig skattebehandling av formue og inntekt. I tillegg kan mange ektefeller dra nytte av å dele og være inkludert i samme låneavtaler og forsikringsordninger enn i individuelle avtaler

Lån

I et ekteskap kan dere enklere låne sammen og være inkludert i samme låneavtale. Dere kan enklere spare penger på lavere belåningsgrad, lavere renter, og refinansiering av dyr gjeld. Lån som kan være gunstig for ektefeller er blant annet:

Få oversikt over lånemulighetene dere har.

Finn lån

Forsikring

Du kan spare ved å samle forsikringsordninger under ekteparet. Før dere inngår et ekteskap har dere som regel mange forsikringer hver for dere og betaler for disse separat. Da kan dere finne forsikringsordninger som gir rabatter og ofte blir billigere totalt sett. Noen forsikringer som ofte kan deles er:

Se om dere finner forsikringer som dere kan spare penger på.

Finn forsikringer

Skattemelding

Når dere ar inngått et ekteskap blir det endringer i utfylling og levering av skattemeldingen. I et ekteskap kan dere velge hvordan dere skal fordele inntekter og fradrag i skattemeldingen mellom hverandre. Vanligvis blir skatteoppgjøret det samme, men i noen tilfeller kan ektefeller få en lavere samlet skatt.

Få tips og råd til hvordan dere kan levere skattemeldingen samlet.

Lær om skattemelding

Det er lurt med Juridisk bistand og rådgivning ved inngåelse av ekteskap

Det er viktig å huske på at et ekteskap inkluderer visse juridiske forhold og forpliktelser. Ektefellen kan bli ufør, død eller miste evnen til å ta vare på sine egne økonomiske interesser. For å sikre at sine egne ønsker og behov blir ivaretatt er det anbefalt å opprette en fremtidsfullmakt, slik at ektefellen eller andre kan ivaretatt økonomien etter dine ønsker.

For å sikre at deres økonomiske og juridiske forhold er godt ivaretatt er det alltid lurt å få juridisk rådgivning og gjennomgang av ektepakten og fremtidsfullmakt. Med kundeprogram i DNB kan du benytte deg av juridisk rådgivning, rabatter og kontrakts-maler fra Ally Advokater.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB