• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Avtal møte
  • Hjem
  • Forbilder
  • Investering
  • Akademiet
  • Få rådgivning
  • Gründer
  • Tester
  • Arrangementer
  • Faktaoversikt
huninvesterer Gruppebilde

7 myter og fakta om investering

Ikke la andre stoppe deg fra å investere, her finner du syv vanlige myter og fakta om investering.

MYTE 1: En «investor» er en finansmann i blå dress

Filmen «Wall Street» av Oliver Stone skapte et ikonisk bilde av «investoren» - en mann med dress og stresskoffert i et mannsdominert miljø i New York på 80-tallet. Litt over 30 år senere stormer nye typer investorer inn på børs og markeder – og særlig kvinner. Ferske tall fra Verdipapirenes Forening (VFF) viser at rekordmange kvinner nå sparer i fond. Fra 2019 til 2021 har andelen kvinner som investerer i fond skutt i været med 13 prosent, fra 29 til 42 prosent. 2020 ble det enkeltåret i historien da det høyeste antall kvinner strømmet til Oslo Børs: Hele 22.000 nye kvinnelige aksjonærer debuterte på markedet.

MYTE 2: Du må være ekspert for å investere

Tenker du at det å investere er en litt eksklusiv og uoppnåelig mulighet forbeholdt «innvidde» med økonomisk teft og mye kunnskap om aksjemarkedet? Nei da. Sannheten er at du ikke trenger store forkunnskaper, og alt er innen rekkevidde med få tastetrykk i smarte nettløsninger. Enten du ønsker å bruke minst mulig tid på investeringen eller du vil være involvert og lære mye, finnes det et alternativ for deg. Velger du for eksempel et aktivt forvaltet fond, overlater du jobben til en forvaltningsekspert. Ønsker du derimot å investere i enkeltaksjer på egenhånd, innebærer det noe høyere risiko og du bør følge med på hvordan aksjen gjør det i markedet.

Kom i gang med sparingen i dag!

MYTE 3: Du må ha mye penger for å investere

Den vanligste myten om investering er at du trenger en stor pengepott for å begynne. I virkeligheten trenger du faktisk ikke mer enn en hundrelapp. Ved å opprette en månedlig spareavtale kan du starte med små summer som på sikt kan vokse til betydelige beløp. Hva med å bytte ut «take away» kaffen med en spennende investering i et fond eller bransje du virkelig har troen på? Det viktigste er å komme i gang med å la pengene jobbe for deg!

MYTE 4: Det er risikabelt å investere

Når ordet «risiko» brukes i forbindelse med investeringer viser det til at du kan forvente svingninger i verdien. Høy risiko betyr mulighet for både større tap og for større gevinst. Lav risiko betyr mindre verdisvingninger og dermed lavere taps- og avkastningsmuligheter. Men siden det er du som er investeringssjefen velger du selv hvilken grad av risiko du er komfortabel med å ta*.

*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

FAKTA 1: Kvinner og menn tenker ulikt når de investerer

Myten tilsier at kvinner ikke tør å ta risiko, mens menn er mer «trigger happy» og aggressive når de investerer. Virkeligheten er mer nyansert. En undersøkelse fra NORCE og Universitetet i Agder i 2018 viser at menn har et noe høyere kunnskapsnivå enn kvinner om aksjemarkedet. Det som likevel skiller kjønnene mest er ikke at kvinner har mindre kunnskap, men at menn gjerne har langt høyere tillit til egen kunnskap. Kvinner tenker gjerne mer helhetlig og langsiktig på sine investeringer, og ser dem som verdier som skapes over tid. Det handler altså mest av alt om ulike beslutningsmåter og strategier.

FAKTA 2: Kvinner må investere mer for å tette kapitalgapet

Antallet kvinner og menn i alderen 20-66 år som har kapitalinntekt fra investeringer og renteinntekter er så godt som likt. Men når det kommer til størrelsen på inntekten, er menns kapitalinntekt tre ganger så stor som kvinners. Årsaken ligger i at kvinner flest sparer i bank, mens menn investerer. I dag går for eksempel bare 18 prosent av det samlede aksjeutbytte blant nordmenn til kvinner. Å spare på konto gir historisk sett mindre avkastning enn å investere i aksjer. Derfor er det avgjørende at trenden med flere kvinnelige investorer fortsetter.

FAKTA 3: Mer av verdens private formuer vil bli kontrollert av kvinner

I dag forvaltes en tredjedel av verdens private formuer av kvinner. Andelen er forventet å øke betydelig de neste årene. I USA forventes 2/3-deler av privat formue å være kontrollert av kvinner i løpet de neste to tiårene. Forklaringen ligger i at kvinner lever lenger, arver mer og oftere tar høyere utdanning enn menn. Flere kvinner bygger opp egne formuer gjennom å utmerke seg i næringslivet eller bli suksessrike entreprenører. Og nå entrer kvinner for alvor investeringsarenaen og skaper avkastning.

Kilder: DNB Nyheter, SSB, Analyseselskapet MSC

Vi anbefaler å laste ned spare-appen for å enkelt komme i gang med dine investeringer

huninvesterer

Se videoserien #minportefølje

Se episodene

Hva er kapitalgapet?

Lær mer om kapitalgapet
huninvesterer portrett

Hold deg til planen

Se tipsene

*Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech Blog

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.noJobb hos oss

© DNB