Spørsmål om boliglån

Hvor mye egenkapital må jeg ha for å søke boliglån

Kravet om 15 % egenkapital betyr at du må ha spart opp en god del selv.
Er du under 34 år, anbefaler vi å spare i BSU og BSU Start. Opprett en fast spareavtale så får du fremdrift på sparingen din. Kanskje foreldre kan stille som kausjonister eller som medlåntagere?

Eier du en bolig i dag og skal kjøpe ny bolig, trenger du å vite hva boligen du eier er verdt.
Du kan bestille verdivurdering hos DNB Eiendom.

Hvor mye kan jeg låne til bolig

Hvor mye du kan låne til boligkjøp avhenger av hvor mye du har i inntekt og hvor mye du har i lån fra før. Prøv vår Test din låneevne-kalkulator så får du en indikasjon på hvor mye du kan låne totalt til bolig.

Send oss en lånesøknad, så får du vite konkret hvor mye du kan låne til bolig.

Hva er realkausjon

En avtale om realkausjon innebærer ikke personlig gjeldansvar for kausjonisten, men betyr at banken kan søke dekning for sitt krav i hele den pantsatte eiendommen.

Du bør alltid tenke nøye gjennom det før du velger å kausjonere for en annens lån. Selv om låntaker i dag kan være en pålitelig betaler, kan uforutsette hendelser endre på dette på kort tid.

Eksempel 1: Ønsker din sønn å låne penger til bolig, kan banken i visse tilfeller kreve en tilleggssikkerhet i form av realkausjon, fordi banken ikke anser sikkerheten som tilfredsstillende i forhold til lånet. Stiller du ditt eget hus som sikkerhet for at din sønn skal få ta opp et lån i banken, blir sikkerhetsstillelsen å betegne som en realkausjon, også kalt tredjemannspant.

Eksempel 2: Er du samboer og har betalt inn penger på din halvdel av boligen, mens samboer må låne penger til sin halvdel, må du undertegne avtale om realkausjon som innebærer at du stiller sin ideelle andel av boligen til sikkerhet for lånet.

Les mer om dine rettigheter og plikter som kausjonist på Finansportalen

Hva er forskjell på annuitetslån og serielån

Annuitetslån innebærer at du betaler lånet i et like stort beløp hver måned, inntil lånet er nedbetalt. I begynnelsen er avdrags-/ nedbetalingsdelen liten, mens rentedelen er stor. Etterhvert som tiden går, øker avdragsdelen, og rentedelen blir mindre. Fordi du betaler det samme hver måned,gjør annuitetslån det enklere å ha oversikt over økonomien. Hvis renten endrer seg, endrer også månedsbeløpet seg, men slik er det med alle lån, med mindre du binder renten.

Serielån er et lån der summen du betaler ned på lånet, altså avdragsdelen, er det samme hver måned. Men fordi lånet blir mindre, vil rentedelen per måned bli lavere. Med et serielån betaler du altså mer i begynnelsen av låneperioden og mindre etterhvert.

Hva er DNB Boligkreditt

DNB Boligkreditt yter lån til privatpersoner og selvstendig næringsdrivende som pantsetter egen boligeiendom inntil 75 %.
Lån som kvalifiserer til å ligge i DNB Boligkreditt oppnår våre beste rentebetingelser.

DNB Boligkreditt AS er et heleid datterselskap av DNB Bank ASA.

Hvordan endrer jeg termindato på lånet

Logg inn i nettbanken og gå til "Mine lån og kredittkort". På boliglånet velger du via snarveien (hjulet) "Endre lån" og bestiller ny termindato. 

Hvordan søker jeg avdragsfrihet

Du kan søke avdragsfrihet på boliglån innenfor 60% av verdigrunnlaget.

Logg inn i nettbanken og gå til "Mine lån og kredittkort". På boliglånet velger du via snarveien (hjulet) "Endre lån" og legger inn tidsperiode for avdragsfrihet.

Hvordan endrer jeg løpetid på lånet

Et boliglån kan løpe i inntil 30 år.

Logg inn i nettbanken og gå til "Mine lån og kredittkort". På boliglånet velger du via snarveien (hjulet) "Endre lån" og legger inn ønsket løpetid eller beløp du vil betale per måned.

Hvordan overfører jeg fra rammelån til kontoen min

Logg inn i nettbanken og gå til "Mine lån og kredittkort". På rammelånet  velger du via snarveien (hjulet) "Overfør til konto". Du kan gjennomføre inntil 10 overførsler per døgn, men rammelånet belastes kun en gang i døgnet.

Hvordan betaler jeg ekstra avdrag

Logg inn i nettbanken og gå til "Mine lån og kredittkort". Velg via snarveien (hjulet) ekstra avdrag. Du betaler inn som en vanlig regning, hvor lånenummer følger med som kontonummer.

Betaler du 4 arbeidsdager før ordinær lånetermin forfaller, vil innbetalingen i helhet gå som avdrag på lånet. Ordinær lånetermin vil varsles som normalt.

Betaler du når det kun er 4 dager eller mindre før ordinært forfall, oppfattes denne betalingen som at det er betaling av låneterminen, og beløpet går til å dekke renter + omkostninger + avdrag i den rekkefølge.

OBS! Fastrentelån:
Ønsker du å betale ekstra avdrag  på fastrentelån, er det viktig å kontakte oss før innbetaling.

Hvordan endrer jeg trekkonto på lånet

Logg inn i nettbanken og gå til Mine lån og kredittkort. I snarveien til lånet velger du endre lån og legger inn ny trekkonto.  Det er kun brukskonto eller regningskonto som kan benyttes.

Trenger du en ekstra konto kan du åpne konto selv i nettbanken.

Hvor finner jeg renten og andre vilkår på lånet

Logg inn i nettbanken og gå til "Mine lån og kredittkort". Fra snarveiene til høyre for lånet ditt velger du Lånedetaljer.

Var dette nyttig for deg?