Ny prismodell for fond
Vi innfører ny prismodell for at du skal vite hva du betaler til hvem når du kjøper fond. Med full oversikt blir det enklere for deg å ta gode valg for din sparing.
Få full oversikt over hva du betaler for
I løpet av neste halvår gjør vi endringer på prising av fond, som gjør det enklere for deg å få oversikt over hva du betaler for og til hvem.
Ny måte å betale for fond du kjøper
Nå blir det et enda tydeligere skille mellom kostnadene du betaler ved kjøp av fond gjennom DNB. Det blir enklere å sammenligne forvaltningskostnaden mellom ulike produsenter og kostnaden mellom ulike distributører.
I dagens prismodell betaler du en avgift til fondsleverandøren, og deler av denne avgiften går til banken som distributør av fondet. I ny prismodell deles prisen som du som kunde betaler i to: et forvaltningshonorar til fondets forvalter og et plattformhonorar til DNB for tjenestene vi leverer direkte til deg som sparer i fond.
Hva betyr endringen for deg?
Det er kun måten vi tar betalt på som vil bli endret. Du trenger ikke å gjøre noe. I god tid før endringen trer i kraft vil du motta informasjon som forklarer hvordan den nye prismodellen vil påvirke deg og dine fond.
Slik blir den nye totalprisen
Totalprisen blir lik eller lavere for de fleste fond som du kan handle igjennom DNBs plattformer, men prisen blir høyere for noen fond. DNBs aktive fond vil få uendret eller lavere pris, mens totalprisen for indeksfond vil bli høyere.
Eksisterende kunder med andeler i DNB fond hvor totalprisen øker vil kunne beholde dagens beholdning med dagens pris. Det samme gjelder for løpende spareavtaler. Kjøp av nye andeler, endringer i spareavtaler eller inngåelse av nye spareavtaler etter innføringen av ny prismodell vil gjennomføres i henhold til nye priser.
Du betaler forvaltningshonorar og plattformhonorar
Forvaltningshonoraret er det du betaler som dekker selve forvaltningen av fondet, og vil variere ut fra hvilket fond du velger. Forvaltningshonoraret oppgis som en årlig prosentsats.
Forvaltningshonorar er selve inntektsgrunnlaget til fondsforvaltningsselskapene.
Plattformhonoraret er det du betaler til DNB som distributør av fondet for de tjenestene vi leverer til deg som sparer i fond. Plattformhonoraret dekker blant annet bruk av DNBs plattformer og videreutvikling av eksisterende tjenester. Dette er tjenester som alle DNBs fondskunder har tilgang til – uavhengig av hvilket fond man velger å kjøpe.
Prisen for plattformhonorar i den nye modellen bestemmes av om du velger å spare i aksjefond, kombinasjonsfond eller rentefond.
• Fond med 0 - inntil 20 % aksjer har et plattformhonorar på 0,15 %
• Fond med 20 % - inntil 80 % aksjer har et plattformhonorar på 0,20 %
• Fond med 80 % - 100 % aksjer har et plattformhonorar på 0,30 %
Dette innebærer at Plattformhonoraret er lavere for rente- og kombinasjonsfond enn for aksjefond. Plattformhonoraret for aksjefond vil imidlertid være likt uavhengig av om du sparer i et indeks- eller aktivt forvaltet fond.
Eksempelvis prisendring:
Dagens totalpris | Ny totalpris | Dagens pris i året ved 10.000 kr i fondet - Eksisterende kunder | Ny pris i året ved 10.000 kr i fondet - Nye kunder og plasseringer | |
---|---|---|---|---|
DNB Global Indeks A | 0,20% | 0,40%: 0,10% i forvaltning og 0,30% i plattformhonorar | 20 kr | 40 kr |
DNB Teknologi A | 1,20% | 1,15%: 0,85% i forvaltning og 0,30% i plattformhonorar | 120 kr | 115 kr |
Plattformhonorar
Prisen for plattformhonorar i den nye modellen bestemmes av hvor stor andel aksjer du har i investeringsvalget på fond.
Fond med 0 - inntil 20 % aksjer har et plattformhonorar på 0,15 %
Fond med 20 % - inntil 80 % aksjer har et plattformhonorar på 0,20 %
Fond med 80 % - 100 % aksjer har et plattformhonorar på 0,30 %
Spørsmål og svar om ny prismodell
Vi innfører ny prismodell for å tydeliggjøre hva totalprisen som kunden skal betale i forbindelse med sparing i fond består av. Omlegging til ny prismodell er også en konsekvens av nye regler på verdipapirmarkedet (Mifid II-direktivet).
Fremover vil prisen som du som kunde betaler deles i to: et forvaltningshonorar til fondets forvalter, og et plattformhonorar til DNB som distributør av fondet, og som dekker for tjenestene banken leverer til kunden ved sparing i fond.
Vi har tro på at dette er fremtidens prismodell for fond. Allerede nå ser vi at flere konkurrenter har begynt å komme med lignende prismodeller, og vi tror at resten av markedet vil følge etter hvert som også flere fond blir tilpasset denne prismodellen.
Mifid II står for “Markets in Financial Instruments Directive”, og er et EU-direktiv som gjelder handel med finansielle verdipapirer (blant annet aksjer, obligasjoner, fondsandeler og derivater) og markedsplassene der verdipapirene handles.
Et viktig formål med direktivet er å styrke investorbeskyttelsen og øke transparensen, for å øke tilliten til de europeiske verdipapirmarkedene.
Økt transparens skal blant annet gjøre det tydelig for kunden hva de betaler for, slik at det også blir enklere å sammenligne priser og tilbud.
Kilde: Finanstilsynet
Den nye prismodellen gjelder fra i løpet av neste halvår. Vi kommer til å gi kunder informasjon om hva dette kommer til å bety i god tid før ny prismodell innføres.
Markedet for fond og sparing er i endring. Vi har tidligere gjort endringer på fondsprisene våre og i fjor lanserte vi nettoandelsklassen som har samme prisstruktur som den nye modellen.
Nå endrer vi prismodellen for alle kunder slik at det skal bli lettere å se hva du betaler for. Vi ser at stadig flere fondsforvaltere lanserer fond med samme prisstruktur.
Alle som har fond i DNB, både DNB-fond og andre eksterne fond vil motta informasjon om innføringen av den nye prismodellen i Spare og nettbanken. Du behøver ikke foreta seg noe.
Kunder som har andeler i DNB fond hvor totalprisen øker vil kunne beholde disse andelene i eksisterende prismodell. Det samme gjelder for løpende spareavtaler. Kjøp av nye andeler, endringer i spareavtaler og inngåelse av nye spareavtaler må gjøres i henhold til ny prismodell.
Du trenger ikke å foreta deg noe nå. I god tid før endringen trer i kraft vil kunder motta informasjon som forklarer hvordan den nye prismodellen vil påvirke sine fond.
Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.