• Chatbot
 • Hjelp og veiledning
 • Finn ditt DNB-kontor
 • Avtal møte

Dødsbo og arveoppgjør

Det er vondt å miste en du er glad i, samtidig er det mange praktiske oppgaver som må tas hånd om. Finn ut av hva du må gjøre som fullmektig eller arving her.

Høst - Illustrasjon

Dette skjer med bankforholdet ved dødsfall

 • Avdødes kontoer sperres for uttak, også for personer som har hatt disposisjonsrett. Kontoene er åpne for innbetalinger
 • Banken sperrer automatisk alle debet- og kredittkort som er knyttet til avdødes kontoer. Kortene må klippes i to og kastes
 • Nettbank, Avtalegiro og eFaktura slettes
 • Faste trekk til boliglån i banken vil fortsette selv om konto er sperret
 • Dersom avdøde har livs- eller pensjonsforsikringer vil arvingene bli kontaktet av forsikringsselskapet

Regninger knyttet til begravelsesseremonien, husleie, strøm, telefon, skadeforsikring og restskatt kan betales fra avdødes konto før skifteattest foreligger.

Behandling av dødsbo

For å kunne gi oversikt over hva avdøde har av kundeforhold i DNB, trenger vi en «Fullmakt vedrørende formues- og gjeldsforhold» som utstedes av tingretten.

For å gi tilgang til avdødes midler trenger vi å få tilsendt riktige dokumenter.

Disse dokumentene trenger vi:

 • Kopi av skifte-/uskifteattest
 • Kopi av eventuelle fullmakter fra arvinger
 • Kopi av gyldig legitimasjon (pass, bankkort eller førerkort) fra arvinger og eventuell fullmektig som ikke er kunde i DNB

Fullmakt

Fullmakten er kun gyldig dersom fullmaktsgiver står oppført som arving på Skifteattesten. Det er kun de som gir fullmakt (fullmaktsgiver) som skal signere fullmakten.

Her finner du skjema for fullmakt ved privat skifte av dødsbo. Fullmakten kan lastes opp og sendes på nett.

Regningsbetaling

Før du har mottatt skifteattesten, kan regninger knyttet til begravelsesseremonien, husleie, strøm, telefon, skadeforsikringer og restskatt betales fra avdødes konto. Du kan laste opp fakturaene nedenfor.

Betalinger knyttet til boet

 • Avdødes kundeforhold er sperret, også for personer som har hatt disposisjonsrett
 • Nettbank, Avtalegiro og eFaktura slettes av banken
 • Kontoene er fremdeles åpne for innbetalinger
 • Dersom flere arvinger er ansvarlig for boet må alle arvingene signere på fakturaer

Om betaling

 • Før du har mottatt skifteattesten, kan regninger som står i avdødes navn eller vise til avdøde bli betalt (gjelder begravelsesseremonien, husleie, telefon, strøm, skadeforsikring og restskatt.)
 • Før skifteattest foreligger, kan banken betale innsendte regninger gratis i inntil tre måneder fra dødsdato
 • Etter dette vil det koste 100 kroner per regning, og skifteattest må være mottatt

Oppgjør og overføring fra konto

Før vi kan gi deg tilgang til avdødes midler trenger vi å få tilsendt noen dokumenter:

 • Skifteattest og uskifteattest: attesten får du fra Tingretten når du har sendt inn erklæring om skifte-/uskifteattest.
 • Kopi av eventuelle fullmakter fra arvinger
 • Kopi av legitimasjon: pass, førerkort eller bankkort, fra arvinger og eventuell fullmektig som ikke er kunde i DNB.
 • Dersom boet er overtatt i fellesskap av flere arvinger og det ikke er oppnevnt én fullmektig trenger vi en signert melding om oppgjør fra samtlige arvinger

Dette kan du sende inn via ovenfor. Dersom skifte-/uskifteattest med eventuelle fullmakter allerede er sendt oss, trenger du ikke å sende dette på nytt.

Manuell melding om oppgjør og overføring fra konto. Utfylt skjema kan lastes opp via innsending av dokumenter.

Lån

Hvis avdøde har lån i DNB, må lånet innfris så snart som mulig. Normalt innen seks måneder fra dødsdatoen. Så lenge skiftebehandlingen pågår, kan lånet fortsatt stå i avdødes navn. Det må da betales som normalt. Hvis lånet trekkes automatisk fra avdødes konto, vil trekket fortsette å løpe så lenge det er dekning på konto.

I et uskiftet bo vil lånet bli registrert på gjenlevende ektefelle. Det samme gjelder der ektefelle eller samboer overtar boet i privat skifte sammen med felles barn.

Eiendom

Ofte vil det være behov for å selge avdødes eiendom. Vi kan bistå med råd og tjenester som gjør det enklere å taksere og selge eiendom i et dødsbo.

Spørsmål og svar om lån til avdøde

Aksjer

Beslutninger knyttet til disposisjon av verdipapirer med salg, avslutning av kontrakter mv. kan være vanskelig å ta stilling til. Dersom du har spørsmål ta gjerne direkte kontakt med DNB Markets. Ønsker du mer informasjon om salg av verdipapirer på en VPS-konto, ta kontakt på telefon 915 04800 og si «salg av verdipapirer» til taleportalen. Ønsker du mer informasjon om overføring av verdipapirer fra VPS-konto til annen VPS-konto, ta kontakt med Verdipapirservice på telefon: 915 04800 og si «VPS-konto» til taleportalen.

Verdipapir

Fond

Når en avdød har fondsandeler, kan arvingene enten overta eller løse inn disse. Hvis arvingene ikke allerede er kunde i DNB må det bli opprettet et kundeforhold før andelene overtas. Når kundeforholdet er i orden, overfører vi fondsandelene til arvingene. Samtidig gir vi beskjed til boet om at overføringen har funnet sted.

Manuelt skjema for oppgjør av fond.

Oppgjør fond

Aksjesparekonto

Når avdøde har Aksjesparekonto, kan kontoen enten overføres i sin helhet til én arving, fordeles på flere arvinger, eller avsluttes og utbetales til konto. Skjema lastes opp med BankID og husk å påføre telefonnummeret til fullmektig.

Vi gjør oppmerksom på at når en aksjesparekonto avsluttes vil alle aksjer og fond bli solgt. Avkastningen på aksjer og fond er skattepliktig.

Forsikring

DNB tilbyr en rekke forsikringer for privatpersoner og bedrifter. Det er derfor ikke uvanlig at en person både har private forsikringer i DNB, og i tillegg er forsikret hos oss gjennom arbeidsgiveren sin.

Mer om forsikring

Ofte stilte spørsmål

Forklaring av ord og begreper

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB EiendomHun InvestererDNB Nyheter

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB