Dødsbo og arveoppgjør
Det er vondt å miste en du er glad i, samtidig er det mange praktiske oppgaver som må tas hånd om. Finn ut av hva du må gjøre som fullmektig eller arving her.
Dette skjer med bankforholdet ved dødsfall
- Avdødes kontoer sperres for uttak, også for personer som har hatt disposisjonsrett. Kontoene er åpne for innbetalinger
- Banken sperrer automatisk alle debet- og kredittkort som er knyttet til avdødes kontoer. Kortene må klippes i to og kastes
- Nettbank, Avtalegiro og eFaktura slettes
- Faste trekk til boliglån i banken vil fortsette selv om konto er sperret
- Dersom avdøde har livs- eller pensjonsforsikringer vil arvingene bli kontaktet av forsikringsselskapet
Regninger knyttet til begravelsesseremonien, husleie, strøm, telefon, skadeforsikring og restskatt kan betales fra avdødes konto før skifteattest foreligger.
Behandling av dødsbo
For å kunne gi oversikt over hva avdøde har av kundeforhold i DNB, trenger vi en «Fullmakt vedrørende formues- og gjeldsforhold» som utstedes av tingretten.
For å gi tilgang til avdødes midler trenger vi å få tilsendt riktige dokumenter.
Disse dokumentene trenger vi:
- Kopi av skifte-/uskifteattest
- Kopi av eventuelle fullmakter fra arvinger
- Kopi av gyldig legitimasjon (pass, bankkort eller førerkort) fra arvinger og eventuell fullmektig som ikke er kunde i DNB
Fullmakt
Fullmakten er kun gyldig dersom fullmaktsgiver står oppført som arving på Skifteattesten. Det er kun de som gir fullmakt (fullmaktsgiver) som skal signere fullmakten.
Her finner du skjema for fullmakt ved privat skifte av dødsbo. Fullmakten kan lastes opp og sendes på nett.
Regningsbetaling
Før du har mottatt skifteattesten, kan regninger knyttet til begravelsesseremonien, husleie, strøm, telefon, skadeforsikringer og restskatt betales fra avdødes konto. Du kan laste opp fakturaene nedenfor.
Betalinger knyttet til boet
- Avdødes kundeforhold er sperret, også for personer som har hatt disposisjonsrett
- Nettbank, Avtalegiro og eFaktura slettes av banken
- Kontoene er fremdeles åpne for innbetalinger
- Dersom flere arvinger er ansvarlig for boet må alle arvingene signere på fakturaer
Om betaling
- Før du har mottatt skifteattesten, kan regninger som står i avdødes navn eller vise til avdøde bli betalt (gjelder begravelsesseremonien, husleie, telefon, strøm, skadeforsikring og restskatt.)
- Før skifteattest foreligger, kan banken betale innsendte regninger gratis i inntil tre måneder fra dødsdato
- Etter dette vil det koste 100 kroner per regning, og skifteattest må være mottatt
Oppgjør og overføring fra konto
Før vi kan gi deg tilgang til avdødes midler trenger vi å få tilsendt noen dokumenter:
- Skifteattest og uskifteattest: attesten får du fra Tingretten når du har sendt inn erklæring om skifte-/uskifteattest.
- Kopi av eventuelle fullmakter fra arvinger
- Kopi av legitimasjon: pass, førerkort eller bankkort, fra arvinger og eventuell fullmektig som ikke er kunde i DNB.
- Dersom boet er overtatt i fellesskap av flere arvinger og det ikke er oppnevnt én fullmektig trenger vi en signert melding om oppgjør fra samtlige arvinger
Dette kan du sende inn via ovenfor. Dersom skifte-/uskifteattest med eventuelle fullmakter allerede er sendt oss, trenger du ikke å sende dette på nytt.
Manuell melding om oppgjør og overføring fra konto. Utfylt skjema kan lastes opp via innsending av dokumenter.
Lån
Hvis avdøde har lån i DNB, må lånet innfris så snart som mulig. Normalt innen seks måneder fra dødsdatoen. Så lenge skiftebehandlingen pågår, kan lånet fortsatt stå i avdødes navn. Det må da betales som normalt. Hvis lånet trekkes automatisk fra avdødes konto, vil trekket fortsette å løpe så lenge det er dekning på konto.
I et uskiftet bo vil lånet bli registrert på gjenlevende ektefelle. Det samme gjelder der ektefelle eller samboer overtar boet i privat skifte sammen med felles barn.
Eiendom
Ofte vil det være behov for å selge avdødes eiendom. Vi kan bistå med råd og tjenester som gjør det enklere å taksere og selge eiendom i et dødsbo.
Spørsmål og svar om lån til avdøde
Lånet må innfris så snart som mulig, normalt innen seks måneder fra dødsdato.
Lån kan beholdes i avdødes navn så lenge skiftebehandlingen pågår. Avdrag og renter må fortsatt betales som normalt. Hvis avdøde har avtalt fast betaling fra sin konto, vil trekket fortsette så lenge det er dekning på kontoen.
Trekk fra konto som går via eFaktura eller Avtalegiro vil bli slettet.
Ønsker noen av arvingene å overta lånet, må dette skje ved søknad om nytt lån.
Dersom avdøde har lån sammen med en annen person (medlåntaker), må arvinger gjøre en avtale med medlåntaker om hvem som skal betale og innfri lånet.
Dersom boet overtas i uskifte vil lånet bli registrert på gjenlevende ektefelle. Det samme gjelder der ektefelle eller samboer overtar boet i privat skifte sammen med felles barn.
Medlåntaker
Dersom det finnes en medlåntaker på lånet, må arvingene gjøre en avtale med vedkommende om hvem som skal betale og innfri lånet. Det er viktig å huske at alle etterlatte er ansvarlige for lånet.
Overtakelse av lån
Ønsker noen av arvingene å ta over lånet, må dette skje ved eventuell søknad om nytt lån for innfrielse av lånet som skal overtas. Les mer om lån.
Kausjon
Har den avdøde kausjonert for en annens lån, må dette ordnes i forbindelse med skiftebehandlingen. Arvinger som overtar ansvar for gjeld, er også ansvarlige for forpliktelser knyttet til kausjon.
NB! Har du allerede sendt inn skifteattest til oss, trenger du ikke å sende inn skifteattesten flere ganger.
Aksjer
Beslutninger knyttet til disposisjon av verdipapirer med salg, avslutning av kontrakter mv. kan være vanskelig å ta stilling til. Dersom du har spørsmål ta gjerne direkte kontakt med DNB Markets. Ønsker du mer informasjon om salg av verdipapirer på en VPS-konto, ta kontakt på telefon 915 04800 og si «salg av verdipapirer» til taleportalen. Ønsker du mer informasjon om overføring av verdipapirer fra VPS-konto til annen VPS-konto, ta kontakt med Verdipapirservice på telefon: 915 04800 og si «VPS-konto» til taleportalen.
Verdipapir
For å kunne gi informasjon, gjennomføre salg eller overtakelse av verdipapirer inngått gjennom DNB Markets, trenger vi:
- Kopi av skifte-/uskifteattest
- Kopi av eventuelle fullmakter fra arvinger
- Kopi av gyldig legitimasjon (pass, bankkort eller førerkort) fra arvinger og eventuell fullmektig som ikke er kunde i DNB
- Dersom boet er overtatt i felleskap av flere arvinger og det ikke er oppnevnt én fullmektig trenger vi signert melding om oppgjør fra samtlige arvinger. Skjema for dette finner du under «Skjema for oppgjør av verdipapirer».
Dersom skifte/uskifteattest allerede er sendt oss, trenger du ikke å sende dette på nytt.
Legg merke til at vi må ha fullmakt fra tingretten for å kunne utlevere opplysninger om avdødes beholdning av verdipapirer dersom skifteattest ikke er utstedt.
For salg eller overtakelse av verdipapirer trenger vi opplysninger om konto for oppgjør for salget og eventuell VPS-konto som verdipapirene skal overføres til.
Fond
Når en avdød har fondsandeler, kan arvingene enten overta eller løse inn disse. Hvis arvingene ikke allerede er kunde i DNB må det bli opprettet et kundeforhold før andelene overtas. Når kundeforholdet er i orden, overfører vi fondsandelene til arvingene. Samtidig gir vi beskjed til boet om at overføringen har funnet sted.
Oppgjør fond
For å kunne overta eller løse inn den avdødes fondsandeler trenger vi:
- Kopi av skifte/uskifteattest
- Kopi av eventuelle fullmakter fra arvinger
- Kopi av gyldig legitimasjon (pass, bankkort eller førerkort) fra arvinger og eventuell fullmektig som ikke er kunde i DNB
- Dersom boet er overtatt i felleskap av flere arvinger, og det ikke er oppnevnt én fullmektig, trenger vi signert melding om oppgjør fra samtlige arvinger. Skjema for dette finner du under «Skjema for oppgjør av fond»
- Dersom skifte/uskifteattest med eventuelle fullmakter allerede er sendt oss, trenger du ikke å sende dette på nytt
- Legg merke til at vi må ha fullmakt fra tingretten for å kunne utlevere opplysninger om avdødes beholdning av fond dersom skifteattest ikke er utstedt
Aksjesparekonto
Når avdøde har Aksjesparekonto, kan kontoen enten overføres i sin helhet til én arving, fordeles på flere arvinger, eller avsluttes og utbetales til konto. Skjema lastes opp med BankID og husk å påføre telefonnummeret til fullmektig.
Vi gjør oppmerksom på at når en aksjesparekonto avsluttes vil alle aksjer og fond bli solgt. Avkastningen på aksjer og fond er skattepliktig.
Forsikring
DNB tilbyr en rekke forsikringer for privatpersoner og bedrifter. Det er derfor ikke uvanlig at en person både har private forsikringer i DNB, og i tillegg er forsikret hos oss gjennom arbeidsgiveren sin.
Mer om forsikring
Livsforsikring
Livsforsikring utbetales som regel til begunstiget, gjenlevende ektefelle eller eventuelle arvinger. For å kunne utbetale en livsforsikring trenger vi:
- Kopi av skifte- eller uskifteattest
- Kontonummeret til den eller de som skal motta utbetalingen
- Kopi av eventuelt testament da avtalen kan være begunstiget i testaments form
- Eventuelle fullmakter fra arvingene
- Dødsattest dersom den avdøde var bosatt i utlandet
Pensjonsforsikring
Hvis avdøde hadde en privat pensjonsavtale, og utbetalingen har startet, blir pensjonen utbetalt til og med den måneden dødsfallet skjedde.
Hadde avdøde en kollektiv pensjonsavtale fra arbeidsforhold, og utbetalingen har startet, utbetales pensjonen til og med måneden etter dødsfallet.
Den kollektive avtalen kan være tilknyttet pensjon til fordel for ektefelle/fraskilt ektefelle, barn under 18/21 år eller samboer. Hvilke dekninger pensjonsavtalen eventuelt har er avhengig av hvilken avtale som har blitt inngått med DNB.
Ta kontakt med DNB Livsforsikring for mer informasjon om Livs- og pensjonsforsikring på telefon 915 04800 eller e-post til pensjon.privat@dnb.no
Skadeforsikring
Forsikring på hus, bil, hytte og lignende fortsetter å løpe så lenge premien blir betalt. Vi anbefaler derfor at DNB Forsikring kontaktes for avklaring i forhold til hvordan skadeforsikringene skal håndteres i forbindelse med arveoppgjøret.
Betalingsforsikring
Hvis den avdøde hadde betalingsforsikring, vil vi slette saldoen på alle kredittkort og eventuelle forbrukslån når vi får melding om dødsfallet fra folkeregisteret. Vi trenger ingen ytterligere dokumentasjon fra dødsboet.
Personalforsikring
Dersom avdøde har forsikring som dekker dødsfall gjennom sin arbeidsgiver, er det arbeidsgiveren som melder dødsfallet. Ta kontakt med arbeidsgiver og be dem om å gjøre dette, slik at du unngår unødvendig venting. Når personalforsikringen ligger i DNB, betaler vi den vanligvis ut innen én uke etter at vi har mottatt nødvendig dokumentasjonen.
Norsk Pensjon
Hvis du er fullmektig/arving og ønsker opplysninger om hvor avdøde har livsforsikringer og pensjoner, finner du en oversikt hos Norsk Pensjon.
Du kan be om informasjon fra tjenesten ved å benytte et elektronisk skjema. Henvendelsen vil bli behandlet i løpet av 2-4 virkedager. Svaret du får fra Norsk Pensjon vil kun inneholde opplysninger om hvor eventuelle forsikrings- og pensjonsordninger befinner seg.
NB! Har du allerede sendt inn skifteattest til oss, trenger du ikke å sende inn skifteattesten flere ganger.
Forsikringer skal som hovedregel utbetales direkte til arvinger og skal ikke inngå i oppgjøret.
Avhengig av hvilken dekning avtalen er tilknyttet kan utbetaling gjøres til:
- Begunstiget
- Ektefelle
- Arving etter lov eller testament
Fra kollektive pensjonsavtaler kan utbetalingene være forbeholdt
- Barn under 18/21 år
- Ektefelle/registrert partner, fraskilt ektefelle eller samboer
For at tidligere ektefelle skal ha rett på utbetaling sier ekteskapsloven at:
- Ekteskapet må ha vart i minst 10 år
- Fraskilt ektefelle må være fylt 45 år ved skilsmissen
- Fraskilt ektefelle må ikke være gift på nytt
- Medlemmet må være medlem av en pensjonsordning med ektefelledekning mens ekteskapet besto
Hvis både ektefelle og tidligere ektefelle har krav på pensjon skal utbetalingen fordeles etter antall påbegynte år hver av dem var gift med avdøde.
En samboer vil kunne være berettiget utbetaling hvis avtalen er tilknyttet dekning til fordel for samboer. Definisjon av samboer kan være forskjellig avhengig av produktet.
Ta kontakt med DNB Livsforsikring for mer informasjon om Livs- og pensjonsforsikring på telefon 915 04800 eller e-post til pensjon.privat@dnb.no
Ofte stilte spørsmål
Når avdøde har adresse i utlandet, trenger vi mer informasjon. Les mer om hva vi trenger for å hjelpe deg videre.
Før kundeopplysninger kan gis/kundeforhold avsluttes trenger vi kopi av dødsattest med testamente eller annet arvedokument, bekreftet og verifisert av notarius publicus. I tillegg trenger vi en oversatt versjon av dokumentene til norsk eller engelsk, oversatt av en autorisert translatør.
Ved avslutning av kundeforholdet ber vi vennligst om få opplyst mottakers navn, adresse, kontonummer, BIC adresse, IBAN nummer, Swift nummer/Fedwire nummer, samt bankens navn og adresse.
Oppdrag må egenhendig undertegnes av den/de som opptrer på vegne av boet. Kopi av gyldig legitimasjon (pass) bekreftet av notarius publicus må også sendes inn på utenlandske statsborgere som ikke er kunde i DNB.
Dokumentene kan sendes per post til vår adresse:
DNB Bank ASA
Spesialengasjement
Postboks 1600 Sentrum
NO-0021 Oslo
Norge
Ja, det er mulig å bestille, men vi må først ha mottatt skifteattest eller Formuesfullmakt utstedt av tingretten.
Ifølge ny Arvelov som trådte i kraft 01.01.2021, gir Fullmakt vedrørende formues- og gjeldsforhold eller skifteattest fra tingretten rett til innsyn i saldo på avdødes bankkontoer på dødsfallstidspunktet og oversikt over bevegelser på konto de tre siste månedene før dødsfallet. Dette gjelder dødsfall fra 2021.
Utover dette er innsyn i disposisjon av konto før dødsdato taushetsbelagt fra bankens side i henhold til Finansforetaksloven § 16-2. Dersom det foreligger særlige grunner for at ytterligere innsyn er relevant for booppgjøret, må dette begrunnes skriftlig. Det er strenge krav til utlevering og banken vil vurdere om det er grunnlag for utlevering.
Gebyr ved bestilling av kontoutskrifter:
Generell bestilling av kontoutskrifter koster 100 kroner per konto per måned, makspris 750,00 kroner per konto per kalenderår.
Bestilling for 3 måneder før dødsdato: 100 kroner per konto per måned, makspris 500 kroner for samtlige kontoer for 3 måneder.
Ved bestilling må det opplyses om kontonummer vi kan belaste for gebyr. Vi kan også belaste konto i annen bank. Avdødes konto kan ikke belastes uten at det foreligger skriftlig godkjennelse fra ansvarlig i boet.
Når vi mottar melding om dødsfall fra Folkeregisteret blir avdødes nettbank slettet.
Vi kan dessverre ikke etablere tilgang til avdødes konto via egen nettbank, da dette vil gi innsyn i avdødes tidligere disposisjon og konto, noe som er taushetsbelagt fra bankens side (jf. Finansforetaksloven 16 - 2).
Dersom ansvarlig for boet har vært disponent på konto i tiden før dødsfallet, vil nettbanktilgangen fortsette så snart sperren på kontoen er opphevet. Dette forutsetter at vi har mottatt de nødvendige skiftepapirene.
Dette engasjementet inngår i dødsboet slik som det private engasjementet.
Kontoen blir sperret som følge av dødsfallet. Dersom du kan dokumentere at din pensjon blir satt inn på avdødes konto, kan vi naturligvis være behjelpelig med å overføre pengene til din private konto.
Dødsbo som ingen tar over vil bli avsluttet av tingretten som intet foretatt/intet til skifte.
Det vil si at boet ikke har noen juridiske personer som svarer på vegne av boet.
Dersom boets midler må antas å gi intet eller bare et minimalt beløp til fordeling etter at begravelsesutgiftene er dekket, overlater tingretten midlene til den som har ordnet med begravelsen, eller en annen som har stått avdøde nær.
Disponibelt beløp på konto må være i samsvar med attesten og konto må holdes sperret.
DNB består av mange enheter, og behandlingstiden avhenger av hvor mange engasjementer den avdøde har hos banken. For at oppgjøret skal gå så raskt som mulig, er det derfor viktig at du sender oss all informasjon vi etterspør, så fort du kan.
Avhengig av engasjement vil oppgjøret kunne ferdigstilles ved ulike tidspunkt. Behandlingstiden vil som regel være mindre enn én uke. Etterlatte vil motta oppgjørsbekreftelse fra banken når dokumentene er ferdigbehandlet.
Forventet behandlingstid når vi har mottatt nødvendige dokumenter:
- Konto/kort/lån: inntil 5 dagers behandlingstid
- Fond: Ved innløsning av andeler 1-2 dager. Ved overføring 2-5 dager
- Pensjon og livsforsikring: 14 dagers behandlingstid
- Verdipapirer og valuta-/renteforretninger: 3 dagers behandlingstid
Kredittkort blir sperret for bruk og må klippes i to. Dersom avdøde har brukt av sine kreditter må beløpet innfris så snart som mulig, normalt innen tre uker fra arvinger har fått beskjed om dette.
Forklaring av ord og begreper
Når noen går bort, etterlater de seg det vi kaller et dødsbo. Et dødsbo består av den avdødes formue, gjeld, rettigheter og forpliktelser, og altså ikke bare innbo og løsøre, som kanskje er den mest utbredte forståelsen av begrepet. I tilfeller hvor det bare er én arving, går dødsboet i sin helhet inn i arvingens formue.
Ved et dødsfall er det mange ting å passe på med hensyn til oppgjøret av boet og andre praktiske gjøremål, noe som kan være svært tid- og ressurskrevende. I mange tilfeller kan det derfor være lurt å hente inn en ekstern person som har erfaring med å bestyre dødsbo. Dette er gjerne en advokat eller noen med juridisk kompetanse, og vedkommende får da ansvaret for alt det praktiske og juridiske arbeidet i forbindelse med arveoppgjøret.
Ansvarlig for boet i henhold til fullmakt fra arvingene.
Å kausjonere betyr å garantere for en annens gjeld. Som et eksempel er det vanlig at foreldre i noen tilfeller kausjonerer for et barns boliglån, for at banken skal få tilstrekkelig sikkerhet. Det betyr at dersom låntakeren ikke betaler lånet, vil det være den som har kausjonert (kausjonisten) som vil måtte betale tilbake det låntakeren skylder banken.
En medlåntaker er én av to eller flere låntakere på det samme lånet. En typisk situasjon er når to personer har et felles boliglån og den ene er hovedlåntaker og den andre medlåntaker. Begge låntakerne er like ansvarlige for lånet.
Å refinansiere betyr å innfri ett lån med et annet lån. Den som ønsker å refinansiere et lån, søker om et nytt lån og bruker disse pengene til å innfri det gamle lånet. Refinansiering er vanlig når noen ønsker å overta et lån etter en som er død.
Skifteattesten gir arvingene rett til å disponere den avdødes eiendeler. Det omfatter for eksempel å avslutte bankkontoer, selge verdipapirer og eiendom og inngå avtaler. Det er tingretten i den avdødes rettskrets som utsteder skifteattesten. Arvingene ber om skifteattest ved å sende tingretten «Erklæring om privat skifte av dødsbo» i utfylt og undertegnet stand. Vanligvis tar det deretter 1–2 uker å få attesten. Dersom ikke alle arvingene har signert erklæringen, tar det 60 dager.
Dette er en ordning som sikrer en gjenlevende ektefelle mot økonomiske belastninger. Bakgrunnen for ordningen er at svært mange ektepar har felleseie, og at dette opphører når den ene dør. Da skal man i prinsippet dele felleseiet i to, slik at den gjenlevende ektefellen sitter igjen med den ene halvparten og den andre halvparten fordeles på de øvrige arvingene. Dette kan føre til store økonomiske belastninger for den gjenlevende ektefellen. Derfor har vi regler som gir enken eller enkemannen rett til å overta felleseiet i det vi kaller uskiftet bo.
For å kunne eie og handle med verdipapirer (for eksempel aksjer) som er registrert i Verdipapirsentralen, må du ha en VPS-konto. Her oppbevares verdipapirene dine, og beholdningen på kontoen per årsslutt rapporterer banken direkte til skattemyndighetene. Dette for at du får kontoen per årsslutt, rapporterer banken direkte til skattemyndighetene. Dette for at du får grunnlag grunnlag for korrekt utfylt selvangivelse.