Dødsbo og arveoppgjør
Det er vondt å miste en du er glad i, samtidig er det mange praktiske oppgaver som må tas hånd om.
Avdødes kundeforhold i banken
Avdødes kundeforhold sperres ved melding om dødsfall. Det betyr blant annet at avdødes kontoer sperres til arvedokumenter er behandlet – de er likevel åpne for innbetalinger. I tillegg slutter bankkort å fungere og faste betalingsavtaler stoppes. Du kan lese mer om dette i sjekklisten under.
Behandle dødsboet steg for steg
Som en tjeneste for pårørende, tilbyr DNB å betale enkelte regninger fra avdødes konto i en periode før skifteattest er mottatt.
Følg sjekklisten under, steg for steg, så blir det enklere å behandle boet i en allerede vanskelig periode.
For å behandle dødsboet trengs skiftepapirer og fullmakter
Husk at før du går i gang med det praktiske rundt avdødes bankforhold, som aksjer, fond, lån, forsikringer, tilgang til kontoer og liknende, må skifteattest og eventuelle fullmakter være sendt inn.
Bruk sjekklisten på denne siden for å behandle dødsboet.
Det første du må gjøre etter et dødsfall
Det kan være lurt å kontakte et begravelsesbyrå ved dødsfall. De vil hjelpe deg med praktiske oppgaver etter dødsfallet og varsle tingretten, som deretter sender deg et brev med praktisk informasjon. I brevet blir du bedt om å ta stilling til hvordan boet skal gjøres opp.
Du må sende inn formuesfullmakt til oss for å få oversikt over avdødes formue og gjeld i banken.
Skaff deg formuesfullmakt
Før du tar stilling til hva som skal gjøres med dødsboet, bør du skaffe deg oversikt over avdødes formue og gjeld. For å gjøre det, trenger du en formuesfullmakt, som du får ved å kontakte tingretten. Fullmakten gir deg tilgang til å få oversikt over avdødes bankforhold og skatteopplysninger.Utstede proklama
Usikker på om avdøde etterlot seg mer gjeld enn verdier, for eksempel hos flere kreditorer? Da kan du be tingretten utstede proklama. Proklama er en kunngjøring som blir offentliggjort i Norsk Lysingsblad og enkelte aviser, og innebærer at kreditorer må melde kravene sine innen seks uker, før kravet faller bort. Dette gjelder likevel ikke gjeld som er pantesikret.Du kan sende inn formuesfullmakt ved å logge inn eller per post.
Tips
Maks filstørrelse når du sender inn dokumenter på nett er 1 MB. Du kan sende inn dokumenter i flere omganger for å unngå for store innsendinger.
Tingretten vil sende ut praktisk informasjon etter melding om dødsfall, og be om at det blir tatt stilling til skifteform og hvordan boet skal gjøres opp. Med skifte menes oppgjør og fordeling av boet.
Det er ulike former for skifte. De vanligste er:
- Privat skifte – dødsboet deles mellom arvingene. Minst én av arvingene må ta ansvar for gjelden til avdøde.
- Uskifte – ektefelle eller samboer overtar avdødes midler og gjeld uten å skifte med andre arvinger.
- Privat oppgjør av dødsbo med liten verdi hvor tingretten utsteder fullmakt til én person som disponerer midlene.
- Offentlig skifte – Tingretten oppnevner en advokat (bostyrer) som forvalter boet, for eksempel når arvingene er uenige, det er tvil om arvinger eller ingen overtar boet til privat skifte.
Se flere former for skifte hos Norges domstoler
Du må gi beskjed til tingretten innen 60 dager fra dødsdato om hvilken skifteform du velger. Skjema for skifte sendes til tingretten der avdøde bodde.
Tingretten utsteder skifteattest når skifte er valgt. Skifteattesten viser arvinger og hvem som har overtatt ansvaret for avdødes gjeld.
For å få tilgang til avdødes bankmidler, må du sende inn riktig dokumentasjon. Dette gjelder også selv om du har vært disponent på konto til avdøde før dødsfallet.
Kopi av skifteattest – den opplyser om hvem som er arvinger i dødsboet. Skjema for skifteattest finner du på domstol.no
Kopi av eventuelle fullmakter fra arvinger
Dersom det er flere arvinger, må den som eventuelt påtar seg ansvaret for skifteoppgjøret huske å få skriftlig fullmakt fra øvrige arvinger.Arvinger kan også selv gi fullmakt her ved å logge inn og fylle ut fullmakt. Fullmakten som gis gjelder for DNB, ikke andre aktører.
Kopi av gyldig legitimasjon (pass, nasjonalt ID-kort, førerkort) med signatur fra arvinger og ansvarlig for boet (fullmektig) som ikke er bankkunde i DNB/Sbanken – et konsept fra DNB.
Send inn dokumenter ved å logge inn her eller per post.
Tips
Maks filstørrelse når du sender inn dokumenter på nett er 1 MB. Du kan sende inn dokumenter i flere omganger for å unngå for store innsendinger.
Når flere arvinger er ansvarlige for boet, må de opptre i fellesskap. Det betyr blant annet at ved oppgjør av kundeforhold, overføring av beløp og betaling av regninger må alle signere på oppdraget før det kan utføres av banken. De som ikke er bankkunde i DNB/Sbanken – et konsept fra DNB må også legge ved kopi av legitimasjon med signatur.
Utnevnes det én ansvarlig for dødsboet, kan det sendes inn fullmakt for det. Hver enkelt arving kan selv fylle ut og sende inn fullmakt ved å logge inn her. Fullmakten som gis gjelder for DNB/Sbanken – et konsept fra DNB, ikke andre aktører.
Alternativt kan skriftlig fullmakt og gyldig legitimasjon med signatur lastes opp eller sendes per post.
Avdødes kundeforhold sperres ved melding om dødsfall. Det betyr at
- disponenter eller andre med tilgang til kontoer ikke kan bruke av avdødes midler før arvedokumenter er mottatt.
- alle kort knyttet til avdøde slutter å fungere, og skal klippes og kastes.
- BankID, nettbank, SMS-tjenester og mobilbank er personlig og blir derfor slettet.
- faste betalingsavtaler stoppes og slettes, fordi avdødes nettbank slettes og konto sperres. Leverandører vil da normalt sende papirfaktura i posten, noe som gjør det enklere for pårørende å se løpende betalingsavtaler og be om eventuell betalingsutsettelse.
- fast trekk fra konto til boliglån i DNB fortsetter selv om kundeforholdet sperres.
- kontoer er åpne for innbetalinger.
Deretter ordner du opp i bankforholdet
Faste betalingsavtaler stoppes og slettes fordi nettbank slettes og konto sperres. Leverandører vil da normalt sende papirfaktura i posten, noe som gjør det enklere for pårørende å se løpende betalingsavtaler og be om eventuell betalingsutsettelse.
Før du har mottatt skifteattest fra tingretten kan banken betale regninger i avdødes navn, knyttet til:
- Begravelsesseremonien
- Husleie – også for omsorgsbolig og opphold på sykehjem
- Strøm
- Telefon
- Skadeforsikringer
- Restskatt
Det er ikke mulig å refundere beløp som allerede er betalt.
Skifteattest må være mottatt etter maks tre måneder fra dødsdato, dersom regninger skal fortsette å betales fra avdødes konto.
Etter du har mottatt skifteattest fra tingretten har du mulighet til å få tilgang til avdødes midler, og kan derfor også betale regninger selv.
Dersom ansvarlig for boet har vært disponent på avdødes konto før dødsfallet, vil tilgang fra egen nettbank fortsette så snart skiftepapirene er behandlet.
Betale regninger
Skal regningene sendes til banken og betales fra avdødes konto, må alle arvinger signere på regningene før innsending. Er det én av flere arvinger som har påtatt seg ansvaret for boet, og eventuelle fullmakter for det er sendt inn, trenger kun fullmektig å signere.
Skal du betale regningene selv? Om ansvarlig for boet har hatt tilgang til avdødes konto før dødsfallet, vil konto bli gjort tilgjengelig igjen når skifteattest med eventuelle fullmakter er sendt inn og behandlet. Om ansvarlig for boet ikke har hatt tilgang til konto tidligere, kan det være lurt å opprette en konto for boet i egen nettbank, for å betale regninger og fordele arv fra den nye kontoen.
Du kan laste opp regninger ved å logge inn her eller sende de per post.
Tips
Maks filstørrelse når du sender inn dokumenter på nett er 1 MB. Du kan sende inn dokumenter i flere omganger for å unngå for store innsendinger.
Før du kan få tilgang til avdødes midler, må du først ha sendt inn skifteattest, eventuelle fullmakter og legitimasjon med signatur.
Dersom ansvarlig for boet har vært disponent på avdødes konto i tiden før dødsfallet, vil tilgang fra egen nettbank fortsette så snart skiftepapirene er behandlet ferdig.
Dersom dødsboet er overtatt i fellesskap av flere arvinger, og det ikke er oppnevnt en ansvarlig for boet, trenger vi signert melding om oppgjør fra samtlige arvinger, og gyldig legitimasjon med signatur fra de som ikke er bankkunde i DNB.
Du kan fylle ut melding om overføring av beløp og oppgjør ved å logge inn her. Du kan også fylle ut oppgjørsdokumentene (PDF) skriftlig og logge inn for å laste de opp eller sende det per post.
Boliglån
Fast trekk fra konto til boliglån i DNB vil fortsette etter dødsfall.
Har avdøde lån i DNB, må det innfris, refinansieres eller overføres så snart som mulig, normalt innen seks måneder fra dødsdato.
Så lenge skifteprosessen pågår, kan lånet fortsatt stå i avdødes navn og betales som normalt. Hvis lånet trekkes automatisk fra avdødes konto, vil trekket fortsette så lenge det er dekning på kontoen.
Andre lån
Faste trekk til andre typer lån enn boliglån i DNB, stoppes og faktura sendes i posten til avdødes adresse. Det gjør det enklere for de etterlatte å se løpende betalingsavtaler og be om eventuell betalingsutsettelse.
Overta lån
Ønsker noen av arvingene å overta lånet, gjøres det ved å sende inn søknad om nytt lån.
I uskiftet bo vil lånet bli registrert på gjenlevende partner. Det samme gjelder der partner overtar boet i privat skifte sammen med felles barn. Se ulike former for skifte.
Om avdøde har lån sammen med en annen person, må arvinger gjøre en avtale med medlåntaker om hvem som skal betale og innfri lånet. Både arvinger og medlåntaker er i fellesskap ansvarlige for lånet.
Kredittkortgjeld
Kredittkort sperres for bruk. Gjeld på kredittkort må betales i sin helhet, normalt innen to uker fra det er meldt arvingene.
Kausjon
Om den avdøde har kausjonert for en annens lån, må dette ordnes i forbindelse med skiftebehandlingen. Arvinger som overtar ansvar for gjeld, er også i fellesskap ansvarlige for forpliktelser knyttet til kausjon.
Melding om innfrielse av boliglån kan gjøres ved å logge inn her eller sendes per post.
Ofte vil det være behov for å selge avdødes eiendom. Avtale møte med DNB Eiendom for få råd og bistand som gjør det enklere å taksere og selge eiendom i et dødsbo.
Ønsker en eller flere av arvingene å overta eiendommen, må det sendes inn skifteattest med eventuelle fullmakter og hjemmelserklæring til Kartverket.
Mange har private forsikringer i DNB i tillegg til å være forsikret gjennom arbeidsforhold. Når dødsfallet er registrert i Folkeregisteret, sendes brev med informasjon om avdødes livs- og pensjonsforsikringer i DNB til avdødes adresse.
DNB Liv og Fremtind
Hos DNB kan avdøde ha forsikringer både i DNB Liv og i Fremtind Forsikring, som er en leverandør av forsikringer hos oss.Finn avdødes livsforsikringer og pensjoner hos Norsk pensjon
Hvis du er fullmektig eller arving og ønsker opplysninger om hvor avdøde har livsforsikringer og pensjoner, får du en oversikt ved å sende inn skjema til Norsk PensjonGruppelivsforsikring gjennom arbeidsforhold
Hvis avdøde var forsikret gjennom arbeidsforhold, må arbeidsgiver huske å melde dødsfallet til forsikringsselskapet. Du kan ta kontakt med arbeidsgiveren og be dem om å gjøre dette for å korte ventetiden på eventuell utbetaling.Oppgjør hos DNB Liv
Avhengig av hvilken dekning forsikringsavtalen har, gjøres oppgjøret til begunstiget, ektefelle eller arvinger etter lov eller testament.
Før DNB Liv kan vurdere oppgjøret, trengs som regel:
- Kopi av skifte- eller uskifteattest, hvis den ikke er sendt inn allerede.
- Kontonummeret til den eller de som skal motta utbetalingen, som også må være legitimert i DNB.
- Kopi av eventuelt testament, da avtalen kan være begunstiget i testamentet.
- Eventuelle fullmakter fra arvinger.
- Dødsattest dersom den avdøde var bosatt i utlandet.
Livsforsikring
Utbetales som regel til begunstiget, gjenlevende ektefelle eller eventuelle arvinger.Private pensjonsavtaler
Kan være tilknyttet pensjon til fordel for etterlatte eller dødsboet. Dette er avhengig av dekningen i avtalen.Kollektive pensjonsavtaler
Kan være tilknyttet pensjon til fordel for barn under 18 eller 21 år, eller registrert ektefelle/samboer eller fraskilt ektefelle.For at tidligere ektefelle skal ha rett på utbetaling sier loven at
- ekteskapet må ha vart i minst 10 år
- fraskilt ektefelle må være fylt 45 år ved skilsmissen
- fraskilt ektefelle må ikke være gift på nytt
- avdøde må ha hatt en kollektiv pensjonsavtale med ektefelledekning da ekteskapet bestod
- fraskilt ektefelle må ikke tidligere ha sagt fra seg retten til ektefellepensjon
I noen avtaler er det dekning for utbetaling til samboer. Definisjonen av samboer avhenger av avtalens vilkår.
Kontakt DNB Liv
Ta kontakt for mer informasjon om Livs- og pensjonsforsikring på telefon 915 04800 og oppgi "DNB Liv", eller send din henvendelse via post eller på e-post pensjon.privat@dnb.no.Oppgjør hos Fremtind Forsikring
Fremtind er en leverandør av person- og skadeforsikringer i DNB. Hvis avdøde hadde forsikringer levert av Fremtind, tar du likevel kontakt med oss i DNB.
Skadeforsikringer
Forsikring på kjøretøy, bolig, verdisaker, reise og dyr fortsetter å gjelde så lenge de blir betalt. Du bør ta kontakt med oss for å avklare hvordan forsikringene skal håndteres i forbindelse med dødsboet.Betalingsforsikring
Hvis avdøde hadde betalingsforsikring på kredittkort og forbrukslån, kan saldo bli slettet etter melding om dødsfall, under forutsetning av at avtalevilkårene er oppfylt.Kontakt oss
Har du spørsmål eller skal ta kontakt? Ring oss på telefon 915 04800 og 915 04818 for skadeoppgjør, eller send din henvendelse på nett eller per post.Ferdig!
Lurer du på hvordan du skal håndtere avdødes aksjer? Du kan ta kontakt med DNB Markets for spørsmål om salg eller overtakelse. Ring oss på 915 04800 og oppgi "aksjer" for hjelp.
Du kan sende melding om å selge og overta aksjer ved å fylle ut skjema for oppgjør av verdipapirer (PDF) skriftlig og logge inn og laste det opp eller sende det per post. Ønsker du kun å selge aksjene kan du gjøre det ved å logge inn her og melde salg.
Aksjer bør overtas eller avsluttes i løpet av skiftebehandlingen og helst innen 6 måneder etter dødsdato.
Lurer du på hvordan du skal håndtere avdødes aksjer? Du kan ta kontakt med DNB Markets for spørsmål om salg eller overtakelse. Ring oss på 915 04800 og oppgi "aksjer" for hjelp.
Du kan sende melding om å selge og overta aksjer ved å fylle ut skjema for oppgjør av verdipapirer (PDF) skriftlig og logge inn og laste det opp eller sende det per post. Ønsker du kun å overta aksjene kan du gjøre det ved å logge inn her og melde overføring.
Aksjer bør overtas eller avsluttes i løpet av skiftebehandlingen og helst innen 6 måneder etter dødsdato.
Hvis avdøde har aksjesparekonto, kan kontoen enten overføres til én eller flere arvinger ved opprettelse av egen aksjesparekonto i DNB, eller avsluttes og utbetales til konto.
Når aksjesparekontoen avsluttes, vil alle aksjer og fond bli solgt. Husk at avkastningen på aksjer og fond er skattepliktig.
Fyll ut skjema skriftlig, logg inn og last de opp her eller send de per post.
Tips
Maks filstørrelse når du sender inn dokumenter på nett er 1 MB. Du kan sende inn dokumenter i flere omganger for å unngå for store innsendinger.
Hvis avdøde har fond, kan arvingene enten overta eller avslutte disse.
Vil du overta fondene, må du være bankkunde i DNB. Er du ikke allerede kunde, kan du enkelt bli kunde.
Du må ha sendt oss skifteattest og eventuelle fullmakter før du kan gjøre opp fond. Fond bør overtas eller avsluttes i løpet av skiftebehandlingen og helst innen 6 måneder etter dødsdato.
For å avslutte eller overta fond, kan du logge inn og sende inn melding om det her. Du kan også fylle ut oppgjørsdokumentet (PDF) skriftlig, logge inn og laste det oppeller sende det er post.
Hvis den avdøde hadde Individuell pensjonssparing (IPS) vil sparebeløpet utbetales til etterlatte eller til dødsboet. Etterlatte kan være barn, ektefelle, samboer eller registrert partner.
Sparebeløpet fordeles mellom de etterlatte slik:
- Når barn under 21 år har mottatt sin andel, fordeles resten av sparebeløpet til pensjon til ektefelle, registrert partner eller samboer. Pensjonen skal utbetales i minst 10 år, men kan omregnes hvis årlig utbetaling er mindre enn 20 % av grunnbeløpet i folketrygden.
- Hvis barna er over 21 år, fordeles IPS til ektefelle, registrert partner eller samboer.
Pensjonskapitalen utbetales direkte til dødsboet hvis:
- Sparebeløpet er større enn det som trengs for å sikre barna en årlig pensjon på 1 G til de fyller 21 år, og ingen andre har rett til pensjon.
- Avdøde ikke har etterlatte med rett til pensjonen.
Har du spørsmål?
Send din henvendelse på mail til fond@dnb.no eller ring oss på 915 04800.
Innsending av dokumenter
Når du skal sende inn dokumenter og oppdrag til oss, kan du:
- logge inn med BankID og sende det inn i stegene du finner i sjekklisten over
- fylle ut skjema skriftlig, logge inn og laste det opp
- fylle ut skjema skriftlig og sende det per post
Følg stegene over for behandling av dødsbo. Når du skal laste opp dokumenter, kan du gjøre det i stegene eller her.
Maks filstørrelse når du sender inn dokumenter på nett er 1 MB. Send inn dokumenter i flere omganger for å unngå for store innsendinger.
Hvem kan arve?
Arveloven regulerer hvem som arver og hvordan arven skal fordeles. Se våre råd og økonomiske tips for hvordan håndtere arven.
DNB forklarer arv og testament
Spørsmål? Ønskes ytterligere informasjon om arv og testament, kan tingrett eller advokat kontaktes.
Ofte stilte spørsmål om dødsbo
Når avdøde har adresse i utlandet, trenger vi mer informasjon.
Før kundeopplysninger kan gis og kundeforholdet avsluttes, trenger vi kopi av dødsattest med testamente eller annet arvedokument. Dette må være bekreftet og verifisert av notarius publicus, som er offentlig tjenestested som gir bekreftelse på ulike dokumenter, i hjemlandet til avdøde. Arvedokumentet må inkludere midler i DNB. Dokumentene må i tillegg være oversatt til norsk eller engelsk av en autorisert translatør.
Når kundeforholdet til avdøde skal avsluttes trenger vi å få opplyst mottakers navn, adresse, kontonummer, BIC-adresse, IBAN-nummer, Swift-/Fedwire-nummer, samt bankens navn og adresse.
Oppdrag må undertegnes av den eller de som handler på vegne av boet. Kopi av pass bekreftet av notarius publicus må også sendes inn for utenlandske statsborgere som ikke er bankkunde i DNB.
Dokumentene sendes per post til:
DNB
Spesialengasjement
Postboks 1600 Sentrum
0021 Oslo
Ja, det er mulig å bestille kontoutskrifter fra avdødes konto. Først må banken ha mottatt skifteattest eller formuesfullmakt utstedt av tingretten.
Ifølge arveloven, gir fullmakt gjeldende formues- og gjeldsforhold eller skifteattest fra tingretten rett til innsyn i saldo på avdødes bankkontoer på tidspunktet for dødsfallet, samt oversikt over kontobevegelser de siste tre månedene før dødsfallet.
Utover dette er innsyn i disposisjon av konto før dødsdato taushetsbelagt i henhold til Finansforetaksloven § 16-2. Er det særlige grunner for at ytterligere innsyn er relevant for oppgjøret, skal det begrunnes skriftlig. Det er likevel strenge krav til utlevering, og banken vil vurdere om det er grunnlag for dette eller ikke.
Det er ikke mulig å etablere tilgang til avdødes konto via egen nettbank fordi det vil gi innsyn til avdødes bruk, som er taushetsbelagt (jf. Finansforetaksloven 16-2).
Dersom ansvarlig for boet har vært disponent på konto i tiden før dødsfallet, vil tilgangen til konto fortsette så snart skifteattest med eventuelle fullmakter er mottatt og behandlet av banken.
Hvis ansvarlig for boet ikke har hatt tilgang til konto tidligere, anbefaler vi å opprette en egen konto for boet i nettbanken, for betaling av regninger, fordeling av arv og liknende.
Dette kundeforholdet inngår i dødsboet, slik som det private.
Gjenlevende ektefelle som har overtatt boet i uskifte kan overta enkeltpersonforetaket etter ektefelle og beholde samme organisasjonsnummer. Etter at enkeltpersonforetaket er registrert med ny innehaver Brønnøysundregisteret, kan banken kontaktes for overtakelse av kontoene på foretaket.
Du kan lese mer om overtakelse av enkeltpersonforetak hos Brønnøysundregisteret.
Kontoen blir sperret som følge av dødsfallet. Du kan dokumentere at din pensjon blir satt inn på avdødes konto for å få hjelp til å overføre pengene til din private konto.
Dødsbo som ingen tar over, vil bli avsluttet av tingretten som intet foretatt eller intet til skifte. Det vil si at boet ikke har noen juridiske eiere.
Dersom boets midler antas å gi intet eller bare et minimalt beløp til fordeling etter at begravelsesutgiftene er dekket, overlater tingretten midlene til den som har ordnet med begravelsen, eller en annen som har stått avdøde nær.
Oppgitte midler i fullmakten må være i samsvar med midler avdøde etterlater seg.
Et dødsbo må ofte innom flere ulike områder i banken. Behandlingstiden avhenger derfor av hva slags kundeforhold avdøde har hatt. For at oppgjøret skal gå så raskt som mulig, bør du derfor sende inn all informasjon som kommer frem i sjekklisten over.
Etterlatte vil motta bekreftelse på oppgjør fra de ulike enhetene relevante for avdødes kundeforhold når saken er ferdig behandlet.
Kredittkort blir sperret for bruk og må klippes og kastes. Hvis avdøde har kredittkortgjeld, må beløpet innfris så snart som mulig, normalt innen to uker fra arving har fått beskjed om dette.
Sende dokumenter for dødsbo per post
DNB
Spesialengasjement
Postboks 1600 Sentrum
0021 Oslo
For aksjeoppdrag
DNB
Verdipapirservice
Postboks 1600 Sentrum
0021 Oslo
Post til DNB Liv
DNB Livsforsikring AS
Postboks 7500
5020 Bergen
Post til Fremtind forsikring
Fremtind Forsikring
Postboks 778 Sentrum
0106 Oslo
Forklaring av ord og begreper
Når noen dør, etterlater de seg det vi kaller et dødsbo. Et dødsbo består av den avdødes formue, gjeld, rettigheter og forpliktelser, og altså ikke bare innbo og løsøre.
Advokat oppnevnt av tingretten til å ordne alt i forbindelse med bobehandlingen i et offentlig skifte.
Ansvarlig for boet i henhold til fullmakt fra arvingene.
Å kausjonere betyr å garantere for en annens gjeld. Det betyr at dersom låntakeren ikke betaler lånet, kan det være den som har stilt sikkerhet, eller "kausjonert", som må betale tilbake og blir ansvarlig for det låntakeren skylder banken.
En medlåntaker er én av to eller flere låntakere på det samme lånet. En typisk situasjon er når to personer har et felles boliglån og den ene er hovedlåntaker og den andre medlåntaker. Begge låntakerne er like ansvarlige for lånet.
Refinansiering er vanlig når noen ønsker å overta et lån etter en som er død. Å refinansiere betyr å innfri ett lån med et annet lån. Den som ønsker å refinansiere et lån, søker om et nytt lån og bruker disse pengene til å innfri det gamle lånet.
En skifteattest gir arvingene rett til å disponere den avdødes eiendeler. Det omfatter for eksempel å avslutte bankkontoer, selge verdipapirer og eiendom og inngå avtaler. Det er tingretten i den avdødes rettskrets som utsteder skifteattesten. Arvingene ber om skifteattest ved å sende tingretten «Erklæring om privat skifte av dødsbo» i utfylt og undertegnet stand.
Ved uskifte utsetter gjenlevende ektefelle eller samboer oppgjøret og fordelingen av dødsboet. Gjenlevende ektefelle/samboer overtar midler og eventuell gjeld etter avdøde.
Nyttig informasjon om dødsbo
- Hvem er arvinger?
- Slik fordeles arven
- Lov om arv og dødsboskifte (arveloven)
- Forskjellige former for skifte
- Skattemelding og skatteoppgjør for avdøde
- Norsk pensjon gir oversikt over pensjon og livsforsikringer
- NAV kan ved behov hjelpe deg med stønad til begravelsen