Kjøpe bolig
Å kjøpe bolig er noe av det viktigste du gjør. Her får du tips og råd - fra du drømmer om å flytte, til du har nøkkelen til din nye bolig.
Hvor mye kan du kjøpe for?
Det aller første du bør finne ut av er hvor mye du kan kjøpe bolig for. Finansieringsbevis er en bekreftelse på hvor mye du kan kjøpe bolig for. Det er viktig å ha dette klart før du skal på visning og eventuelt delta i en budrunde.
Skal du selge bolig?
Vi har laget noen tips til deg som skal selge bolig.
Jakten på boligen
Så fort du vet at finansieringen er i orden, kan du begynne letingen etter boliger som passer. Finansieringen setter et tak på hva du jakter etter, men husk at noen boligen går under prisantydning. Derfor kan det være en idé å ha et boligsøk med litt høyere pris enn finansieringsbeviset ditt.
Hva er viktig for deg?
Tenk over om du skal bo i denne boligen i lenger tid. Hvilken livsstil og behov har du nå, og hva tenker du om 5-10 år? Tenk på og ranger gjerne hva du syns er viktig før du går på visning:
- Størrelse
- Utsikt
- Støy ute og inne
- Parkeringsmuligheter
- Lovlig med dyr
- Parker og grøntarealer
- Kollektivtilbud
- Fritidstilbud
- Barnehager og skoler
- Borettslag, aksjeleilighet eller selveier
DNB Eiendom sitt boligsøk hjelper deg å finne din neste bolig.
Visning
Du bør vite mest mulig om boligen du ønsker å kjøpe. Ta deg god tid på visningen, les salgsoppgave, takst og egenerklæringen nøye. Still spørsmål!
Vi har laget en sjekkliste for visning som gjør det enklere å gå på visning.
Budrunden
Før du legger inn bud bør du vite mest mulig om boligen du ønsker å kjøpe. Ta deg god tid på visningen, les salgsoppgave, takst og egenerklæringen nøye. Still spørsmål!
Øvre grense
Sett deg en øvre grense for hvor mye du er villig til å gi før du begynner å by. Husk at oppussing koster, mer enn du ofte tror. Ikke glem at omkostninger og fellesgjeld kommer på toppen. Hold deg kald. Det kommer alltid flere boliger til salgs.
Ikke by hvis du ikke er 100 % sikker på at du vil bo der. Hvis magefølelsen gir det minste hint om at dette kanskje er helt feil bolig for deg, lytt til den! En bolig er en stor investering og noe du skal leve lenge med.
Mer om budrunden
Alle bud, budforhøyelser, aksept og avslag skjer skriftlig. De ulike eiendomsmeglerne tilbyr nå elektroniske løsninger for budgivning på sine boligprospekter. Alternativt kan du sende budskjema til megler med faks, med MMS eller på scannet inn på e-post.
Første bud skal alltid stå til kl 12:00 dagen etter visning, deretter kan fristene bli kortere og kortere. Det kan være nervepirrende, så husk maksgrensen din!
PS! Ikke vis finansieringsbeviset til megler, be heller megler ringe oss for bekreftelse på finansiering.
By på en bolig av gangen, et bud er juridisk bindende. Vent til en leilighet er solgt og ditt eget bud er utgått på dato før du byr på noe nytt, selv om det ser ut til at du ikke skal få den.
Kontraktsignering
Kontraktsmøtet er et møte mellom megler, kjøper og selger. Her ordner dere det formelle rundt finansieringen og overtagelsen. En kjøpekontrakt er en skriftlig avtale mellom kjøper og selger. Dere går gjennom kjøpekontrakten nøye og avtaler når eierskiftet skal finne sted.
Kjøperkontrakten er sikkerheten for lånet
Når kjøpekontrakt er gjennomgått i kontraktsmøtet og signert av begge parter, sendes denne til oss i banken. Det er beviset på at du har fått tilslaget på boligen.
Boligkjøperforsikring
I kontraktsmøtet kan du tegne Boligkjøperforsikring dersom du ønsker det. Snakk med megler om du ønsker en anbefaling.
DNB Eiendom har skrevet mer om boligkjøperforsikring.
Signering av lånepapirer
Når rådgiveren din har fått kopi av kjøpekontrakten, er lånepapirene klare for signering. Lånedokumentene må signeres i god tid før overtakelse av boligen, for at megler skal få kjøpesummen på konto i tide.
Du avtaler med rådgiver hvilken konto lånet skal trekkes fra og fra hvilken dato i måneden du ønsker.
Dekk tingene du har i boligen
Forsikring av huset
Overtagelse
Datoen har endelig kommet! Du er eier og selger er nå "den gamle eieren". Ved overtagelse møter du megler og/eller den gamle eieren i boligen for å se at alt er som avtalt, og motta nøkler.
Viktig å sjekke ved overtagelse
Etter mye planlegging og forventning, skal huset fylles med dine ting. Før du får nøklene, takker gammel eier for handelen og gjennomfører det formelle håndtrykket, er det et par ting du bør se over. Både selger og kjøper skal fylle ut overtakelsesprotokollen, som skal sendes til megler.
- Se på praktiske ting som alarm, oljetank, hovedstoppekran og eventuelle innrettninger. Spør om det er noe annet som selger tenker at det er lurt å vite om.
- Sjekk også om vaskingen er bra nok. Selger plikter å ha vasket hele boligen grundig før overtagelse.
- Er strømmåler avlest? Selger skal betale strøm frem til overtagelsestidspunkt. Les av måleren sammen.
- Er pålagt brannslukningsutstyr på plass?
- Er alle nøkler til dører, boder og sikringsskap på plass?
- Står riktige ting igjen i boligen? Lamper, skap og hvitevarer, eventuelt annet som er avtalt.
- Er avregning av eventuelle fellesutgifter foretatt?
Hva bør du sjekke rett etter overtagelsen?
Husk forsikringer som dekker din nye bolig og livssituasjon.
- Send adresseendring til Folkeregisteret og posten. På flytteportalen.no kan du ordne masse praktisk.
- Du må planlegge selve flyttingen – Er det dags for flyttebyrå eller tåler venner og familie en runde til?
- Kjøpe navneskilt til dør og postkasse
Ord og uttrykk
En aksjeleilighet er veldig lik en andelsleilighet/borettslagsleilighet. Men i stedet for å kjøpe en andel i et borettslag eller andelslag, kjøper du en aksje med leierett til en bestemt leilighet. Leiligheten eies av et aksjeselskap/boligaksjeselskap, som er veldig likt et borettslag. Du blir medeier/aksjonær i boligaksjeselskapet og får medbestemmelsesrett sammen med de andre aksjonærene. Som regel kan aksjen med tilhørende leierett til leiligheten selges fritt for markedspris. Det kan være knyttet fellesgjeld til en aksjeleilighet (se også: Fellesgjeld).
En andelsleilighet er det samme som en borettslagsleilighet. Det betyr at det er et borettslag eller andelslag som eier leiligheten, men du har borett og kan selge din andel. Borettslaget har ofte en fellesgjeld som du også får en andel av. Denne gjelden nedbetaler du via felleskostnadene. Andre felleskostnader kan komme i tillegg, som kommunale avgifter, parabol/kabel-tv og lignende. Derfor har andelsleiligheter ofte høyere felleskostnader enn selveierleiligheter. (se selveierbolig nedenfor)
Annuitetslån innebærer at du betaler lånet i et like stort beløp hver måned, inntil lånet er nedbetalt. I begynnelsen er avdrags-/ nedbetalingsdelen liten, mens rentedelen er stor. Etterhvert som tiden går, øker avdragsdelen, og rentedelen blir mindre. Fordi du betaler det samme hver måned,gjør annuitetslån det enklere å ha oversikt over økonomien. Hvis renten endrer seg, endrer også månedsbeløpet seg, men slik er det med alle lån, med mindre du binder renten.
Lånekostnader består normalt av avdrag og renter. Du kan avtale med banken å ikke betale avdrag i en avtalt periode.
På papiret er det borettslaget som eier leiligheten, mens du leier leiligheten av borettslaget. Din andel av fellesgjelden betales gjennom husleien, som vanligvis også dekker fellesutgifter. Leilighetens verdi er det du betaler for leiligheten, pluss andel av fellesgjeld.
Utvendige mål, totalareal inklusive boder og garasje.
Et bud er et bindende tilbud om kjøp av bolig. Alle bud, budforhøyelser, aksept og avslag skje skriftlig. De ulike eiendomsmeglerne tilbyr nå elektroniske løsninger for budgivning på sine boligprospekter. Alternativt kan du sende budskjema til megler med faks, med MMS eller på scannet inn på e-post.
Når du leier bolig er det vanlig å innbetale et depositum på sperret konto, til dekning av skader påført av utleie eller manglende husleieinnbetaling. Rentene på kontoen tilfaller leieboer.
Dokumentavgift er en avgift til statskassen som skal betales ved tinglysing av visse dokumenter, for eksempel tinglysing av skjøte på fast eiendom. Det må betales en omsetningsavgift ved kjøp av selveierbolig på 2,5% av kjøpesum. Dette gjelder ikke for borettslag/ andelsleiligheter eller aksjeleiligheter.
Effektiv rente viser hvor mye lånet koster totalt, fordi den også inkluderer kostnader og gebyrer.
Skal du selge bolig, har du ansvar i fem år etter salget for vesentlige skjulte feil ved boligen. Dette ansvaret er objektivt, altså er du ansvarlig uten at du trenger å ha skyld i skadene. En eierskifteforsikring er en ansvarsforsikring du kan kjøpe for å sikre deg selv mot slike krav. Eierskifteforsikring formidles av eiendomsmeglere og advokater.
Du kan du avtale fast rente på boliglånet ditt i en periode. Du kan binde lånerenten i 3 år, 5 år eller 10 år, på deler av lånet eller hele, avhengig av hvilken lånetype du har. Binder du renten på lånet ditt vil det si at du har en fast, avtalt rente som forblir den samme uavhengig av hvordan den flytende renten i markedet svinger.
Fellesgjeld er gjeld som tilhører et borettslag, og alle som har borett eller andel i en leilighet i borettslaget, eier også en del av gjelden. Gjelden er ofte tatt opp for å betale for arbeid i borettslaget som kommer alle leilighetene eller beboerne i borettslaget til gode, for eksempel rehabilitering av bad, bytting av vinduer, oppussing av fasade eller bygging av balkonger.
Fellesgjelden nedbetaler du månedlig sammen med felleskostnadene. Høy fellesgjeld betyr høy husleie. NB! Fellesgjeld teller med som din gjeld og har betydning for hva du får i lån av banken.
En tomt du leier på langtidskontrakt av en grunneier. Kan medføre økte kostnader i fremtiden.
Også kalt lånebevis. Om du for eksempel skal kjøpe bolig, vil megler gjerne være sikker på at du har finansieringen i orden. Finansieringsbeviset er en uttalelse fra banken som bekrefter at du får låne opptil en gitt sum.
Har du et lån med flytende rente, vil det si at renten endres etter at prisen på penger (pengemarkedet) svinger. Dersom markedsrenten endres vil renten du har på lånet ditt, normalt påvirkes av dette.
Når renten går opp eller ned har du krav på minst 6 ukers varsel før endringen trer i kraft.
Vårt lån til din første bolig heter Boliglån Ung i DNB. Boliglån Ung får du også når du skal låne til din 2. eller 5. bolig inntil du fyller 34 år, med gunstige betingelser på lån inntil 85% sikkerhet.
Pant, leiekontrakter, boretter eller andre forpliktelser som er tinglyst på eiendommen.
Nedbetalingstiden for et lån, for boliglån vanligvis mellom 20 og 30 år.
Hvis du har kjøpt ny bolig som du overtar før du har solgt den du bor i for øyeblikket, trenger du mellomfinansiering. Vanligvis er mellomfinansieringslånet avdragsfritt fram til din nåværende bolig blir solgt, og det gamle lånet blir tilbakebetalt.
Kommunalt dokument som angir nøyaktige mål på tomten. Kontroller både bruttoareal (totalareal) og nettoareal (der områder som ikke kan benyttes til byggeformål er trukket fra, f.eks veier)
Nominell rente er den rentesatsen som ligger til grunn for et lån, og som avgjør hva ditt terminbeløp blir. Den inkluderer ikke andre kostnader ved lånet, f.eks gebyrer.
Rammelån er et boliglån hvor du kan låne inntil 60% av boligens verdi. Innenfor denne rammen styrer du selv hvordan pengene brukes, og du overfører selv pengene fra lånet til kontoen din i nettbanken. Du betaler kun renter på benyttet del av rammen og det koster ingenting å overføre fra lånet. Rammelån passer best når man har eid bolig en stund og har ordnet økonomi.
Realkausjon være et alternativ for å dekke opp for manglende egenkapital ved låneopptak. Som realkausjonist stiller du egen eiendom som sikkerhet for en annens lån. Det betyr det at banken gjør deg ansvarlig for å betale gjelden dersom personen du har kausjonert for, ikke betaler. Det er viktig å tenke seg nøye om før du sier ja til å kausjonere for noen. Tenk også over hvor mye du vil kausjonere for, du kan sette en begrensing.
Å refinansiere betyr å øke lånet man har allerede i dag. Det kan hende at du har flere små lån som du ønsker å bake inn i boliglånet ditt, eller kanskje har du lyst til å høre med banken om det er mulig å øke lånebeløpet, fordi du har planer om å kjøpe bil eller bygge på huset ditt. Hvis du skal refinansiere, kan det hende at du trenger en verdivurdering av boligen din.
Meglerens beskrivelse av boligen, skal gi relevante opplysninger om boligen og dens beskaffenhet.
Kjøper du en selveierbolig, har du full eierrett over boligen, og du kan leie den ut uten å ha tillatelse fra et styre. Altså uten at du må spørre noen om lov. Når du kjøper en selveierbolig, er det ikke forkjøpsrett. Det påløper dokumentavgift ved kjøp av en selveierbolig.
Serielån er et lån der summen du betaler ned på lånet, altså avdragsdelen, er det samme hver måned. Men fordi lånet blir mindre, vil rentedelen per måned bli lavere. Med et serielån betaler du altså mer i begynnelsen av låneperioden og mindre etter hvert.
Hvis du skal kjøpe bolig, dukker ordet takst opp – i to forskjellige former: verditakst og lånetakst.
Verditaksten er en takstmanns vurdering av hva boligen er verdt på markedet. Lånetakst er en mer forsiktig vurdering og ligger vanligvis 10–20 prosent lavere enn verditakst for å indikere hvor mye lån man maksimalt bør ha på den eiendommen.
Verditaksten blir brukt som et utgangspunkt av eiendomsmegleren når han eller hun setter en prisantydning på boligen. Når noen sier at de har kjøpt over eller under takst, er det verditaksten de viser til. Når du skal låne i banken, tar de utgangspunkt i hva boligen ble solgt for, ikke hva taksten sa på forhånd.