• Chatbot
 • Hjelp og veiledning
 • Finn ditt DNB-kontor
 • Avtal møte
 • Hjem
 • Forbilder
 • Investering
 • Akademiet
 • Få rådgivning
 • Gründer
 • Tester
 • Arrangementer
 • Faktaoversikt
Huninvesterer

Kapitalinntekt

Kapitalinntekt er renteinntekter, aksjeutbytte og gevinster ved salg av verdipapirer, bolig og annen eiendom.

Kapitalinntekt og kapitalgapet

Det snakkes mye om likelønn i Norge, men mindre om kapitalinntekten. I 2017 hadde menn totalt 80,6 milliarder i kapitalinntekter, mens kvinner hadde 27,2 milliarder kroner. Det er en forskjell på 53,4 milliarder kroner i favør menn - til tross for at det var omtrent like mange kvinner som menn som hadde kapitalinntekter det året.

huninvesterer Gruppebilde

I 2020 tjente norske menn 56 milliarder mer enn kvinner

Kapitalinntekter handler om inntekt knyttet til investeringer. Volumet på kapitalinntekten var i 2021 kr 116 milliarder, hvor menn mottok 86 milliarder kr og kvinner 30 milliarder kr. Dette til tross for at det var omtrent like mange kvinner og menn som hadde kapitalinntekt.

For de aller fleste dreier kapitalinntekten seg om mindre beløp. I gjennomsnitt var kapitalinntekten 46 500 kroner for menn og 15 100 kroner for kvinner. Utviklingen de siste 10 årene viser at kvinners gjennomsnittlige kapitalinntekt ligger på 30-45 % av menns.

Kapitalinntekten i Norge har økt med 5 milliarder fra 2019 til 2020. Økningen er større for menn (3 milliarder kroner) enn for kvinner (2 milliarder kroner). Kvinnenes kapitalinntekt er nå 32% av menns.

Kilde: SSB

Huninvesterer

Hvorfor skal du bry deg om dette?

Inntekt er mer enn lønn. Om kvinner skal begynne å tette kapitalgapet så handler det ikke bare om å få høyere lønn, men også å øke kapitalinntekten. I 2017 hadde 221.022 personer en samlet bruttoinntekt på over 1 million kroner. Av disse var 81 prosent menn. Avstanden blir mindre, men det går sakte. Med dagens tempo vil ikke menn og kvinner tjene like mye før i 2052.

Hva kan du gjøre med det?

Noen har flaks her i livet, vi andre må nok spare litt. Det er ikke lett å bli aksjonær i selskapet eller organisasjonen du jobber i. Og det er helt umulig om du jobber i staten, fylket eller kommunen. Derimot kan du bli eier i norsk næringsliv gjennom å spare i fond. Det er mulig å begynne i det små. Minstesummen du må investere er som regel 100 kroner.

Lær om fondssparing
huninvesterer portrett

Hva er kapitalgapet?

Lær om kapitalgapet

Bli med å tette kapitalgapet

Ta kaptialgapstesten
huninvesterer portrett

Hva er lønn?

Lær om lønn

*Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech Blog

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.noJobb hos oss

© DNB