Hjelp til logg inn i nettbank
Privat: Tast inn fødselsnummer
Bedrift: Tast inn TB/NB/CB-nummer
Klikk på Logg inn.
Svar på vanlige spørsmål om innlogging i nettbanken
Å kjøpe bolig er noe av det viktigste du gjør. Her får du tips og råd - fra du drømmer om å flytte, til du har nøkkelen til din nye bolig.
Normalt er minimumskravet til egenkapital 15 % av kjøpesummen på boligen. Kjøper du en bolig til kr 2 000 000, betyr et krav om 15 % egenkapital at du må stille med kr 300 000 av kjøpesummen selv. Det er mulig å låne inntil 100 % av kjøpesum med tilleggssikkerhet i for eksempel foreldres bolig.
Vil du få en pekepinn på hva du kan låne?
» Test vår lånekalkulator!
Når du har fått finansieringsbevis hos oss, har du finansiering i orden slik at du kan delta i en budrunde. Finansieringsbeviset er gyldig i 3 måneder og kan fornyes.
I nettbanken og mobilbanken finner du finansieringsbeviset ditt. Der kan du beregne maksimal kjøpesum dersom du kjøper bolig med fellesutgifter, eller om du velger å kjøpe selveierbolig.
Skal du by på en bolig som har fellesgjeld, så vær oppmerksom på at denne fellesgjelden vil redusere maksimal kjøpesum i finansieringsbeviset. Kjøper du en selveierbolig vil det utløse dokumentavgift som er en betydelig utgift i tillegg til kjøpesummen.
Når du har vunnet budrunden, vil kjøpesum på boligen være grunnlaget for den endelige beregningen på hvor mye egenkapital du må ha og hvor mye boliglånet dekker.
Å kjøpe drømmeboligen sammen er en spennende begivenhet i livet, og en stor økonomisk beslutning. Dere må avklare hvor mye egenkapital den enkelte har til å kjøpe bolig for, og hvordan dere skal fordele boliglån og eierandel i boligen.
» Se tips og råd til når dere skal flytte sammen
Det finnes ikke noe fasitsvar på dette. Mange synes det er trygt å selge først og kjøpe etterpå, da vet man eksakt hva man har å rutte med, og du slipper å betale på to boliger. Men tør du ta sjansen på at drømmeboligen dukker opp i tide?
Hvis du selger først og ikke klarer å kjøpe noe før du må flytte ut av den boligen du nå bor i, kan det bli ganske så krisestemning. Da må du flytte ut alle tingene dine, finne oppbevaringssted og kanskje leie noe midlertidig. Mye styr rett og slett. Derfor er det mange som kjøper først og selger etterpå.
» Les mer om teamet på meglerbloggen til DNB Eiendom
Kjøper du ny bolig før du har fått solgt din gamle, trenger du kanskje et midlertidig lån. Mellomfinansiering gjør det mulig for deg å kjøpe ny bolig før du selger din gamle. Når gammel bolig er solgt kan du nedbetale lånet med den egenkapitalen som var bundet opp i boligen.
» Mellomfinansiering
Skal du selge eksisterende bolig anbefaler vi å starte med en verdivurdering, slik at du får svar på hva boligen din er verdt i dag. Du vil da få en estimert oversikt over hvor mye boligen din har steget i verdi og dermed hvor mye egenkapital du sitter igjen med ved et eventuelt salg.
Ønsker du at en lokalkjent megler gjennomfører befaringen, estimerer salgspris og gir et tilbud på å selge boligen? Bestill verdivurdering hos DNB Eiendom i dag!
» Verdivurdering
» Lokalkjent megler
» Bestill verdivurdering
Tenk over om du skal bo i denne boligen i lenger tid. Hvilken livsstil og behov har du nå, og hva tenker du om 5-10 år?
Sjekk ut hva du syns er viktig før du går på visning:
Vi hjelper deg med å finne drømmeboligen gjennom landets største boligkjøpsregister!
Vi kontakter deg når boliger som tilfredsstiller dine krav blir lagt ut i markedet. Dermed har du litt bedre tid enn mange andre på å forberede deg, hvis drømmehuset plutselig skulle dukke opp.
» Sett opp ditt boligsøk her
Ved kjøp av selveierbolig kommer det en avgift til staten (dokumentavgift 2,5%) på toppen av kjøpesummen. Avgift ved kjøp av borettslagsleilighet er langt lavere. Selv om du finner avgiften oppgitt i salgsoppgaven så spør alltid megler i tillegg. Det er viktig å ha full oversikt over totalsum du må ut med ved kjøp.
» Se nyttige ord og uttrykk ved boligkjøp
Før du legger inn bud bør du vite mest mulig om boligen du ønsker å kjøpe. Ta deg god tid på visningen, les salgsoppgave, takst og egenerklæringen nøye. Still spørsmål!
» Forbrukerøkonom Silje Sandmæl gir deg her 10 tips til budrunden
Sett deg en øvre grense for hvor mye du er villig til å gi før du begynner å by. Husk at oppussing koster, mer enn du ofte tror. Ikke glem at omkostninger og fellesgjeld kommer på toppen. Hold deg kald. Det kommer alltid flere boliger til salgs.
Ikke by hvis du ikke er 100 % sikker på at du vil bo der. Hvis magefølelsen gir det minste hint om at dette kanskje er helt feil bolig for deg, lytt til den! En bolig er en stor investering og noe du skal leve lenge med.
Ifølge nye regler fra 1.1.2014 skal alle bud, budforhøyelser, aksept og avslag skje skriftlig.
De ulike eiendomsmeglerne tilbyr nå elektroniske løsninger for budgivning på sine boligprospekter.
Alternativt kan du sende budskjema til megler med faks, med MMS eller på scannet inn på e-post.
PS! Ikke vis finansieringsbeviset til megler, be heller megler ringe oss for bekreftelse på finansiering.
Det er greit å begynne budrunden litt lavere enn maksbeløpet ditt, så du har noe å høyne med. Første bud skal alltid stå til kl 12:00 dagen etter visning, deretter kan fristene bli kortere og kortere. Det kan være nervepirrende, så husk maksgrensen din!
By på en bolig av gangen, et bud er juridisk bindende. Vent til en leilighet er solgt og ditt eget bud er utgått på dato før du byr på noe nytt, selv om det ser ut til at du ikke skal få den.
Kontraktsmøtet er et møte mellom megler, kjøper og selger. Her ordner dere det formelle rundt finansieringen og overtagelsen. En kjøpekontrakt er en skriftlig avtale mellom kjøper og selger. Dere går gjennom kjøpekontrakten nøye og avtaler når eierskiftet skal finne sted.
Når kjøpekontrakt er gjennomgått i kontraktsmøtet og signert av begge parter, sendes denne til oss i banken. Det er beviset på at du har fått tilslaget på boligen.
I kontraktsmøtet kan du tegne Boligkjøperforsikring dersom du ønsker det. Snakk med megler om du ønsker en anbefaling.
» Les mer om Boligkjøperforsikring hos dnbeiendom.no
Fyll ut samboeravtale og eventuelt testament under. Skriv ut og signer i felleskap.
» Samboeravtale (pdf)
» Testament (pdf)
Kjøpesummen skal være inne på meglers konto på overtagelsesdato, overføring skal skje to dager før.
Vi ordner alt det praktiske rundt overføring av lånesummen og må da ha mottatt signerte lånedokumenter fra deg i forkant. Du kan signere lånepapirer elektronisk i nettbanken (refinansiering), sende i posten eller komme innom kontoret.
Har du sparepenger som skal overføres som en del av kjøpesummen, overfører du det selv til det kontonummer megler oppgir. Om du ønsker det, kan vi ordne med overføring av pengene.
Både når du bytter bolig eller kjøper bolig for første gang, blir forsikringsbehovet ditt endret. Både boligen og eiendelene du har må forsikres.
I tillegg bør du vurdere om det er behov for å se på livsforsikringer som sikrer deg om noe uforutsett skulle skje. Vi hjelper deg med forsikringer tilpasset ditt behov.
» Sjekk våre forsikringer
Datoen har endelig kommet! Du er eier og selger er nå "den gamle eieren". Ved overtagelse møter du megler og/eller den gamle eieren i boligen for å se at alt er som avtalt, og motta nøkler.
Etter mye planlegging og forventning, skal huset fylles med dine ting. Før du får nøklene, takker gammel eier for handelen og gjennomfører det formelle håndtrykket, er det et par ting du bør se over. Både selger og kjøper skal fylle ut overtakelsesprotokollen, som skal sendes til megler.
Da er det klart for innflyttingsfest!
Trenger du råd og tips underveis i boligkjøpprosessen, så kan du alltid kontakte rådgiveren din. Husk at du alltid kan kontakte oss på 915 04800 og på chat.