Gå til hovedinnhold
Til DNB.no

Lån

Låne penger? Disse lånene kan du velge mellom

Synes du det er en jungel av ulike typer lån å velge mellom? Vi rydder opp i de forskjellige begrepene – og gir deg noen gode råd på veien.

De aller fleste må på ett eller flere tidspunkt i livet få hjelp til å betale for et kjøp. Det kan være store investeringer, som bolig eller utdanning – eller uforutsette utgifter, som en bilreparasjon eller en tannlegeregning.

Det finnes en rekke ulike typer lån å velge mellom, til ulike situasjoner. Her får du en enkel oversikt over de vanligste begrepene.

Ta også en kikk på våre nyttige lånekalkulatorer, som gjør det enklere for deg å ta gode valg for økonomien din.

Boliglån

For å ta opp lån til bolig må du som regel ha minimum 15 prosent egenkapital, og lånebeløpet kan ikke være mer enn fem ganger egen inntekt. Det finnes ekstra gunstige boliglån for deg som er ung, og for deg som skal kjøpe en energieffektiv bolig.

Fastrentelån

Med et fastrentelån binder du renten på lånet ditt i en periode på tre, fem eller ti år. I løpet av denne perioden kan ikke banken endre renten på lånet ditt, og slik får du en svært forutsigbar økonomi. Det har historisk sett ikke lønt seg å binde renten – men det kan ses på som en forsikring mot høyere renter. Den forsikringen kan spesielt mange unge ha behov for, hvis du har trang økonomi og trenger økonomisk forutsigbarhet i noen år fremover. Se deg derfor ikke blind på om fastrentesatsene er litt høyere enn den flytende renten. Renteforskjellen er prisen du må betale for å forsikre deg mot fremtidig høyere rentekostnader.

Du kan også velge fastrente på deler av boliglånet, og for mange kan det være det beste av to verdener. Vær imidlertid oppmerksom på at lånet er mindre fleksibelt i rentebindingsperioden – men om du bytter bolig, kan du som oftest flytte lånet med deg.

Les mer om fastrentelån

Rammelån

Et rammelån er også en type boliglån, men med mye større fleksibilitet. Det kalles også for fleksilån eller boligkreditt.

Rammelånet gir deg mulighet til å låne opptil 60 prosent av boligens markedsverdi. Denne summen er rammen på lånet ditt. Rammelånet disponerer du selv i nettbanken, og når du har betalt ned på lånet, kan du låne opptil denne rammen igjen når du selv ønsker. Har du for eksempel betalt ned et lån på 1,2 millioner kroner til 1 million, har du 200 000 kroner du kan bruke til det du vil – enten det er oppussing, ny bil eller noe helt annet.

Les mer om rammelån

Forbrukslån

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at banken ikke får en forsikring i eiendelene dine dersom lånet ikke betales ned som avtalt. Prisen for denne friheten er høyere rente enn andre lån. Du bør derfor prioritere å nedbetale forbrukslån raskt. Jo raskere lånet blir tilbakebetalt, jo billigere blir lånet. Vi anbefaler også at du bare bruker forbrukslån til helt nødvendige utgifter.

Et annet ord for forbrukslån er blancolån. Begrepet smålån brukes ofte om forbrukslån opp til 50 000 kroner. Har du flere smålån eller kredittkortgjeld, kan du spare mye på å samle og refinansiere gjelden til ett forbrukslån. Da får du også langt bedre oversikt.

Mange forbrukslån er, som rammelån, mulig å låne opp igjen når du har nedbetalt det.

Les mer om forbrukslån

Kredittkortgjeld

Et kredittkort gir, som navnet tilsier, mulighet til å betale på kreditt – altså med lånte penger. Bruker du det på riktig måte, har det mange fordeler, som gratis reiseforsikring og betalingsutsettelse, noe som gir en trygghet ved for eksempel netthandel. I tillegg får du en rekke rabatt- og bonusordninger.

Betaler du imidlertid ikke tilbake i løpet av den rentefrie kredittperioden – som er på inntil 45 dager med Mastercard fra DNB – begynner rentene å løpe. Kredittkortrente er ofte høyere enn andre lån. Derfor bør du alltid betale tilbake så raskt du klarer det du skylder på kredittkortet.

Les mer om kredittkort

Lån til kjøretøy

Det finnes egne låneprodukter for deg som skal kjøpe bil, motorsykkel, båt, bobil eller campingvogn. De ulike lånetypene har noe ulike krav til egenkapital, og ulikt rentenivå. Ved kjøp av et kjøretøy tar banken sikkerhet i kjøretøyet, noe som gir lavere rente enn for eksempel forbrukslån.

Er du under 34 år, har DNB ekstra gode betingelser på billån. Det samme gjelder dersom du skal kjøpe et nullutslippskjøretøy.

Les mer om lån til bil og andre kjøretøy

Studielån

De aller fleste studenter i Norge har studielån fra Lånekassen – noe som skiller seg fra banklån, fordi deler av lånet gjøres om til stipend når du består utdanningen. Lånet er rentefritt mens du tar utdanning, og er det lånet med lavest rente også etter endt utdanning. Du kan i tillegg få betalingsutsettelse, og få slettet renter eller gjeld i visse situasjoner. Det gjør at du bør prioritere å nedbetale andre lån før studielånet.

Annuitetslån

Et annuitetslån innebærer at du betaler lånet i et like stort beløp hver måned, inntil lånet er nedbetalt – og er den vanligste låneformen. I begynnelsen er avdragsdelen liten, mens rentedelen er stor. Etter hvert øker avdragsdelen, mens rentedelen blir mindre. Fordi du betaler det samme hver måned, gjør annuitetslån det enklere å ha oversikt over økonomien. Hvis renten endrer seg, endrer også månedsbeløpet seg, men slik er det med alle lån – med mindre du velger å binde renten.

Serielån

Med et serielån er avdragsdelen – altså summen du betaler ned på selve lånet – lik hele veien. Men fordi lånet blir mindre, vil rentedelen per måned bli lavere. Det gjør at det du betaler hver måned, vil synke i takt med at gjelden blir mindre. Den totale rentekostnaden i hele lånets nedbetalingstid blir også mindre enn ved annuitetslån.

Avdragsfrihet

Avdragsfrihet betyr at du ikke betaler avdrag på lånet – kun renter og omkostninger. Du betaler med andre ord bare lånekostnadene, og utsetter nedbetalingen av selve lånet.

Avdragsfrihet kan være til god hjelp i en midlertidig periode, hvis husstandsinntekten av ulike årsaker går ned. Husk imidlertid at avdragsfrihet gjør at den totale kostnaden på lånet øker. Et alternativ til avdragsfritt kan være å øke nedbetalingstiden på lånet. Dette øker også den totale kostnaden på lånet noe.

Visste du at...

gjelden i Lånekassen kan påvirke hvor mye du får i boliglån? I snitt har studenter en studiegjeld på 333 000 kroner ved avsluttet utdanning.

Se hvor mye du kan låne til bolig

Tips

Skal du lage en plan for å nedbetale lånene dine? I mobilbanken kan du se ditt pengebruk og få god hjelp til å lage et budsjett basert på tidligere forbruk.

Sjekk Pengebruk i mobilbanken

Låne penger?

Prøv vår lånekalkulator.

Sjekk her

Trenger du noen å snakke med om økonomi?

Book et møte med en av våre rådgivere og få gode råd tilpasset deg.

Snakk med en rådgiver

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

Sosiale medier

FacebookYouTube

© DNB

English