Statlig lånegarantiordning
Den statlige garantiordningen for lån til små og mellomstore bedrifter ble etablert 27. mars 2020 for å bistå bedrifter med likviditetsutfordringer ifm. koronautbruddet.
Regjeringen besluttet 14. desember 2021 å gjeninnføre den statlige lånegarantiordningen. Ordningen er åpen for nye lån frem til 30. juni 2022, med mindre utviklingen skulle tilsi at det bør lukkes tidligere. Du kan lese mer om ordningen på regjeringen sine sider.
Er du bedriftskunde i DNB kan nå søke om lån under ordningen.
DNB har vært en viktig bidragsyter under ordningen. Vi har hjulpet over 2600 kunder med totale utlån på over 3,6 milliarder kroner siden april 2020. Ordningen ble avsluttet 31. oktober 2021, men regjeringen besluttet 14. desember samme år at ordningen skulle gjeninnføres.
Spørsmål og svar om lånegarantiordningen
Alle bedrifter kan søke om lån, men vi prioriterer å behandle søknader fra våre eksisterende kunder først. Vi anbefaler at du søker om lån i din hovedbank.
Formålet med lånet skal være å dekke driftsutgifter som løpende utgifter til betjening av eksisterende gjeld eller investeringer.
Dersom lånet skal brukes til investeringer, må det dokumenteres hvorfor investeringen er nødvendig for fortsatt lønnsom drift.
Det er opp til hver enkelt bank å vurdere om disse investeringene er nødvendig for å sikre videre drift i lånets løpetid.
Alle bedrifter kan søke om lån, men vi prioriterer å behandle søknader fra våre eksisterende kunder først. Vi anbefaler at du søker om lån i din hovedbank.
Samlet lån kan ikke utgjøre mer enn to ganger bedriftens lønnskostnader i 2019 eller 25 prosent av bedriftens omsetning i 2019. Bedriften må også være i stand til å tilbakebetale lånet i løpet av seks år med maks 36 måneders avdragsfrihet.
Små og mellomstore bedrifter
Samlet lån kan ikke utgjøre mer enn 50 millioner kroner. Bedrifter blir definert som små eller mellomstore om bedriften har:
- færre enn 250 årsverk
- årsomsetning mindre enn 492 millioner kroner
- årsbalanse mindre enn 423 millioner kroner
Større bedrifter
Samlet lån kan ikke utgjøre mer enn 150 millioner kroner.
Løpetiden er maksimalt seks år, og loven gjelder kun nye lån som blir innvilget etter at lovforslaget har trådt i kraft og frem til 30. juni 2022.
Du søker via knappen "Logg inn og søk" på denne siden. Denne tar deg til et skjema i nettbanken etter innlogging.
Tiltak for gründer- og oppstartsbedrifter
For å hjelpe gründer- og oppstartsbedrifter over hele landet, har regjeringen etablert støtte via tiltakene under. Tiltakene skal stimulere til videre aktivitet samt hindre permitteringer.
Tilskudd til unge vekstbedrifter
2,5 milliarder kroner
Dette inkluderer styrking av ordningene innovasjonstilskudd med 2 milliarder kroner og etablerertilskudd med 500 millioner kroner.
Rentestøttefond
300 millioner kroner
Formålet er å gi kriserammede bedrifter betalingslettelse gjennom avdragsutsettelse og utsettelse i rentebetalinger, for eksisterende eller nye innovasjonslån og distriktsrettede risikolån.
Tilskudd til private innovasjonsmiljøer
50 millioner kroner
Støtteordningen skal bidra til at disse miljøene kan opprettholde sitt tilbud til oppstarts- og vekstselskaper.
Næringsrettet forskning
250 millioner kroner
Økningen skal bidra til å holde FoU-aktiviteten i gang i hele bredden av næringslivet, slik at forskningsprosjekter og -aktiviteter ikke avsluttes.
Kapital til fonds- og matchinginvesteringer
1 milliard kroner
Regjeringen øker investeringskapitalen i Investinor for å bedre tilgangen på kapital for bedrifter i tidlig fase.
Statens obligasjonsfond
Regjeringen gjenopplivet Statens obligasjonsfond som en del av hjelpetiltakene under Covid-19 i april 2020. Fondet fikk tildelt en ramme på 50 milliarder kroner og forvaltes av Folketrygdfondet.
Dette kan bidra til økt likviditet og kapitaltilgang i obligasjonsmarkedet, og det retter seg mot de største bedriftene som ikke vil kunne få lån under garantiordningen.