Garantiordning
Nasjonale tiltak for bedrifter som følge av covid-19-utbruddet
Statsgarantert lån
Statsgarantert lån for bedrifter har en total ramme på 50 milliarder og skal bidra til at levedyktige bedrifter kan få likviditetshjelp når de rammes av tiltak som skal hindre smittespredning.
Bedrifter søker om statsgarantert lån hos sin bank, og dersom søknaden innvilges, vil staten garantere for 90 prosent av lånet.
Bedrifter kan også søke om statsgarantert lån som et kortsiktig lån til mellomfinansiering i påvente av utbetaling av kompensasjonsordning (tilskudd).
Passer for bedrifter som:
- er i akutt likviditetsmangel som følge av covid-19-utbruddet
- er levedyktige under normale markedsforhold
- ikke var i økonomiske vanskeligheter per 31. desember 2019
- ikke får ordinær finansiering i egen/andre banker
- anses å kunne tilbakebetale lånet i løpet av seks år (maks 36 måneder avdragsfrihet)
Statsgarantert lån for bedrifter var i starten utarbeidet for små og mellomstore bedrifter, men ordningen er nå utvidet til også å gjelde større bedrifter. Reglene blir stort sett de samme for alle bedrifter, men de større bedriftene kan få større lån, og må betale en større garantiprovisjon til staten.
Ofte stilte spørsmål om statsgarantert lån
Alle bedrifter kan søke om lån. Vi opplever stor pågang av søknader, og vil derfor starte med å behandle søknader fra våre eksisterende kunder.
Vi anbefaler at du søker om lån i din hovedbank.
Merk deg at muligheten for å søke om kortsiktig statsgarantert lån, i påvente av utbetaling under kompensasjonsordningen, kun vil gjelde for eksisterende kunder av DNB.
Formålet med lånet skal være å dekke driftsutgifter som løpende utgifter til betjening av eksisterende gjeld eller investeringer.
Dersom lånet skal brukes til investeringer, må det dokumenteres hvorfor investeringen er nødvendig for fortsatt lønnsom drift.
Det er opp til hver enkelt bank å vurdere om disse investeringene er nødvendig for å sikre videre drift i lånets løpetid.
Du søker om statsgarantert lån i innlogget nettbank.
Om du ikke er kunde hos oss eller bruker vår nettbank, anbefaler vi at du kontakter din hovedbank.
Samlet lån kan ikke utgjøre mer enn to ganger bedriftens lønnskostnader i 2019 eller 25 prosent av bedriftens omsetning i 2019. Bedriften må også være i stand til å tilbakebetale lånet i løpet av seks år med maks 36 måneders avdragsfrihet.
Små og mellomstore bedrifter
Samlet lån kan ikke utgjøre mer enn 50 millioner kroner. Bedrifter blir definert som små eller mellomstore om bedriften har:
- færre enn 250 årsverk
- årsomsetning mindre enn 492 millioner kroner
- årsbalanse mindre enn 423 millioner kroner
Større bedrifter
Samlet lån kan ikke utgjøre mer enn 150 millioner kroner.
Løpetiden er maksimalt seks år, og loven gjelder kun nye lån som blir innvilget etter at lovforslaget har trådt i kraft og frem til 30. juni 2021.
Det er nå mulighet for å søke om kortsiktig statsgarantert lån i påvente av utbetaling under kompensasjonsordningen. Bruk knappen "Søk om statsgarantert lån" for å starte søknaden.
Merk deg at dette kun vil gjelde for eksisterende kunder av DNB.
Kompensasjonsordning - Tilskudd for bedrifter
Kompensasjonsordningen for næringslivet er en tilskuddsordning fra myndighetene for å dempe de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet og smitteverntiltakene. Bedriftene kan søke støtte gjennom en sentral, digital portal hvor behandlingen er automatisert. Bankene tar ingen beslutninger for hvem som får denne støtten.
Regjeringen har videre foreslått en ny kompensasjonsordning på inntil fem milliarder for bedrifter med stort omsetningsfall som følge av koronapandemien. Den nye ordningen skal forvaltes av Brønnøysundregistrene hvor ny søknadsportal forventes ferdigstilt i midten av januar 2021.
Det vil legges opp til en forhåndskontroll med bekreftelse fra revisor/regnskapsfører på at bedriften er berettiget til å motta kompensasjon og størrelsen på kravet.
Tilbud om kortsiktig mellomfinansiering
For eksisterende kunder av DNB er det nå mulig å søke om kortsiktig lån til mellomfinansiering av tilskudd. Dette er tiltenkt bedrifter med akutt likviditetsmangel i påvente av utbetaling under kompensasjonsordningen. Lånene vil kun tilbys frem til 30. april 2021. Klikk på "Søk om statsgarantert lån" for å starte søknaden.
For å kunne få et kortsiktig lån, må bedriften oppfylle alle vilkår for å få statsgarantert lån. Bedriften må også gi en erklæring fra revisor eller regnskapsfører om at den kvalifiserer til å få utbetalt tilskuddet fra myndighetene.
Tiltak for gründer- og oppstartsbedrifter
For å hjelpe gründer- og oppstartsbedrifter over hele landet, har regjeringen etablert støtte via tiltakene under. Tiltakene skal stimulere til videre aktivitet samt hindre permitteringer.
Tilskudd til unge vekstbedrifter
2,5 milliarder kroner
Dette inkluderer styrking av ordningene innovasjonstilskudd med 2 milliarder kroner og etablerertilskudd med 500 millioner kroner.
Rentestøttefond
300 millioner kroner
Formålet er å gi kriserammede bedrifter betalingslettelse gjennom avdragsutsettelse og utsettelse i rentebetalinger, for eksisterende eller nye innovasjonslån og distriktsrettede risikolån.
Tilskudd til private innovasjonsmiljøer
50 millioner kroner
Støtteordningen skal bidra til at disse miljøene kan opprettholde sitt tilbud til oppstarts- og vekstselskaper.
Næringsrettet forskning
250 millioner kroner
Økningen skal bidra til å holde FoU-aktiviteten i gang i hele bredden av næringslivet, slik at forskningsprosjekter og -aktiviteter ikke avsluttes.
Kapital til fonds- og matchinginvesteringer
1 milliard kroner
Regjeringen øker investeringskapitalen i Investinor for å bedre tilgangen på kapital for bedrifter i tidlig fase.
Statens obligasjonsfond
Regjeringen gjenopplivet i vår Statens obligasjonsfond som ble benyttet under finanskrisen for over ti år siden. Fondet fikk tildelt en ramme på 50 milliarder kroner og forvaltes av Folketrygdfondet.
Dette kan bidra til økt likviditet og kapitaltilgang i obligasjonsmarkedet, og det retter seg mot de største bedriftene som ikke vil kunne få lån under garantiordningen.
I løpet av 2020 forfaller snaut 300 milliarder kroner av utestående obligasjonslån av norske utstedere i det norske markedet. Selskapene er avhengige av et velfungerende og effektivt obligasjonsmarked for å kunne refinansiere sine lån eller for å sikre ny finansiering. Statens obligasjonsfond skal bidra til dette.