Lånegarantiordningen for strømstøtte
Regjeringens pakke for strømstøtte skal hjelpe bedrifter som opplever likviditetsmangel som følge av økte strømutgifter. Pakken består i hovedsak av tre tiltak; lånegarantiordning, energitilskudd og forbedring av fastprisavtaler.
Lånegarantiordningen
Formålet med lånet skal være å finansiere låntakers driftsutgifter eller investeringer, men ikke innfrielse eller nedregulering av gjeld.
Staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som er lønnsomme under normale forhold, men har likviditetsmangel som følge av uforutsette økte strømpriser.
Lånet skal, så langt som mulig, få samme betingelser som et tilsvarende lån som bedriften ville hatt i en normal markedssituasjon.
Du må være kunde i DNB for å kunne søke. Er du ikke kunde enda? Bli kunde her
Mer informasjon om lånegarantiordningen
Energitilskudd
Regjeringen etablerer også en ny søknadsbasert og rammestyrt tilskuddsordning administrert av Enova. Bedrifter med minst 3 prosent strømintensitet kan søke om energitilskudd til å betale strømregningen og til å investere i energitiltak.
Bedrifter som gjennomfører energikartlegging vil kunne få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre for månedene oktober, november og desember 2022, mens bedrifter som i tillegg velger å investere i enøktiltak vil kunne få inntil 45 prosent av strømprisen over 70 øre. I tillegg kommer enøk-støtte på inntil 50 prosent av investeringskostnaden. Dette vil i stor grad dreie seg om tiltak som ikke støttes i dag, som energistyringssystemer, etterisolering og solcellepaneler. Bedrifter som mottar tilskudd, kan ikke ta ut utbytte i 2023.
Forbedring av fastprisavtaler
Finansdepartementet har i høst hatt på høring et forslag om et nytt kontraktsunntak i grunnrenteskatten knyttet til fastprisavtaler for strøm. I forslaget er det lagt til grunn at strømleverandørene skal kunne tilby standardiserte fastprisavtaler til sluttbrukerne med et maksimalt prispåslag på 0,5 øre på den fastprisen leverandørene betaler til kraftprodusentene, og at det skal tilbys priser for perioder på henholdsvis 3, 5 og 7 år. Dette grepet vil legge bedre til rette for at flere husholdninger og bedrifter vil få tilgang til gode fastprisavtaler og mer forutsigbare strømregninger.
Regjeringen vil fremme forslaget om et nytt kontraktsunntak knyttet til slike fastprisavtaler til Stortinget i løpet av høstsesjonen 2022 med innføring fra 1. januar 2023.