LEI-nummeret må oppdateres årlig. Start prosessen i god tid for å ta høyde for behandlingstid!
Legal Entity Identifier (LEI)
Før bedrifter kan handle verdipapirer, må LEI oppgis. Bestill LEI-nummer hos en av tilbyderne i listen under.
Ønsker du å handle med finansielle instrumenter på vegne av en bedrift, må du oppgi et LEI-nummer. Vi utsteder dessverre ikke LEI, men du kan bestille hos en av tilbyderne vi har lagt lenke til på denne siden.
Bedrifter må opprette LEI
Bedrifter måi tillegg til en kundeavtale, skaffe seg et juridisk identifikasjonsnummer (Legal Entity Identifier, eller LEI), før handel med finansielle instrumenter kan skje*. Se liste over LEI-tilbydere under.
Hver enhet trenger kun ett LEI-nummer. Nummeret kan brukes hos alle banker og verdipapirforetak dere handler med, til forskjellige formål der ID er krevet.
LEI-nummeret må oppdateres hvert år
Sørg for å opprettholde muligheten til å handle finansielle instrumenter med et gyldig LEI-nummer. Nummeret må oppdateres årlig. Start fornyelsesprosessen i god tid!
*For ordens skyld understrekes at valuta spot ikke er omfattet av «finansielle instrumenter» verken iflg MiFID II eller EMIR. Kunder som bare handler spot vil mao ikke trenge LEI.
Hvor mye koster det å ha LEI?
DNB Markets tilbyr ikke selv LEI, men har erfart at prisen normalt ligger på +/- NOK 1000.-
Sjekk de enkelte tilbydernes nettsider for å få eksakte priser.
Det finnes flere tilbydere av LEI-nummer. Din bedrift trenger kun ett, som kan brukes hos alle banker og verdipapirforetak.
Hos disse kan du bestille LEI
Dersom din virksomhet ikke har et LEI-nummer, kan du opprette et ved å benytte en av følgende autoriserte tilbydere:
NordLEI
WM-Datenservice
London Stock Exchange
Bloomberg
FinReg
.
Husk og sjekk vilkår og priser hos den enkelte. Som regel er det en avgift for å etablere LEI og deretter et årlig gebyr for opprettholdelse. DNBs kunder står fritt til å velge tilbyder.
Mer informasjon om LEI og tilbydere finner du f eks på www.gleif.org og www.leiroc.org.
Hvorfor LEI?
LEI-nummeret brukes blant annet for å identifisere bedriften ved lovpålagt myndighetsrapportering. LEI benyttes også for å ivareta krav som følger av EU-direktivet EMIR.
LEI kan benyttes til ulike formål og hos flere foretak
Hvis din bedrift allerede har skaffet LEI for å handle med et annet verdipapirforetak, kan dette også benyttes for handel med oss. Videre, har enheten skaffet LEI med tanke på EMIR-rapportering, kan samme LEI gjenbrukes med tanke på kravene i MiFID II/MiFIR. Handler dere gjennom flere juridiske enheter, må hver enhet ha sin egen LEI.
DNBs LEI-nummer
DNB Markets er en del av den juridiske enheten DNB Bank ASA, som har LEI-nummer: LEI 549300GKFG0RYRRQ1414
Kort om MiFID, MiFIR og EMIR
EU-direktivet "Markets in Financial Instruments Directive" (MiFID) trådte i kraft 1. november 2007 i hele EØS-området. Målet var å bedre investorbeskyttelsen på tvers av landegrensene, samt etablere ett marked for finansielle tjenester i Europa.
Med bakgrunn i MiFID ble ny Lov om Verdipapirhandel i Norge vedtatt. Reglene fastsetter krav til verdipapirforetakenes organisering og virksomhet og har innvirkning på forholdet til våre kunder.
Reglene sier at DNB Markets må gjennomføre og ha på plass:
- Klassifisering av alle kunder
- Forretningsvilkår og kundeavtaler
- Retningslinjer for ordreutførelse
- Vurdering av egnethet og hensiktsmessighet
- Identifisering av interessekonflikter
- Hvilke konsekvenser MiFID vil ha for kundeforholdet
Les mer om klassifisering, innhenting av kundeinformasjon og krav til oss som selskap i våre Alminnelige Forretningsvilkår.
MiFID ble erstattet av MiFID II i 2014
MiFID II ble innført i 2014, og var en utvidelse av MiFID-regelverket fra 2007. MiFID II erstattet MiFID sammen med MiFIR (Markets in Financial Instruments Regulation).
To viktige mål med utvidelsen var å:
Styrke investorbeskyttelsen
Øke transparensen i de europeiske verdipapirmarkedene, for dermed å øke tilliten.
MIFID II ble altså innført fordi EU så behov for å øke beskyttelsen av investorer ytterligere. De reviderte reglene skulle dessuten øke effektiviteten i finansmarkedene og tilpasse regelverket til den teknologiske utviklingen.
MiFID II innført også i Norge
MiFID II og MiFIR er innført i norsk lovgiving gjennom verdipapirhandelloven og forskrifter.
Med gjennomføringen av MiFID II og MiFIR videreføres og skjerpes kravene i verdipapirhandelloven. Både til verdipapirforetakenes og de regulerte markedenes organisering, samt til utøvelse av virksomheten. I tillegg er det blant annet pålagt mer omfattende rapporteringsplikt. Dette for å forhindre markedsmisbruk, gi økte krav til offentliggjøring av opplysninger om ordrer og handler, samt et posisjonsgrenseregime for varederivater.
Les mer om MiFID II og MiFIR på Finanstilsynets nettsider
EMIR er forkortelse for European Markets Infrastructure Regulation (EMIR).
EMIR er et EU-direktiv som regulerer handel med derivater. Regelverket ble innført for å bidra til økt stabilitet i europeiske derivatmarkeder.
EMIR påvirker selskaper som handler med derivater gjennom krav til rapportering, clearing og krav til implementering av visse risikoreduserende tiltak.
Privatpersoner, kommuner, stater og overnasjonale organisasjoner er unntatt fra regelverket.
MiFID-regulativet er innarbeidet i Verdipapirhandelloven.
Krav om kundeavtale
Verdipapirhandelloven stiller krav til oss som verdipapirforetak om å inngå en kundeavtale med deg som kunde før handel i finansielle instrumenter kan foretas. Vi er også pålagt krav til hvordan vi skal opptre overfor deg som kunde ut fra din profil, og må derfor hente inn opplysninger om deg. (kundeklassifisering).
MERK: Når du blir kunde av våre aksjehandel på nett opprettes en slik avtale automatisk ved første gangs pålogging. Er du ikke aksjekunde på nett må du opprette en avtale.
Hvilken informasjon om deg trenger vi?
Vi må innhente informasjon om du er profesjonell eller ikke-profesjonell, og om du har erfaring og kunnskap med finans. Vi må også avklare din finansielle posisjon, hvilket investeringsformål du har og din risikoprofil. Innhentet informasjon skal sikre at du får tilpasset rådgivning.
Er du nettbankkunde Privat eller Bedrift?
Har du nettbank i DNB ber vi deg vennligst om å logge inn og registrere dine egne data slik at vi får en profil på deg.
Logg inn og registrer privatkunde
Logg inn og registrer bedriftskunde
Fordelen ved å legge inn svar på spørsmålene selv er at du blir raskt identifisert så handel kan komme i gang. Ved å gjøre dette online slipper du å fylle inn papirdokumenter, signere og returnere per post.