Pensjon
Pensjon er pengene du skal leve av i fremtiden. Lær mer og se hvilke grep du kan gjøre selv for å påvirke din pensjon.
Har du fått egen pensjonskonto?
Les mer om egen pensjonskontoHva er pensjon?
Pensjon er pengene du skal leve av når du blir pensjonist. Folketrygden bidrar med én del, arbeidsgiver bidrar med én del og den siste delen er penger du har spart selv.
Hvordan kan du påvirke din pensjon?
- Finn ut hvilken pensjonsordning du har gjennom arbeidsgiver
- Få oversikt over din forventede pensjon i pensjonskalkulatoren
- Begynn å spare selv, jo tidligere jo bedre
Slik er pensjon bygd opp
Egen pensjonssparing
De aller fleste av oss har behov for å spare selv. Hvor stort ditt behov er, avhenger av flere forhold:
- Hvordan du ønsker å leve som pensjonist
- Hvor lenge du vil jobbe
- Hvor god pensjonsordning du har på jobben
Sparing til pensjon er langsiktig sparing som skal stå i mange år. Det betyr at du kan gjøre helt andre valg med disse pengene, enn pengene du sparer til buffer eller til ferieturen neste sommer.
Det viktigste er å komme i gang!
Ofte stilte spørsmål om pensjon
Tjenestepensjon er den pensjonen du får gjennom din arbeidsgiver. Det finnes tre typer: Ytelsespensjon, innskuddspensjon og hybridpensjon.
Ytelsespensjon har vært det mest vanlige historisk sett. De ansatte får pensjon som ofte er livsvarig, basert på sin sluttlønn.
Med innskuddspensjon sparer arbeidsgiveren din en prosentsats av lønnen din hvert år til din pensjon. Pengene overføres til pensjonskontoen din. Hva du til slutt får i pensjon bestemmes av hvor mye arbeidsgiver har spart til deg og hvilken avkastning du har fått på sparingen. Hvor stor din årlige pensjon blir vil avhenge av hvor mange år utbetalingene skal fordeles på.
Hybridpensjon er en kombinasjon av ytelsespensjon og innskuddspensjon. Arbeidsgiver sparer som i en innskuddspensjon, og utbetalingene kan gjøres livsvarig.
Alderspensjon fra folketrygden er den pensjonen som staten sparer til deg. For hvert år du jobber, spares 18,1 prosent av lønnen til din pensjonsbeholdning. Lønn over 7,1 G gir ingen opptjening
Du kan ta ut hele eller deler av pensjonen mens du fortsatt jobber, men tidligst fra 62 år. Dette forutsetter at du har tjent opp nok pensjon i folketrygden. Du finner informasjon om dette hos NAV.
G er forkortelsen for folketrygdens grunnbeløp. 1 G tilsvarer 101.351 kroner per 1.mai 2020.
Pensjonskalkulatoren
Sjekk hvor mye du får i pensjonVil du spare til pensjon?
Finn sparemåten som passer bestPlanlegg pensjon
Se dine muligheter her