Pensjonssparing
Spar til pensjon - så får du mer å leve av i fremtiden.
Start pensjonssparingen nå
Det aller viktigste når du skal spare til pensjon, er å komme i gang! Start pensjonssparingen nå, så får du mer å leve av i fremtiden
Hva må du tenke over før du starter sparingen?
Pensjon er pengene du skal leve av i fremtiden. Folketrygden bidrar med én del, arbeidsgiver bidrar med én del og resten må du sørge for å spare selv. Det finnes mange måter å spare til pensjon på. Du må finne den måten som passer best for deg. Dette bør du tenke på:
- Hvor lenge skal du spare?
- Hvor mye aksjer og renter er du komfortabel med å ha i sparingen?
- Hvor mye har du mulighet til å sette av i måneden?
- Vil du binde sparingen til pensjonsalder?
Hvilke grep bør jeg ta?
Når du har bufferkonto og BSU i boks kan du vurdere å starte med pensjonssparing. Hvis du sparer hundre kroner i måneden er det mye bedre enn ingenting, det viktigste er at du kommen i gang med pensjonssparingen tidlig.
Pensjonen som arbeidsgiver sparer til deg er ofte plassert i en pensjonsprofil som kan bestå av aksjer og renter. Siden det er lenge til du blir pensjonist kan du velge en pensjonsprofil med mye aksjer.
Det viktige er at du holder på strategien din, både når det gjelder din pensjonsprofil og din månedlige sparing selv om det er urolig i aksjemarkedet. Det er da du har muligheten til å få mer igjen for pengene som spares til pensjon, og det kan gi deg god avkastning over tid.
Mange får etter hvert litt større rom for sparing i denne fasen av livet. Begynn med å skaffe deg oversikt over hvor mye du får i pensjon. Barna blir større, og boliglånet har kanskje begynt å krympe litt. Jo tidligere du starter pensjonssparing, jo lavere beløp trenger du å sette av. Husk at det er bedre å starte med et lavt beløp, enn å ikke starte i det hele tatt.
Det er fortsatt lenge igjen til du blir pensjonist, og derfor kan det være lurt at du velger mesteparten av pensjonssparingen i aksjer. Da kan du ha muligheten til å få mer igjen for pengene, selv om verdiene vil svinge underveis. Husk å være tro mot planen din, og fortsett sparingen selv når det er urolig på børsen. Da kan du få mest igjen for pengene dine på sikt.
Spør arbeidsgiver hvor mye som settes av til pensjonssparing for deg, og om du selv kan gjøre valg i pensjonsordningen. Hvis du skifter jobb bør du huske å sjekke pensjonsordningen. Forskjellene er store, og får du en dårligere pensjon, bør du kompenseres med høyere lønn.
Nå begynner pensjonssparing å bli viktig, og hvis du ikke har kommet i gang, bør du begynne å spare til pensjon nå. Du bør undersøke hvor mye du vil få utbetalt i pensjon. Hvis du har et ønske om å gå av med pensjon tidlig må du begynne å se på hvordan dette vil påvirke din totale pensjon i årene fremover. Mange ser at de da må øke sparingen mye for å ha råd til å gå av før.
Skaff deg en fullstendig oversikt over pensjonsordningen hos din arbeidsgiver. Det er i denne fasen du har mulighet til å tilpasse sparingen din, slik at pensjonstilværelsen blir slik du ønsker. Bytter du jobb er det ekstra viktig å gjøre en grundig vurdering av pensjonsordningene. Kommer du dårligere ut, bør du passe på at du blir kompensert for dette med høyere lønn. Hvis du får høyere lønn på grunn av dårligere pensjonsordning må du huske å sette av mer penger til egen pensjonssparing.
Mange par ønsker å bli pensjonister samtidig, selv om man ikke er like gamle. Ønsker dere å gå av samtidig, er det spesielt viktig å se hvordan det vil slå ut på økonomien.
Se på spareavtalene dine for å se om du er på riktig vei med bakgrunn i pensjonsalderen du planlegger. Hvis du må gjøre endringer for å få lavere aksjeandel se om du må justere dette selv eller om dette går automatisk.
Nå bør du ha dannet deg et klart bilde av hvordan økonomien din blir som pensjonist. Mange velger å trappe ned mot slutten av yrkeskarrieren, og du bør da se på hvordan dette påvirker pensjonen din. Å gå av med pensjon før 67 år, gir deg lavere pensjonsopptjening i både folketrygden og pensjon fra arbeidsgiver. I tillegg vil du ved tidlig uttak av alderspensjon få lavere årlig alderspensjon da utbetalingene fordeles over flere år.
Hvis du tenker å gå av før du blir 67 håper vi at du allerede har planlagt dette godt. Husk at du må ha tjent opp en stor nok pensjon i folketrygden for å kunne gå av før fylte 67 år. Det er også viktig at du sjekker om du har krav på AFP. Er du usikker, kan du sjekke dette hos NAV.
Når du har fylt 62 år kan du ta ut hel eller delvis pensjon. Du kan altså velge å ta ut pensjon samtidig som du fortsetter å jobbe. Hvis du velger å kombinere jobb og pensjon, kan dette påvirke skatten på pensjonsinntekten. Sett deg inn i skattereglene, og hvordan økonomien din blir dersom du kombinerer jobb og pensjon.
Nå kan du vurdere å redusere aksjeandelen i pensjonssparingen din, både den private og hvis du har innskuddspensjon gjennom arbeidsgiver. Sjekk om dette kan gjøres gradvis og automatisk, eller om dette er noe du må gjøre selv.
Se hvorfor sparing i pensjonsfond er enkelt
Se filmen om pensjonssparing i IPS
Har du påvirket din pensjon?
Alle som har innskuddspensjon i DNB er sjef over sin egen pensjon. Derfor kan det være smart å vite hvordan pengene er investert - det kan ha stor betydning for hva du får utbetalt i pensjon.
Spare-appen
Last ned Spare-appen, så er du i gang med sparing til pensjon i løpet av et par minutter.
Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.