Individuell pensjonssparing (IPS) er en forbedret ordning for skattefavorisert sparing til pensjon hvor du nå kan spare inntil 40 000 kr i året. Det beløpet du sparer i IPS får du fradrag for i alminnelig inntekt i spareåret slik at du vil kunne få en redusert skatt på inntil 8 800 kr påfølgende år forutsatt at du har annen inntekt å føre fradraget mot. Sparer du eksempelvis kr 12 000 vil du kunne få en redusert skatt på 2 640 kroner (22% x 12 000) for 2019. Beskatningen skjer først ved uttak fra IPS og utbetalinger skattlegges da som alminnelig inntekt (22 % i 2019). I og med at midlene beskattes ved uttak gir ordningen ikke egentlig redusert skatt, men en skatteutsettelse.
I tillegg er pengene på din IPS unntatt fra formuesskatt og man betaler ikke skatt på løpende avkastning underveis. Det som er viktig å vite med IPS er at formålet er å spare til din pensjon. Dette betyr at pengene du setter inn på IPS vil være «låst» til pensjon, og du kan først starte utbetalingen av sparebeløpet når du fyller 62 år. Utbetalingene skjer over minimum 10 år og til minimum fylte 80. Dette gir minimum 18 års utbetalingsperiode om du starter utbetalingen ved fylte 62 år.
For å skape større insentiver til egen pensjonssparing har Stortinget børstet støv av den gamle IPS ordningen, og har derfor gjort det mer attraktivt å spare i «nye» IPS. I den gamle IPS-ordningen blir utbetaling beskattet som pensjonsinntekt (inntil 43,6 prosent i 2017). I ny IPS-ordning vil utbetalingene kun skattlegges som alminnelig inntekt (22 prosent i 2019). I tillegg er det årlige sparebeløpet er økt fra 15 000 kr til 40 000 kr i ny ordning. Den nye IPS-ordningen vil gjøre det mer gunstig å spare til pensjon.
I DNB kan du sette sammen din egen portefølje av verdipapirfond når du sparer til pensjon i IPS.
DNB tilbyr en rekke forskjellige verdipapirfond i sitt fondsutvalg som du kan velge mellom i din sparing, både DNBs egne fond og fond levert av eksterne leverandører. Du kan når som helst endre sammensetningen i din fondsportefølje ved å bytte mellom ulike fond og forvaltere. Bytte av fond innenfor IPS-ordningen vil ikke utløse beskatning.
Sparebeløpet (innskuddet og avkastningen) blir «låst» til pensjon, og du kan først starte utbetalingen av pengene fra fylte 62 år. Utbetalingene skjer over minimum 10 år og til minimum fylte 80. Dette gir minimum 18 års utbetalingsperiode om du starter utbetalingen ved fylte 62 år.
Det du sparer i IPS vil gi deg fradrag i alminnelig inntekt for det året du sparer, slik at du vil kunne få en redusert skatt for spareåret forutsatt at du har annen inntekt og føre fradraget mot. Den reduserte skatten vil utgjøre 22% (etter gjeldende sats for 2019) av sparebeløpet. Ved utbetaling betaler du skatt på hele uttaket (både innskudd og avkastning) som beskattes som alminnelig inntekt (22 prosent i 2019). Innskudd og avkastning er unntatt formuesskatt og du betaler ikke løpende skatt på avkastningen.
IPS passer for deg som:
- ønsker og har anledning til å spare til pensjon
- er kjent med at du ikke kan starte utbetalingen av sparebeløpet før du har fylt 62
- ønsker utsettelse av skatt på pensjonssparingen, samt mulighet for å redusere din formuesskatt
Om du allerede har IPS anbefaler vi deg å kontakte en sparerådgiver på 915 04800. Vi gjør oppmerksom på at det ikke vil være mulig å flytte dagens IPS til ny ordning.
Alle privatpersoner mellom 18 og 75 år uten skattetilknytning til USA kan opprette IPS. Amerikanske statsborgere kan kun opprette IPS om de er permanent bosatt i Norge.
Nei, du må være minst 18 år for å kunne opprette IPS.
Fra 1. november 2017 vil du kunne opprette avtale om nye IPS i DNB.
Opprett IPSDu kan opprette IPS her:
» Opprett IPS
Dersom du ikke allerede er kunde i DNB, må du registrere deg som ny kunde først. Hvis du har trykket bestill IPS fra våre nettsider, vil du bli kunde av DNB og få IPS i samme pakke.
Nei, det koster ingenting å opprette IPS. Du betaler kun årlig forvaltningskostnad for det enkelte verdipapirfond du har valgt å inkludere i din spareportefølje. Det enkelte fonds forvaltningskostnader fremgår av
fondets nøkkelinformasjonsdokument (KID)For verdipapirfond vil det også påløpe noen begrensede variable kostnader. For verdipapirfond etablert utenfor Norge vil disse kostnadene kunne være noe høyere fordi andre land kan ha andre regler for belastning av slike kostnader. Det enkelte verdipapirfonds totalkostnad (TER) som består av det årlige forvaltningshonoraret pluss disse avgrensede variable kostnadene fremgår av fondets nøkkelinformasjonsdokument (KID) og viser hva som er belastet av kostnader i fondet for siste kalenderår. Dette tallet kan variere fra år til år. TER blir likt fordelt på alle andelshavere og kommer til fradrag i fondets verdi.
Vi gjør oppmerksom på at noen verdipapirfond levert av eksterne forvalter kan belaste tegnings- og innløsningsgebyr.
Det er ikke mulig å opprette flere avtaler om IPS i DNB. Husk at den øvre grensen for fradragsberettiget sparing i IPS er maksimalt 40 000 kroner årlig.Det er ikke mulig å opprette flere avtaler om IPS i DNB. Husk at den øvre grensen for fradragsberettiget sparing i IPS er maksimalt 40 000 kroner årlig.
Når du logger deg inn i nettbanken eller i appen Spare på mobiltelefonen din, finner du en oversikt over din beholdning i IPS.
Nei, du kan ikke flytte/omgjøre en gammel IPS til en ny IPS. Dersom du allerede har IPS anbefaler vi deg å kontakte en sparerådgiver på 915 04800.
Du kan når som helst gjøre innskudd på din IPS. Dette gjør du enkelt i nettbanken og i appen Spare.
Du kan spare inntil 40 000 kr hvert år i IPS.
Du kan enkelt handle i ulike fond i IPS i nettbanken og i appen Spare. Dersom du er inne på din IPS-oversikt i nettbanken eller i appen Spare vil det gjennom kjøpsprosessen automatisk bli valgt riktig konto for deg. NB! Når du skal kjøpe fond i IPS, velger du fondskontoen som er merket «IPS Fondskonto».
I IPS-oversikten din i nettbanken og i appen Spare vil du enkelt kunne bytte fond.
Du kan opprette månedlig sparing gjennom Fondshandel i nettbanken og i appen Spare. Du vil kunne avslutte og endre spareavtalene i nettbanken og appen Spare.