Barn
Ting du burde vite og ting du ikke så komme
Barn fra 0-1 år
Sett deg godt inn i regler for din permisjon. Hvor mye vil du få utbetalt?
Planlegg foreldrepengene dine (NAV)
Mange har også planer om å reise bort i en periode i permisjonstiden, og alle erfaringer tilsier at det blir dyrere enn man antar.
Tips
Den letteste måten å komme i gang med sparing på, er å laste ned Spare-appen vår.
Det første året koster barnet deg rundt 48.000 kroner.
Det kan være greit å tenke på at det kommer tider der det å bruke penger på klær blir viktigere enn nå. Snusfornuft er aldri feil, og sannheten er at klesbudsjettet til et spedbarn kunne gjort mye mer nytte for seg på en sparekonto.
Tips: Husk at Finn, Tise og Facebook er fullt av klær og utstyr til barn.
Med helt ny baby i hus har du kanskje ikke tenkt på det mange foreldre etterhvert lurer på: Er det smartest å spare i barnets navn, eller skal sparepengene til barnet like godt bare stå på en egen konto hos en av foreldrene?
Det å snakke om barn og forsikringer kan være ubehagelig, fordi man er nødt til å tenke på det som kan gå galt her i livet. Men, selv om det er vanskelig så er det viktig. Folketrygden har gode støtteordninger dersom et barn skader seg eller blir syk, men et sykt eller skadet barn kan likevel sette en families økonomi på prøve.
Med barneforsikring kan du bruke kreftene på omsorg og oppfølging både ved skade og alvorlige sykdommer, som diabetes type 1, astma eller kreft.
DNBs barneforsikring gir god dekning både ved ulykke, sykdom og uførhet hos barn. Barneforsikring kan bestilles i tre forskjellige varianter ettersom hvilke ønsker og behov den enkelte familie har.
Flere av dekningene er ment for å bedre barnets fremtidige økonomi ved skade og sykdom, som for eksempel dekningen medisinsk invaliditet og uføredekninger. Andre dekninger er tiltenkt å gi økonomisk støtte til familien i en vanskelig tid.
Skal du ha dåp eller navnefest for barnet ditt vil du sikkert få spørsmål om hva barnet ønsker seg.
Hva med å gi en gave som kan vokse i verdi? Fond er en gave som passer til alle anledninger
Brudd- og skilsmissestatistikkene viser dessverre at kjærligheten ikke alltid holder livet ut.
Og nettopp derfor kan det være lurt å snakke om dette med samboeravtale mens stemningen er god og kjærligheten blomstrer. Mange unngår praten fordi de er redde for at partneren skal bli fornærmet, men vårt råd er: Gjør det, gjør det – og gjennomfør det.
(Det kan være greit å vite at samboere med felles barn vil automatisk arve hverandre for inntil 4 ganger grunnbeløpet ved dødsfall, noe som ikke er tilfelle for samboende par uten barn)
Men hva skjer så ved et brudd? Tar man med seg tingene som man hadde med inn i forholdet? Hva er mitt og hva er ditt? Er gaver og ting kjøpt av den ene automatisk den andres eie? Hva hvis leiligheten var min da vi flyttet sammen, men nå kaller vi den vår?
Tipset er enkelt:
Fyll ut en samboeravtale, og avklar hvordan fordelingen blir ved et eventuelt brudd. Det kan være lurt å lage tre kopier, en til hver av samboerne og en til en tredjeperson begge stoler på.
Barn fra 1-6 år
Er det smartest å spare i barnets navn, eller skal sparepengene til barnet like godt bare stå på en egen konto hos en av foreldrene?
Det er mye som er nytt når barnet skal begynne i barnehage. Utgiftene er mange, og nettopp derfor finnes det et eget punkt i Skattemeldingen som gir foreldrefradrag for alle med barn under 12 år. Her kan du gå glipp av flere tusen kroner, så det kan være lurt å lese seg opp på temaet.
Det å snakke om barn og forsikringer kan være ubehagelig, fordi man er nødt til å tenke på det som kan gå galt her i livet
Men, selv om det er vanskelig så er det viktig. Folketrygden har gode støtteordninger dersom et barn skader seg eller blir syk, men et sykt eller skadet barn kan likevel sette en families økonomi på prøve. Med barneforsikring kan du bruke kreftene på omsorg og oppfølging både ved skade og alvorlige sykdommer, som diabetes type 1, astma eller kreft.
DNBs barneforsikring gir god dekning både ved ulykke, sykdom og uførhet hos barn. Barneforsikring kan bestilles i tre forskjellige varianter ettersom hvilke ønsker og behov den enkelte familie har.
Flere av dekningene er ment for å bedre barnets fremtidige økonomi ved skade og sykdom, som for eksempel dekningen medisinsk invaliditet og uføredekninger. Andre dekninger er tiltenkt å gi økonomisk støtte til familien i en vanskelig tid.
Når barna begynner i barnehagen begynner de også å motta sine første bursdagsinvitasjoner
Og det viser seg at mange foreldre stresser med tanken: Hvor mye bør gaven koste? Barna derimot bruker ikke like mye krefter på den bekymringen. I barnehagealder er det nok enklere å finne fine, rimelige gaver enn det er når barna blir litt større, men her er noen tips vi har fått fra erfarne barnehagebarn-foreldre:
I de fleste barnehager tar foreldrene en liten gave-prat på foreldremøtet, og nå for tiden er rundt 100 kroner beløpet mange er blitt enige om at er greit å bruke.
Hjemmelagede eller brukte gaver er i ferd med å bli mer og mer vanlig.
Barn fra 6-10 år
Når barna fyller 6 år kan de få sitt eget bankkort. Nå tenker du kanksje at det er for tidlig, men barna i dag vokser opp i et nesten kontantløst samfunn. Et egen kort er en fin introduksjon å lære om penger, økonomi og at kontoen kan bli like tom som en lommebok.
Har dere begynt å tenke på eget kort til barnet, så kan det være lurt å ta turen innom Kortlappen.no, for å lære litt om penger, kort, koder og kortvett. Kort til barn er helt gratis, gebyrfritt og kan bestilles på nett.
Det er ingen fasit på dette med lommepenger, men det kan jo være greit å lytte til erfarne lommepenge-betalere.
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har selv tre barn og hennes råd er helt klart: ”Begynn med lommepenger når barna har fått egne utgifter». Nå kan man jo spørre seg om «utgifter» er det rette ordet for å beskrive det barn under 10 år bruker pengene sine på, men i denne alderen kan det bety noe så enkelt som at barna kjøper sitt eget lørdagsgodt.
Det er stas å kjøpe inn sitt eget godteri, men det er også ganske spennende å finne ut: Bor det en sparer i barnet mitt nå som han eller hun har tjent egne penger?
Enten barna har sin egen mobiltelefon, eller låner din, så har mange opplevd at de kommer løpende og spør: «Kan jeg laste ned denne app’en? Den er gratis!»
Det kan godt stemme at appen er gratis, men ofte er den bare gratis i en begrenset periode, og etter dette begynner det å koste penger å bruke appen.
Det er altså litt sånn som det var med magasin-abonnementer i «gamle dager», du får noen magasiner gratis, men hvis du glemmer å si opp abonnementet så begynner kostnadene å løpe.
Tips:
- Pass på å sjekke i app-beskrivelsen hva du faktisk sier ja til, før du kjøper et spill eller en morsom app med mange sminke-filter.
- Pass på at når det gjøres et kjøp eller en nedlastning på din eller barnas mobiltelefon så får du tilsendt en kvittering på mail. På denne måten unngår du at det blir gjort kjøp uten at du får vite om det – eller som du glemmer at du sa ja til.
Vi erfarer at mange kunder opplever å bli belastet for kjøp hos Google og iTunes som de ikke har gjort, men ofte er det barna deres som har har gjort disse kjøpene - med eller uten vilje
Ordet fritidsaktiviteter dukker for alvor opp når barna begynner på skolen.
Utstyr er dyrt! Det er heldigvis mye fint sportsutstyr å få kjøpt brukt, og inntil poden og dere har landet trygt på hva han eller hun skal bedrive fritiden med så er brukt eller arvet utstyr helt topp.
Fritidsaktiviteter skal jo være uforbeholdent positivt, men det er allikevel et par ting som handler om penger og økonomi som er greit å ha tenkt på. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl kommer blant annet med følgende råd:
Husk at noen fritidsaktiviteter er mye dyrere enn andre. Utstyr, kontingenter og etter hvert, konkurranser, koster mye penger og det er smart å ha gjort litt research på forhånd, er dette en aktivitet som matcher vår økonomi?
Kontingenter har det med å skulle betales i begynnelsen året eller en gang i halvåret, og hvis fotballen, håndballen og balletten forfaller samtidig kan det fort bli mye på en måned.
Så hva med å sette av en sum hver måned på en egen regningskonto, så blir ikke overraskelsen like stor når regningene kommer.
Barn fra 10-13 år
Her en enkel beskrivelse av veien fram til regulering:
En vanlig tannlege, ofte skoletannlegen, vurdere om barnet trenger regulering eller ei og henviser videre til en kjeveortoped. Ortopeden vurderer om barnet virkelig trenger regulering, og i så fall hvor mye stønad han eller hun får fra Folketrygden.
Hvor mye støtte man får avhenger av alvorlighetsgraden. Ved «klart behov» dekkes 40 prosent, ved «stort behov» dekkes 75 prosent og ved «svært stort behov» dekkes 100 prosent av Folketrygdens takster for kjeveortopedisk behandling.
Det finnes et tydelig regelverk for hva som er klart, stort og svært stort. Men, støtten man får er altså basert på folketrygdens takster, og dersom tannlegens priser er høyere enn folketrygdens takster så må pasienten betale en egen del.
Dette betyr at selv om Folketrygden for eksempel dekker 100 prosent av Folketrygdens takster ved ”svært stort behov”, så ender man ofte opp med å måtte betale noe selv. Det er med andre ord veldig sjelden at det å ha et barn med regulering ender opp med å være helt kostnadsfritt.
Store forskjeller på behov gjør at det er nesten umulig å fastslå hva man kan forvente å måtte betale når barn skal ha tannregulering. Men dersom man skal komme med et tall så er det ikke uvanlig at foreldre sitter igjen med en tannlegeregning på 20-25 000 kroner, selv om det noen ganger er mye mer og andre ganger mye mindre.
Om noen år der det nemlig en stor sjanse for at en begivenhet på størrelse med et lite bryllup kommer til å inntreffe: Barnet skal konfirmeres.
Undersøkelser gjort over hele landet viser at gjennomsnittsutgiftene til en konfirmasjon er i underkant av 40 000 kroner! Det kan man jo mene hva man vil om, men det er et faktum at det å arrangere en konfirmasjon er dyre greier.
Det er selvfølgelig store forskjeller på hva familier bruker penger på i forbindelse med en konfirmasjon, men utgiftene er ofte knyttet til leie av lokale, antrekk til konfirmanten, mat og gave.
Føre var-tipset er som følger:
Begynne å sette av penger til konfirmasjon allerede nå. Skulle det vise seg at barnet ikke vil konfirmere seg, så er det uansett aldri feil å ha sparepenger.
Den letteste måten å komme i gang med sparing på, er å laste ned Spare-appen vår.
Mange har ventet lenge på å kunne motta eller vippse penger, og første gang det plinger inn penger i appen er det en slags voksen-følelse.
Du har fortsatt full kontroll.
Barnet må få hjelp fra deg til å opprette en profil, og du kan enkelt skru av og på om barnet skal kunne sende penger. Du kan også i nettbanken se hva som går inn og ut av vippsen til dine barn.
Det kan være greit å vite at det ikke koster noe å laste ned Vipps, og det koster ingenting å vippse penger til venner så lenge beløpet er under 5000 kroner. Skal du vippse 5001 kr eller mer, koster det 1% av beløpet.
Barn fra 13-16 år
For mange unge er konfirmasjonen det første møtet med egne penger, og summer som er høyere enn hittil i livet. Det er ingen tvil om at en 15-åring har mange ting han eller hun kunne tenke seg å bruke penger på.
Men det er også liten tvil at om noen år kan det komme godt med å ha sparepenger. Ord som førerkort, moped, bil, utdannelse og bolig ligger i horisonten og venter, så vi tenkte det kunne være greit med en liten oversikt over sparealternativer.
Her er en oversikt over de forskjellige sparealternativene til og for barn.
Dersom barnet har eget bankkort før han eller hun fyller 13 år vil de automatisk få tilsendt et nytt kort når de fyller år.
Ungdomskortet har høyere beløpsgrenser for uttak og varekjøp, men det største forskjellen er at det kan brukes til netthandel. Det har ikke vært mulig med kortet de har hatt fram til nå. Det betyr at det også er mulig å bestille Bank ID for Ungdom i nettbanken, og dermed blir det også mulig å få Bank ID på mobil.
Barn fra 16-18 år
Når barna har fylt 16 år er de også gamle nok til å øvelseskjøre
Selv med mange kjøretimer privat er det ikke mulig å komme unna noen store utgifter på veien mot den berømte «lappen». Kjøretimer er en ting, men bare de obligatoriske kursene og eksamensavgiftene koster tusenvis av kroner.
Men – det er mulig å spare på forhånd.