Gå til hovedinnhold
Til DNB.no

En sjøens mann legger til kai

Frode jobbet nesten tjue år på sjøen, men familieliv og ny karriere lokket han tilbake på land.

Kan du fortelle litt om jobbsituasjonen din?

Jeg har vært i Color Line i 19 år. Egentlig skulle jeg bare ha en sommerjobb før videre studier. Drømmen var å bli ambulansesjåfør. Jeg skulle bare ta meg et friår og tjene litt penger. Nå sitter jeg her etter 19 år i samme jobb. Det har blitt en livsstil. Du er om bord i to uker og når du kommer hjem er det bare å kose seg og være hjemme med barna. Helt til dagen du skal ut til sjøs igjen. Da kjenner jeg litt på om det er verdt å reise bort fra barna. Jeg har blitt far på nytt, fått barn nummer tre.

Jeg har jobbet til sjøs i 19 år. 14 dager på, 14 dager av hver eneste måned. Da går du glipp av en del bursdager, skoleavslutninger og mye annet som skjer i barnas liv. Jeg skulle ønske jeg hadde vært litt mer tilstede for barna, men det er min egen feil. Nå har jeg søkt permisjon, slik at jeg kan hjelpe samboeren min med han yngste. Jeg begynner snart i ny, midlertidig jobb. Da starter en ny epoke i livet mitt.

Hvordan påvirker karriereskiftet økonomien din?

Nå skal jeg jobbe provisjonsbasert, så mye hviler på mine egne skuldre. Jeg er veldig spent, nesten litt urolig til tider. Jeg kan ha problemer med å sovne på kvelden fordi jeg tenker så mye på hvordan den nye tilværelsen vil bli.

Tips fra økonomisk rådgiver

Så flott at du har vært i samme stilling i 19 år, det tyder jo på at du har trivdes godt!

Når du nå er blitt nybakt far for tredje gang, skal du sikkert snarlig ut i foreldrepermisjon. Da kan det være lurt å utsette karrierebyttet noe, fordi en provisjonsbasert jobb ofte har lav grunnlønn. Provisjon blir det sikkert lite av når du er ute i permisjon, noe som gjør det tryggere og mer lønnsomt for deg å være i permisjon fra en jobb med høyere grunnlønn.

Det kan fort bli mange endringer på samme tid, med både en nyfødt og ny jobb. Kanskje bør du derfor vurdere et jobbytte på et senere tidspunkt?

Bruker du banken som en økonomisk rådgiver?

Jeg har et godt forhold til rådgiveren min, og hadde en del kontakt med henne da jeg ble permittert i forbindelse med pandemien. Jeg trengte utsettelse på lån, og litt veiledning rundt det. Da hjalp hun meg.

Bekymrer du deg noen ganger over økonomien din?

Til tider kan jeg bekymre meg over økonomien min, men det er ingen stor bekymring. Jeg har en tendens til å tenke at alt ordner seg. Jeg tar nok litt lettere på ting enn jeg burde.

Noen ganger kan det være utfordrende, jeg er jo ikke rik. Likevel er det ikke noe jeg går og tenker på hele tiden. Det går greit så lenge jeg får betalt regningene og har mat på bordet til meg og familien.

Hva tenker du om den økonomiske situasjonen?

Det er vanskelig for mange nå, med høye strømregninger og matpriser som har skutt i været. Med så mye ustabilitet i verden så det er vanskelig å forutse akkurat hvordan det blir, men vi har nok noen utfordrende år foran oss. Likevel har vi det godt her i Norge i forhold til mange andre land. Vi har egentlig ikke noen grunn til å klage.

Hvilke råd hadde du gitt deg selv som ung?

Jeg hadde noen utfordringer i ungdomstiden, kunne være litt rebell. Jeg var litt vel spontan, det var noen avgjørelser jeg tok som ja... livet kunne nok vært litt annerledes hvis ikke jeg ikke hadde tatt de avgjørelsene. Så rådene hadde vel vært noe sånt som: Ta deg litt sammen, tenk litt mer over fremtiden og konsekvensene av valgene du tar.

Trenger du noen å snakke med om økonomi?

Book et møte med en av våre rådgivere og få gode råd tilpasset deg.

Snakk med en rådgiver

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

Sosiale medier

FacebookYouTube

© DNB

English