Gå til hovedinnhold
Til DNB.no

Når to blir en

Når inntekten blir halvert og utgiftene forblir de samme, kan det være smart å spørre om råd.

Hvordan er din økonomiske situasjon i dag?

Min økonomiske situasjon er ok. Jeg har råd til alt det grunnleggende, og så har jeg litt ekstra til å leve ut mine små drømmer. Jeg er alenemor, har to barn på 19 og 13 år. Det er tøft innimellom, men det er ikke noen krise. Likevel er det usikre tider med inflasjon og renteøkninger, så jeg tenker at det kan bli mer utfordrende i tiden fremover. Det går greit, men jeg kunne tenkt meg å ha en buffer i tilfelle det kommer uventede utgifter.

Har du fått økonomisk rådgivning?

Ja, jeg har spurt banken min om økonomisk rådgivning i forbindelse med boligkjøp. Og så fikk jeg rådgivning da jeg ble separert. Når man blir separert er fortsatt utgiftene nesten de samme, men inntekten blir halvert.

Tips fra økonomisk rådgiver

Samlivsbrudd er tøft, og det kan gi en betydelig knekk i økonomien. Kjenner du på litt usikkerhet rundt hvordan økonomien din vil gå rundt med rentehevinger i sikte, kan det være lurt å binde boliglånsrenten. Det vil bli dyrere på kort sikt, og også sannsynligvis på lang sikt, men da er du sikret mot renteoppgangene og har en garanti for hvor store utgiftene til å betjene lånet vil være de neste årene.

Vi anbefaler uansett alle å ha minst to, men gjerne tre, måneders inntekt som buffer på konto. Om du mangler litt for å oppfylle dette i dag, kan vi sette opp en spareplan slik at du vet hvor mye du må sette av i tiden fremover for å bygge en trygg buffer.

Har du noen tanker om økonomisk likestilling?

Jeg føler det er forskjell på hvordan man behandler kvinner og menn økonomisk. Det er flest kvinner som tar høyere utdanning, likevel er det flest menn i lederstillinger. Også er det fortsatt lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Så man kan trygt si at det er fortsatt mye å jobbe med innen økonomisk likestilling.

Er du bekymret for framtiden?

Jeg kan bli litt bekymret, men det er ikke noe jeg går rundt og tenker på hele tiden. Jeg har en fast jobb jeg liker veldig godt så det går greit. Foreløpig har jeg nok til å gi barna mine det de trenger, men man vet aldri helt hvordan situasjonen blir i fremtiden.

Tips fra økonomisk rådgiver

Som eneforsørger er det ekstra viktig å sikre inntekten dersom noe skulle skje deg. Vi mennesker er veldig gode på å forsikre tingene våre, men ikke oss selv. En personforsikringsdekning, for eksempel en uførepensjon med månedlige utbetalinger for å dekke eventuell tapt inntekt ved uførhet, kan være svært viktig for at du skal kunne beholde boligen din, og barnas hjem, hvis du skulle bli ufør.

Det kan også være lurt å tegne barneforsikring, for å dekke barna. Det kan være med på å sikre deres fremtid.

Hva hadde du lyst til å bli når du var liten?

Jeg vokste opp India og valgte fag på videregående med tanke på at jeg en dag skulle bli pilot. Drømmen min var å bli jagerflypilot.

Hvordan tror du barna dine får det økonomisk når de blir voksne?

Det kommer an på hvilken karrierevei de velger og hvordan de utvikler seg. Det blir nok tøffere for dem. Arbeidsmarkedet er bra akkurat nå, men det blir nok mer utfordrende i årene som kommer.

Hvilke økonomiske råd ville du gitt dine barn?

Jeg vil gi dem mulighet til å bli akkurat det de ønsker. Min rolle blir å veilede og oppmuntre dem til å drive med noe de trives med, så kommer økonomien av seg selv.

Trenger du noen å snakke med om økonomi?

Book et møte med en av våre rådgivere og få gode råd tilpasset deg.

Snakk med en rådgiver

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

Sosiale medier

FacebookYouTube

© DNB

English