Gå til hovedinnhold
Til DNB.no

Kongen av pop

Kent Olaf fulgte drømmen og gjorde et uvanlig yrkesvalg.

Kan du fortelle litt om deg selv og yrkesvalget ditt?

Jeg er 42 år gammel, er født på Vestlandet og vokste opp på Gol i Hallingdal. Jeg spilte fotball i mange år, og så startet jeg å danse som Michael Jackson, «the king of pop», på 90-tallet. Og det har jeg drevet med siden. Jeg spesialiserte meg på dansingen og skapte en karriere ut av det.

Hvordan var overgangen fra Michael Jackson-dansingen som hobby til å ha det som fulltidsjobb?

Det er dyrt å være Michael Jackson-imitator. Jeg tok opp forbrukslån for å kunne kjøpe mine første kostymer og annet utstyr. Da Michael Jackson døde i 2009 var jeg midt i prosessen med å bli profesjonell. Da begynte telefonen å ringe. Alle skulle ha Michael Jackson-show. Da fikk jeg en pangstart på karrieren.

Hvordan reagerte venner og familie på yrkesvalget ditt?

Jeg sa til mamma at dette her har jeg lyst å drive med, da jeg hadde min første ordentlige profesjonelle opptreden i Nederland i 2005. Da forsto hun at dette var lidenskapen. Hun tenkte vel at det ville bli utfordrende. Det er ikke enkelt å jobbe i showbransjen i Norge og være selvstendig næringsdrivende. Du er ikke garantert jobb og det er ikke masse penger.

Jeg hadde vanlig jobb i mange år. Jeg jobbet i dagligvarebransjen, og drev med dansingen ved siden av. Alle rundt meg skjønte hvor det bar, de ble ikke overrasket da jeg endelig sluttet i den vanlige jobben.

Tenker du noen ganger at det hadde vært enklere å ha en vanlig, fast jobb?

I det siste har jeg følt at alle som har fast jobb har bedre økonomi enn meg. De vet at de får lønn hver måned. Sånn har ikke jeg det alltid. Jeg har ikke akkurat levd i luksus de siste to årene, men jeg henger meg ikke opp i det. Det er bare sånn det er. Jeg har tatt et valg og da må jeg stå for det. Jeg kunne sluttet med alt og funnet meg en vanlig jobb, men jeg vil heller leve av det jeg brenner for.

Hvordan er din økonomiske situasjon i dag?

Vi hadde to år med pandemi, og vi som jobber i showbransjen fikk det tøft. Nesten alt jeg hadde av oppdrag ble avlyst. Det var vanskelig å få hjelp av staten, det var ikke alle som fikk støttepakke. Jeg måtte snu på hver eneste krone og ta de få jobbene jeg fikk. Jeg måtte bare se fremover og håpe at det gikk over. Nå har det heldigvis tatt seg opp igjen.

Hvordan bruker du banken din som selvstendig næringsdrivende?

Jeg bruker banken som et verktøy til å kunne drive virksomheten min. Jeg må fakturere og pengene må komme inn på konto. Og, så må jeg betale skatt. Som selvstendig næringsdrivende må jeg ha orden på alt. Jeg fører eget regnskap, har kontroll på forbruk og tar vare på alle kvitteringer. Jeg må tenke ett år frem i tid, og hele tiden skaffe nye oppdrag. Du har det i bakhodet 24 timer i døgnet.

Tips fra økonomisk rådgiver

Veldig gøy at du har tatt sats og driver for deg selv! Når du gjør det, kan det være lurt å sikre seg ved å ha en sykelønnsforsikring. Selvstendig næringsdrivende har ikke rett til sykepenger de første 16 sykedagene, og jo eldre du blir, jo større er kanskje risikoen for at du blir syk – eller kanskje at en skade inntreffer midt under noen krevende dansetrinn i showet ditt?

Når du har variabel inntekt er det ekstra viktig med buffer, og å ha disiplin til å sette av penger de månedene det går godt som kan dekke dårligere perioder. Ved å ha buffer i bakhånd kan sikre at du forhåpentligvis aldri trenger å ta opp et forbrukslån igjen.

Husk at det er viktig og ryddig med egne konti til foretaket ditt, for å unngå å blande med din personlige økonomi.

Hvis du skulle gitt den unge Kent Olav et råd, hva ville det vært?

Det må være å starte sparingen mye tidligere. Det tar tid å få tak i ting og det koster veldig mye penger.

Hvordan ser du for deg fremtiden?

Jeg har blitt 42 år og de fleste dansere legger opp rundt den alderen, men jeg føler jeg kan holde på noen år til. Norge er egentlig et altfor lite marked, så jeg prøver å komme meg til utlandet. USA hadde vært veldig interessant å prøve.

Nå har jeg jobbet i underholdningsbransjen i mange år og jeg har vært mye i eventbransjen, så kanskje jeg kan starte et eventbyrå? Eller hjelpe talenter med å komme seg opp og frem, slik at de kan leve av lidenskapen sin.

Tips fra økonomisk rådgiver

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en oppstartslos i banken dersom du virkelig kunne tenkt deg å starte et eventbyrå. Oppstartslosen kan guide deg i startsfasen og komme med mange tips.

Jeg er enig med deg i at det sikkert er vanskelig å gjennomføre MJ-show etter hvert som man blir eldre, og det kan være lurt å posisjonere seg for en mulig snarlig karriereslutt. Start jobbsøkerprosessen i god tid før du tenker å legge danseskoene på hylla – jobbsøking kan ofte ta lenger tid enn man tror.

Du har fulgt drømmen din, er du fornøyd med valget du har tatt?

Jeg er veldig fornøyd. Det var ikke noe jeg så for meg at jeg kunne leve av, men så forandret jo ting seg da han døde. Plutselig var det mye jobb å få, og en helt ny hverdag. Det var rett og slett en drøm som gikk i oppfyllelse.

Trenger du noen å snakke med om økonomi?

Book et møte med en av våre rådgivere og få gode råd tilpasset deg.

Snakk med en rådgiver

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

Sosiale medier

FacebookYouTube

© DNB

English